
STATE BOA D OF HtAlTR: )(l )Ci t y of St. L uis -1 provide a 
) reasonable t:ee oy ,,,..dit'~ance for 

BURIAL AND BI RTH C RTIFI CATE S: } transcrip ts . certit i copies and 
correction of r ecor o, (2) The Ci t y 
of St. Loui s cannot by ordinanc e 
provide a fee for issuing bur ial. 
r emoval or cr emat ion per mits . 

Novembor 20 , 1935. 

Honorable John G. Burkhardt 
Tax At t orney • Law r epartment 
The City of st . Lou~s 
St . Louis . Uissour11 

ar Ur . Burkhardt: 

jl'l). 
\ 

This is t o acknowledge your letter dated November 
18 . 1935 . as toll owe: 

n J.'his dep;flrtment recently rendered an 
opinion t p the effect that the Bureau 
of Vital atatistics had the rl&ht t o 
establi sh t ee s and charges for tran scr i pts 
and certified copies of birtr and dea t h 
records . f~~uant t o thi s opinion. the 
Board of nlder~en has recently pass ed 
~oa.rd B11!1. .No . 145 . a. copy of which is 
a ~.tached here t o. 

" •;e would great ly appreciate the opin j on 
of your off i ce upon t ho f ollowing 
que stlons r: 

"l.~oe s t~e pinion of the Cit y Counselor's 
offi c-e . referred to above (a copy of 
which i$ enclosed ) , conflict with the 
t:!ta.te 1"-w 't 

ntnder ~ho s tate l aw . doe3 t he G1ty of 
st . Lou~s have authority to make a 
charge for burial, r emoval or cremat ion 
per mits ¥ 

"Inasmuch as Board 8111 N • 145 has been 
presented t o ayor Dickmann for his a pproval 
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or di~~pproval, we would greatly ap~re­
ciate am early reply, so th4t tho opinion 

y be ~akon into con~idoration by the 
ayor ~tl:len ..... ction .~.s takon on th13 bill . " 

Appended t~ yovr letter was a c opy or an opinion 
ronder d by you to Hon . A. .... . Oj-Ors . ooncernind the same 
subject inquired about in your le~ter , and also copy of 
Ordinance introduced by Mr . Collins . .e a 'oe with the 
conclusion ro.ched in JJur opinion out as eamo does not 
discuss the questi on as t o tho right or tho Ci ty of ~t . ~ouis 
to charge for bur1nl , ro.:10val or cremation permits . we deem 
it beat t o ~ite on ~he entire sub ject mattor . 

:3oard Bill l:o . 145 is "an ordinance establishing 
fees t w be paid to~ t he services ot tho B~eau of Vital 
Statistics of the lienlth D1v1a1on of the partment of :'ubl1c 
·,elfo.re, and c onto.tni!lv an emergency clause" of the City ot 
st . Louis . 

Sect ion 1 of said Bill provides as tollo~s: 

"~ctior). <;ne . 'l'he >ureau of \ !tal sta­
tistics of the Health Division of the 
eparta.ent ot Public . olfare 1~ hereby 

authoriaed to charge the following feos : 

"For each trans cript of birt or death 
record .. • • • • • • .cnty-"'1 vc ents ( 25 ) 
For cer tified copy of birth or death 
record ~ • • • • • • l· ift.J Conta {50¢') 
Charue ROr hour for aearc_ of 
records •• --;-: ••• 1 ifty Conts (50¢') 
For e c rt buri a l. removal or cremation 
permit •••••• vne Dollar ( 1) 
F'or cor~eetion of existing recorda of 
cirth or doo.tbs occurino -prior to 
1910 •••••••• 1'fl0 .uollars ( 2}" 

A reading of t he provision~ of ~cction 1 shows two 
t hings: { 1 ) • foe t o be exacted for certain transcripts or 
certified copies of records . and (2) 4 fee to be charged 
"for ea ch buria l , removal or cremation permit.• 
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•,e are of the opinion thn t the City of St. Louis 
by ordinance rnay o~Act a fee far transcriptc and certified 
copies ot birth or death records , also a cha ·ge per hour 
for search or records, and also a fee for correction of 
existing records of births or deaths occurring prior to 
l J lO. 

e are or the further opinion that no fee may be 
charced by the City of St. Louie for burial, re11oval or 
cremation perm1ta Article 2 . Chapter 52, R. s. ~. l d29. 
and amendments. pe~tain to nRegiatration of Births and 
Lenthsn and Section 9043 of said article and chapter provides 
in part as follows: 

"Provided, that in cities where health 
officers or other of ficials are conducting 
ef1eet1ve registration of ~irths and 
deaths under local ordinances at the time 
or t he 'aking effect of this article, 
such officers shall be continued as 
registrars in and 1or auch cities, and 
shall be subject to the rules and regu­
lations or the state regist rar , and to 
a l l or the provisions of t hi s article. 
~ .;. ~ ·-. ~" 

... e assume that the City of St. Louie had an effective 
registration of bir.ths and deat hs under local ordinance at the 
timo Artie le 2 b& came cf1'ec ti ve • 

Section 9059, H. S. ·o. 1J29 , provides for the fee a 
for l ocal registrars. and conta _ns this ~oyision: 

"Provided, ho1Jevor, that inc lties 
having Q popul a tion of one hundred 
t housand or over , where health officera 
or other officials are conducting 
affective re6 1atration of births and 
deaths under local ordinances , such 
officers being continued as registrars 
in and for s uch ei ties as provided in 
sect ion 9043, and being paid by such 
ci ties salaries for their official 
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servicos. said of ficei's shall not be 
entitlo~ t o nor have powor to colloct 
any fee provided for 1n this section, 
but such salaries shall be in full 
compons.tion also for their services 
a. s regiatr~r s: Provided turthor, that 
such cities shall provide the office 
aeco~dations, c l erical he lp . office 
n n-nishings and supplies necessary to 
enable auch officer to properly per­
form the dutiea or registrar." 

.e agree with yo opinion aa to tho interpretation 
of that section pe~ta.ining ~o the sub ject under discussion 
as follows: 

"You will note t r om this sect i on that 
in cities hAving a p pulat ion of 100,000 
or over~ health officers that are being 
paid a salary by the city shall not be 
entitled to charge a tee providod for 
by this section. This, however, in our 
opinion. reters t o the fee which the 
l ocal registrar receives from the 8tate 
Board ot Health . and which, in turn., is 
ehat\;eable back t o the County Court . 
In othe~ words , there is no Eroh1bit1on1 
:iS we see It. ~ tfie tflgnt of a Sltz 
to Cliar&i a-lecrorDrr andO:ei't 
cerEi!lcatea-riirn:IihBd t o tii'i ~enoral 
publlct while thoro Is a-prohi itlon 
aga1ns cbtir~1n.-. !. tee !2. the State 
Board or Hea th for-rDrormitron for-
.. rded {e accoraanco With the ~rovlaions 
of chip er 52 of the ~s~S atutea 
£.!: 1osouri~9N."'('undcrscor1ng ours.) 

The State R~giatrar oxaets tess tor cortified copie s 
of records or any birth or death ro~is ered under the pro­
visions of ~ticle 2. e invite JOur att ention to otion 
J060 , R. , • l'o. 1929. 'lhich provides in part as follow a: 
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"The st$te registrar s~ll, upon 
request~ furnish nny applicant a 
certifi$d c opy of the r~cord of any 
birth or dea th re6istored under 
provi si~na of this article, tor the 
making ~d certifica t i on of which 
he shall be entitled t o a fee ot 
fifty cents, t o be pnid by the appli­
cant . * ~ * * For any searc ~ of the 
tiles and r ecorda , when no certified 
copy is lmade, t he ·atate registrar ahal l 
bo ent itled t o a fee ot f ifty eenta 
tor each hour or tractional hour ot 
time ot search, to be paid by the " . applic~t. - * ·:t .• ~ 

The fees ~oposed t o be charged by Board Bi l l Be . 
145 , are reasonable in v1~• of the aoount permit t ed t o be 
charged by the State Re etrar b7 virtue of Section 9060 , 
s·•pra. . e o.re, tberetore, of t he opini on that the tees to 
be charged for the transcripts a nd certified cop1os and 
f or the correction ,ot existing r ecorda prior t o 1910, are 
rea sonable . 

Ae hereinbefore stated, it is our opinion that the 
provision in Board Bil l lio . 145, exacting a tee ot 1 .00 
"for• each burial, removal or cremat ion permit" is un'mrranted 
an~ violative of Article 2, Chapter 52, i n particular ~ction 
9044. n. v e ~o. 1 29~ na amended , Laws of 1 asour1, 1933, 
pa0 e 270 . The 19~ law provides in pu•t a s toll OTis: 

"The body or any person whoac dea t h occurs 
in the ~tate aball not be interred, de­
poai t ed 1n a vault or tomb, cr emated or 
othorwi~e disposed or, or removed from 
or into any revistration district unti l 
a pcr nit for burial , ro~oval or othor 
aispost~on shall have been properly 
i ssued ti, t he local rea1stro.r ot t he 
registration dist rict i n which the death 
occurs . Provided, * ~ i) .,. o ; and no 
local ro iatrar shall , as such . require 
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from un~ertakers or persons acting 
as undertakers any feo for the privilege 
of buryin~ dead bod1es. 0 · 

Therefore . 1! t he C1 t y of St. !4ou1s by o,..·d1nance 
oxncts a f oe,of ~ltOO uror eac h burial , removal or cre~tion 
permi t " it would b• clear l y violative of Section 9044 , supra , 
and such is our oplnion. 

A ., .PROVT'D : 

{ ic t1ng} At tor- ey- General. 

J .II :EO 

Yours very t ruly . 

James 1.. Hornr ost el 
Assi s t ant At torney -General 


