RECORDER OF DEEDS: ) Tee that recorder of deeds may charge for

) marriaze license - $1.00, ard if he takes
M\ RRIAGE LICENSE: ) an affidavit from a person he may only

charge 25¢ for taking of such.

¥areh 26, 1935.
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sr. John E. Bohon
reconrder of Deeds
Pettis County

Sedalia, ¥issouri

Dear Sir:

T'is 1s to acknowledge your letter as follows:

"I notice of late several articles

in different newspapers as to the

fee for a lMarriaze License and would
like to have the matter made more plain,
I notice an article of the Assoceciated
pregs from Jefferson City in which it
states that you say the maximum fee for
a marriage license, including all affi-
davits, could only ve $1.50, I also
have in my poseession an (Upinion from
your department which was rendered by
“ranklin <. Reagan, Assistant Attorney
General, in which it states, that the
fee allowed for issuing and recording

a marriage license as provided by
statute is $1.00, and the fee for
attaching the certificate and seal as
provided by Section 11804 is §.50

making the license when both parties

are of legal age $1.,50, and in case

one of the applicants i1s under the legal
age his parents affidavit is § .50 and
in case both applicants are under the
lezal age the affidavits giving their
consent are y§ .50 each, or $l1.0C. This
would make three different prices for
licenses (1,50, #2.00 and 32,50, 1

“now the statute provides a fee o; i 00
for eagh acknowledgrent he takes.
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In your letter you s=tate that you are in possession
of an opinion from this Department, written by tionorable
Franklin ¥, Reagan, Assistant Attorney-General, and such
is causing confusion, due to articles in different newspapers,
e will again write on the subject so that any confusion
which has arisen may be removed.

Chapter 19, R. S. ¥o. 1929, pertains to "Marriage
and Marriage Contracts”, and Section 2977 provides that,
"Previous to any marriage in this state, a license for that
purpose shall be obtained from the officer herein author-
1zed to issue the same",and said section::deoes away -
with common law marriages in this state.

The Legislature, then, has provided that marriage
in the State of Kissouri must be solemnized and in order for
one to marry in this state a license must be obtained as
- a eondition precedent. Section 2978, R. S. ¥o. 1929, pro-
vides that the regorder of deeds shall issue the license,
and Bection 2979 provides, "for which he shall receive a
fee pof one dollar, to be paid for by the person obtaining
the same." Thus, the fee for issuing a license is one
deollar,

Section 2983, H. ©. Mo. 1929, in part provides as
follows:

"+ % %, and no recorder shall iscsue

a license authorizing the marriage

of any male under the a:e of twenty-
one years or of any female under the
age of eighteen years, except with
the consent of his or her father,
mother or guardian, which consent
shall be given at the time, in writing,
# % #, JLhe recorder shall state in
every license whether the parties
applying for same, one or either or
both of them, are of age, or whether
either or both are minors, and if
either party is a minor, etec. * # #,"

From the above then it is seen that the d:ty of issu-
ing licenses to marry is imposed upon the recorder and he is
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restricted as to whom he shall issue them, in particular
as to the age of the parties. In other words, he must
use reascnable care and dilience to ascertain if the
parties are adulte or minors. There is no provision in
the statutes that provides how the recorder shall acertain
the facts as to age of the parties applying for license.
However, the statutes do penalize him if he knowingly
makes a mistake and issues a license to one not entitled
to same. Thus, the practice of many recorders, if not
all, in the state has been to exact an affidavit from the
persons applying for license, to the effect that the
parties are single and unmarried, of a ecertain age and
may lawfully contract and be joined in marriage. The
obtaining of the arffidavit is for the protection of the
recorder. If the afridavit shows that the person apply-
ing is under the age limit, then an additional affidavit
must be cbtained from the parent or guardian or custodian
of tre minor in order for the marriage to be solemnized,

The question then presents itself as to how much
the recorder may charge if he takes an affidavit from the
parties applying for a marriage license when he exacts
as a condition precedent the facts to show capacity to
marry.

A publiec officer in order to charge any fee for
services or do any act must have statutory authority for
doing it. To entitle an officer to compensation he must
point to the statute authorizing such. As early as 1885
the Supreme Court of Missouri in the case of williams v,
Chariton County, 85 Mo, 642, held (quoting from the syllabus):

"No fees are allowed an officer except
vhsr2 expressly given and allowed by
law.

In King v, ®iverland Levee Listrict, 2792 5, 7. 195,
the “t. Lould Court of Appeals, page 196, said:

"It is no longer open to guestion but that
compensation to a publiec officer is a
matter of statute and not of contract,
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and that compensation exists, if it
exists at all, solely as a creation
of law and then as incidental to the
office. (Cases cited)"

7e then must find the statute that permits the
recorder to charge for taking a person's affidavit. Section
11804, R. S. ¥o. 1929, is captioned "Fees of recorders" and
in said fees it will be noted that there is nothing said as
to what shall be charged for taking an affidavit. However,
said gection does provide:

"ror every certificate and seal.... 50"

Section 1156562, H. 8. ¥o. 1929, provides that the
recorder may adminster ocaths, and reads as follows:

"Hereafter whensver, under any law

of this state relating to the

duties of the recorder of deeds in
any county of this state, it be-
comes necessary for any perscn to

be sworn to any statement, affidavit
or other papers of any kind, the
recorder of deeds shall be authorized
to adainister an cath to any person
in matters relating to the duties

of hig office, with like effect as
clerks of courts of record: FProvided,
he usa his seal of office to

Jurat, as clerks of courts of record
do. He shall receive the same c¢coun~-
pensation allowed by law for like
service as clerks of courts are now
allowed."

; A recorder may swear a person to an affidavit or
other paper and when he does so and uses his seal of office
to the jurat he receives the same compensation for doing
that as clerks of courts are now allowed,

Section 11781, R, S. Ho. 1929, pertains to"fees of
clerkgs of county courts”, and in part provides the following:
' "or oath and certificate to an
I affida‘Vi.t *» & o & 8 ® 8 @8 e 025.
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Section 11786, R. S. Mo. 1929, pertains to"fees
of eclerks of circuit courts and of courts of common pleas"
and in part provides as follows:

"or oaths and certificate to affi-
GAVIEE o ¢ ¢ o 4 9 & # ¢ ¢ 8 & @ .25'

Therefore, applying the rule that a public officer
must put his finger on the statute in order f.r him to be
entitled to charge for services (or receive compensation)
he could only point to the statute ¢hat permits the clerks
of courts of record to charge for ocath and certificate to
an affidavit, and said charge is only twenty-five cents.

There is a distinction between an "affidavit" and
a "ecertificate."” Corpus Juris, Vol., 2, paze 317, defines
"affidavit" as follows:

"an affidavit 1s a declaration in
writing sworn to or affirmed by the
party making it before some person
who h%s authority to administer an
oath.

"Certificate” is defined by Corpus Juris, Vol., 11, page 77,
in part as follows:

"a documentary declaration regard-

ing facts frox the public authority,
as an attestation of faets contain-
ed in a public record; *« = %,
Popularly the term would import a
document in which the off'icer issuing
the same purports to state on his

own authority that certain acts have
been dome,"

iebster's Lictionary defines "certificate” as follows:

"A certified statement; a written
testimony to the truth of any fact."
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In common parlance the distinction between "certificate”
and "affidavit" being that a "certificate" is something
that the officers certify to as being an existing fact,
for example, a recorder of deeds certifies that a deed is
of reecord and puts his seal on it, while an "affidavit"”
is taken from a person and sworn to before an officer,
The recorder of deeds, if he certifies to a paper, that
such is on file in his office, charges fifty cents for
that certificate., iHowever, when he swears a person to

an affidavit or paper the only charge that he can make is
twenty-five cents, Section 11562, surpra.

Assume, therefore, that two parties would come
before you as Hecorder and ask for a marriage license., If
you were not satisfied that these parties were of age and
single and unmarried, then you would have the right to
inquire as to those facts, and if you were of the opinion
that in order to protect yourself that affidavits should
be executed by the parties and they, signifying a willingness
to have you take their oaths, would sign separate affidavits
and swear to them in your presence and you put your jurat on
same, then, under sueh circumstances, you could only charge
twenty-five cents per person, or a total of fifty cents,
which amount, plus the one dollar, would be one dollar and
fifty cents, and that is all you could charge for services
rendered in conmnection with the issuance of such marriage
licenge, in our opinion,

If a parson was a minor, and so stated the fact,.
it would not be necessary to take that person's affidavit
but you should then require the affidavit of the parent or
guardian giving consent to said minor to marry, and if you
fook the parent's or guardian's affidavit you could only
charge such parent or guardian, twenty-five cents, the same
charge as to the adult perscn applying for a license.

You state, "4 know the statute provides a fee of
i «50 for each acknowledgment he takes." #e know that you
are in error as to this because if you swear one to an
affidavit you ean only charge twenty-five cents. However,
if you certify to papers as being Srue and correct and on
file in youwr office, and attach your seal, then you may
charge fifty cents for that certificate.
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From the above and foregoing it is our opinion:

1. The fee for issuing a marriage
license is +1.00, Section 29?9.

supra.

2., The fee for taking an affidavit
is 257, Sections 11562, 11781
and 11785, supra.

e have reached the conclusion that the opinion issued
by this department, dated February 20, 1935, is not a correet
statement of the law and that the fee for issuing a marriage
license is $1.00, and the fee for taking an affidavit is 25¢.

Yours very truly,

James L, HornPostel
issistant Attorney-General,

AP 'EUVED:

ROY WeKITIHICK

Atterney-General

JLHIEG




