COUNTY SUP'T. OF SCHOOLS: It is not duty of candidates to furnish
the ballots; it is optional with the county court to furnish the
ballots and any form that is acceptable to board of directors and
chairmen and secretary of annual school meeting may be used; would
be proper for county court to supply ballots providing same has
been anticipated in estimate under County Budget Act; if county
court should furnish ballots, members would not be personally

liables

Mareh 23, 1935.

Hon, Joseph C. Crain, |
Prosecuting Attormey, ‘
Christian County, '
Ozark, Missouri.

Dear Sir:

; This department is in receipt of your letter of
March 14 requesting information regarding the coming election
of County Superintemndent of Schools. Your letter is as
follows:

*In the coming school election to be
held on April 2, 1935, there is to

be elected & Superintendent of Schools
for the county. There are twq candi-
dates for this office in Christian
County and there has developed consid-
erable controversy as to the printing
of the ballot and the form thereof,

One of the candidates insists that each
candidate is to furnish his own ballots
and that each candidate shall have a
separate ballot. The other candidate
prefers a common ballot with the name of
both candidates thereon.

I would like an opinion from your office
on the following cuestions: (a) Is it the
duty of the county to furnish ballots for
this election of County Superintendent of
Schools? If so, is it to be printed at
the expense ol the candidates for this
office, or at the expense of the county?
(b) Is there any official form of ballot
for this election, or is 1t the duty of
each candidate to furnish his own ballot
if the candidates cannot agree on any form?
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The office of County Superintendent of Schools is of
statutory origin and we must therefore be guided solely by the
statutes creating the office in the matter of the election of
a person to that office., Section 9454, R.S. lo. 1929 states
in part:

"Thare is hereby created the office
of county superintendent of publie
schools in each and every county in
the state; the gualified voters of
the county shall elect said county
superintendent at the annual distriet
school wmeeting held on the first
Tuesday in April, 1923, and every
four years therearter' e

Section 9455 ies the guide for the election returns and
the duty of the county clerk in connection therewith, and
provides as follows:

"At least ten days before the annual
school meeting in any year when a
county superintendent of publie
schopols is to be elected, the clerk
of the county court shall mail by
registered letter to the president

or clerk of the board of school dir-
ectors of the various distriets of
the county a tally sheet of sufricient
size to contain the names of all the
qualified voters of such distriets,
‘which tally sheets shall, so far as
practical, conform to the form of
poll books set out in section 10197,
Artiele 2, Chapter 61, R.3. 1929,
relating iy general oloetions, and in
making the returns of such election,
the tally sheets shall be certified
by the chairman and secretary of such
annual school meeting and attested by
the members of the board of directors
5f the district, who may be present.
The voting for county superintendent
shall be by ballot and all ballots cast
shall be counted for the persomns for
whom cast, and it is hereby made the
duty of the members of the board of
direc¢tors and chairman and secretary
of the annual school meeting to see
that each ballot so cast is counted
for the person receiving the same, and
it is hereby made the duty of the
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chajirman of the annual school
meeting, within two days after suech
meeting, to transmit the tally sheets
and all ballots, in person or by
registered letter, to the elerk of
the county court; such ballots to

be in a sealed package, separate and
apart from such tally sheets, such
package being properly designated.

It shall be the duty of the county
elerk, within five days after the
annual school meeting, to eall to

his assistance two justices of the
pea¢e or two qualified voters of the
county, and cast up the vote and
issue a commission to the person
receiving the highest number of votes,
for which commission he shall receive
a fee of one dollar to be paid by the
person commissioned., ****»

It is to be noted that in Section 9455, supra, it is
the duty of the county clerk to mail by registered letter to the
clerk of the board of school directors a tally sheet, whiech
should econform to the form used in the poll books. As to the
ballots the section states: "The voting *** ghall be by ballot
and all ballots cast shell be counted for the persons for whom
cast, and it is hereby made the duty of the members of the board
of directors and the chairman and secretary of the annual school
meeting to see that each ballot so cast is counted for the person
receiving the same,****n ,

There is no statement in this section making it the duty
of the county court, or the candidates themselves, to furnish
the ballots, for the reason that it is made the mandatory duty
of the officers in ¢harge of the election to see that each ballot
is counted for the person receiving the same; we therefore con-
clude that there is no special form of ballot required and that
the officers in charge of the school district election may permit
a voter to use any ballots whieh the officers in charge may
select, The candidates themselves may offer a form of ballot,
whieh, if accepted by the officers in charge of the school dis-
triet election, might be used,

We cannot read anything in the statute whieh would prevent
the county court, if it so desired, from supplying the dballots
for the election, and in order to affeet a uniform ballot, we
believe it would be proper for the county court to supply the
same, providing this has been anticipated in the estimate under
the County Budget Act and especially Class 2 relating to costs

of elections.
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If the county court should furnish the ballots, we do
not believe that it would involve them personally or make the
members thereof in any wise personally liable. In other words,
it is the opinion of this department that the county court
may furnish the ballots if it so desires, or it may refuse to
do so, the seame being merely optional -iih them.

Under the statute creating the office of county super-
intendent of schools, there is no primary electiom, the eleection
of a county superintendent of schools to be conducted along
with and as @ part of the annual school district meeting held
in April, and the person receiving the highest number of votes,
regardless of party affiliation, is declared elected to the
office,

As stated above, we ecannot read into the statute that
any particular form of ballot is to be used. The duty of con-
ducting the election in a legal manner is upon the members of
the board of directors and the chairman and secretary of the
school meeting. In the absence of fraud, it is the opinion of
this department that the vote of any school distriet is legal

ess of the form of ballot, and again we say it is not
the duty of the candidates to furnish the ballets. It is
optio with the county court, if it desires so %o do, to
furnish the ballots and any form of ballot may be used so long
as the same is acceptable to the members of the board of dir-
ectors and the chairman and secretary of the annual school
meeting.

We are encloping herewith copy of an opinion recently
rendered to the Hon. Mark Wilson, Prosecuting Attorney of Henry
County, wherein the question of party platforms and tickets
is discussed, and trust the same may be of benefit to you.

Respectfully submitted,

OLLIVER W. NOLEN,
Assistant Attorney General

APPROVED:
“ROY MeRITTRICK,

]
Attorney General.

OWN:AH
Encl-1l




