o3 cendinz sehool must pay entire tuition of papil,
: regeiv%ng credit up to $50.00 if the State has the money.

=" ‘?
i.‘hy 17. 1935.

Carl T. Buehler, Fh, G,
President Soard of !.ducaticn
108 S0, ‘aple Street

ldon, Missouvri

Lear kr, Huehler:

This 1s to acknowled_:e your letter dated iay,
l4th, 1936, as follows:

"If the per pupil cost in our high
school is :656.00 for the year

which the non-resldent pupil
attends, and the state pays us

only 15.00 instead of the promised
180,00, how much are we allowed to
charge the sending distriet:"

on Augusat 28th, 1954, this Department rendered
an opinion to /r. G, C. Jones, Laclede County, which answers
the question asked in your letter. Copny hereto attached,

‘e invite your attention to this found on page 6
of said opninion as follows:

"Thus, the court has said that the
sending district must pvay the tuition
of its pupils attendins a high sehool
and the fifty dollar deducticn to be
pald by the tate is state aid to such
sending district. In other words, the
ald is one to the sending distriet and
not to the receiving high school., Thus
it follows that the sending school
alstrict is liable to the receiving
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school district for all of the tule
tion of the pupils frow its (sending
district) school to the receiving
high school, If the state pays
$80.,00 or any part thereof, it is
applied as a credit to the sending
district's obligation of tuition
payment. In other words, the send-
ing district is primarily liable
for all of the tuition (per-pupil
cost) due the receiving high school
district, and if the state has the
money it will pay the first §50.00
of the per pupil cost on this obli-
gation of the sending district.
But, the state does not give anything
to the sending distriet, but pays
it direct to the receiving high
school, thus making the payment of
the state's part a matter of book-
keeping only and the effect of same
being an aid by the state to the
sending district. However, if the
state only has enough money to DAL
a part of the 50,00, then only t
part the state pays is credited con
the tuition."

It is our opinion that the sending district is
liable for the full (65,00 and if the State pays /15,00
of sald amount it leaves a balance that the sending district
is obligated to the receiving distriect, namely, :50.00. 1In
other words, the sending district is liable to the receiving
district for the full 165,00, but if the Ztate pays {15.00
of that amount, then, the sending district's obligation 1s
diminished to that extent so that the balance (or the amount
such would owe) would be (50,00,

Yours very truly,

APPROVED: James L. HornEostel
Assistant Attorney-General

ROY MCK.TIRICK

Attorney-eneral

JLHI:EG
Enc.




