
CITIE~ TOWNS AND V~LLAGES: ~ Aut hority of Board of Public Works • 
BOARD OF PUBLIC W~KS ) 
CITY OF LUtJISIANA ) Board of limited powers. 

(SUppl emental opinion ) 

August 19 . 1935. 

"ir. ~via Benning 
Vice Jtresident 
Board of Public Worke 
Lou1a~ana. J.l1ssour1 

Dear.-. nning: 

This is to acknowledge receipt of your letter of 
r ece nt da.te. which l etter is as tollowa: 

"Will you ple~ se r e f er t o your opinion 
t o this writer dated Jlarch 11. 1935¥ 

"This opinion waa given to me at Iq 
request aa Vice Preaident or tbe Board 
of Publ~c work a ot t~ city or 
Louiaiapa r egarding the expenditure 
of moni~a for the rehabilitati on ot 
t.b.e wat~r pl ant in th1a c i ty. tM 
quest1o~ being whether this expend­
iture shall be under the aupervieion 
of the Board ot Public ~orka or the 
City Coll)1cil. At t he time the opinion 
was requested I aen& you a copy ot 
the ordl.nance or the city or Louis­
iana e stablishing the Boar d ot Public 
orks. 

~our opLnion on this quest ion w~s to 
the effec t that under the ordinance 
as adopted by the City Counc i l. the 
expendi t ure or this mone:r was under 
the supervision or the City Council • 
t he ordlnance having been passed 
under Section 7654. R. s. Mo •• 1929 . 
In your opinion you state t.bat under 
Sect ion 7655 R. s. ~o •• 1929 . said 
Board of Public works may be gi ven 
addltio~al power s by the City Council . 
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•The C1~y Council and the Board ot 
Publ ic Works have not yet agreed 

.. 

upon t be i nterpret& t1 on ot ea1d 
sectio~ 7655 and t he further queat1on 
bas a:r~aen as to whether or not under 
t his 1ct1on. tbe co~Bnon council may 
author ze the Board of Public Works to 
apend his money. b7 an or dS.nar.ce 4ul.7 
paaaed and approved • 

would greatly appreciat e 7our 
op;n1on on t his ~uest1on at ,-our earll ­
ost convenience. 

This op1n1o~ is supple entary to our opini on of 
:.arch 11,. 1935. to .,. u, mentioned i n your present letter or 

:request. 

Our concluslona in that let ter ere that.under tbe 
o:rd1nancea ot tbe Clty ot LouiaJ.ana, aa passed and approved. 
8Ubm.11ited 1n your .tormer letter. the .Boa.rd ot Public orka 
did not baTe the power and a uthor 1 t y t o expend the 150,000. 
fo:r m purpose of reconatruct1ng and rehab111tat1n& ~ 
water SJ&tem and aapitary sewer system i n tbe 01tJ ot Louisiana, 
and t t t he power .~nd a uthor! ty to expend aa14 money was i n 
the common council ot said c1t7. 

Your present request ia whether or not the com.a;on council 
ot your cit7 may authorize the Board ot Public orln: to expeD4 
this money by an ordinance under the proTia1ona ot Section 
7655. R. s. lio. 1929. which aect1on we herew1 th aet forth a 

•said bpa:rd aball al so exercise auch 
other ;wers and perrorm s uch other 
du ties 1n the au~r1ntenclence ~ publlo 
works 1mjioftmen a and rehe&a ~ 
a c a authorlt~ of t e common 
counc or owned byhe-cli'i a a nay be 
preacr d by or c.Unanoe. Said board 
aball make all necessary regulat1ona 
tor tiUt government ot the department 
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not i nqonaiatent w1 th the general 
laws ot t hia state. the charter ot 
euoh city or the ordinances thereof . • 

Your r~queat calla tor the interpretation and construction ot 
t he above section. 

under Sect!Ei 7654. R. S . o. 1929. it ia provided 
that the Board ot lie iOrka aball •have the pow~. and it 
aball be ita dut7. take charge ot and exerciae control 
over a.ny waterworka; gas worlta. electric light and power 
plant. atea~1 heatlt11 plant or other device or plant tor the 
t'urn1~1ng ot light. power or heat. etc."; and then turther 
powers may be granted under Section 7655. supra. 

As stated 1~ t he case ot schneider v. City or Ann 
Arbor~ 162 N. w. (Mich) 113. the court said& 

"The board of public works is not the 
governing bod.y o~ the ci9'J it 1a a 
board ot limited powera.• · 

In the case o~ Chittenden v. City ot ~sing. 79 N. w. 
(IU.ch~) 797 . the coltrt said: 

"under tte chart er the city council 
determ1 oa whether it wil l build a 
public uildJ.ng. The board then 
procure. plana and apeciticat1ona. 
and reports them. 1f1 th an e at!Jiate 
ot coat~ to the council. B1da are 
adverti~d tor. but betore a con-
tra ct can be made it must be author­
ized b7 t he council. In t~s c a se 
the co~cil authorized a contract to 
be made j binding it to pay t loa.ooo 
tor ~·L:onatruction ot a building 
aocord1pg to certain plana and apeciti­
ca t 1ona!t The board ot public worJca 
cannot bind the city by an agreement to 
increaa~ the contract price . ~ are 
not ci tf'd to any caao upholding aueh 
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powe~.~ If t his arrangment binds the 
city. hen there i s no lim1 t to t be 
pot'fer t the board to make changes 
in mat rial and c onatruction at the 
public expense." 

it is thus een that the Board of Publi c \Yorks is 
a body of l imited wore and can exercise only such powera 
ao are gi ven it by he statute undez· wh1eh it ia created. 
flhe n ction 7656. pr • is r ead in connection wi tb the 
oth~r ectlons rela ive t o the Aoard of Public works. to-wit. 
Sectio s 7661 to 76 • inclus1~, we do not believe that it 
w s in nde<l that a board of publi c works should bave complete 
char ge and oontroldr the construction oi' public worka. and 

1s 1 true even t ough the co::mon counsel delegated that 
author ty to said arct. 

I t is our o inion that the further power s a&S oontionG-4 
i n Sec ion 7655 . au a . onl y bive the boar-d t'urther powers 1n 
the "spper1ntendenc of public works, i mprovements and repairs 
conat ctod b)' autb r1t y of the common counci l or owne~ by the 
city a ma.y be pre s ribed by ordinance.•, and doe s not give 1t 
power o conatruc·t aid public works. And 1n tho construction 
ot th1 •oction it s 81gn1t1cant that tha worcl " auperint endenc.e" 
is use , and t-hat it has r e ference to the lftlperintendence ot 
aame . ter the publ c 1m;;rovements haY& been mde. 'f~ a re 
furthe inclined to this eonatructlon for the reason that 1t it 
bad be n intended ~the Legislature that this authority to 
constr ct. build o. rehabilitate t he aJlltema; such as ment i oned 
in yo letter. was t o have been gi ven t o the board of public 
works. then it woul baTe been easy t o have •tated in pl in and 
unequ1 ocal terms t t this right o f construc,ion could be 
delega ed to the bo~rd of public worka. 

~
It is. ther 

the co tracts t or 
recons ucting and 
water stem and t 

Conclusion. 

fOPe. our opin i on t hat the dut y of letting 
e construction and the obligation of 
ehal 1li tat1Il6 the two syetema. to-w1t. the 
sanitary sewer syetem. rests with tblt 
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CommoJ Council and ~t cannot del egate that authority to 
the B<fard ot Public ~OPka. 

APPROVED; 

COVELL R. HEWITT 
Assistant Attorne,-General 


