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Honorable Gilbert Barlow
Prosecuting Attorney
Harrison County

Bethany, Mlssourl

Dear Mr. Barlow:

: We acknowledge recelpt of your letter of November
29, 1935, reduesting an opinion of this office on the
foiloqing matter:

"Question, Can a purchaser recover
compens:tion for improvements at
its vglue on property purchased Nov.
1935 {if made immediately after
purchase and before the two years
after the date of sasle, especlally
to proteet the prorerty from loss
and destruction by repairing the
roof of the property covering the
large holes over a foot or two in
diameter?®

Section 9964a, vage 434, Laws of Missouri 1933, pro-
vides in part as follows:

"The purchaser of any tract or lot
of land at sale for delinquent
taxes, homesteads excepted, shall at
any time after one year from the date
of sale be entitled to the immediate
posgession of the premises so pur-
. chased during the redemption period
provided for in this act, unless
gsooner redeemed:¥% % % # %0
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The purchaser therefore has no right whatcoever to
posaeasgon of the premises for one or two years, depending
upon whether or not the traet 1s a homestead. Being without
right to the possessipn of the premises 1% 1s hard to con-
ceive under what circumstances he could require the owner
thereof to reimburse him for any improvements made thereon,

It sghould be kegt in mind that under the Miscsouri law the pur-
chaser of a certificate for taxes is in a peculliar position.

He obtains only such righte as the law specifically gives him
and doeg not obtain any title of kind until the glving

of the Sheriff's deed at the expiretion of the redemption period.
Therefore, any improvements msde would be gt the certificate
holders rlek unless hie rightes are specifically provided for

in the law, In this respect Section 9966c, page 437, Laws of
Missouri 1933, provides:

"In cage any lasting and valuable
improvements shgll have been made by
the purchaser at a sale for taxes

_ or by any person claiming under him
end the land on which the same shall
have been made shall be redeemed as
aforecspid, the premices shsll not be
restored to the person redeamigg,
until he shall have pald or tendered
to the adverse party the value of
such improvements; and, if the parties
cannot agree on the value thereof the
game proceedings shall be had in
relation thereto as shall be prescribed
in the law existing at the time of
such proceedings for the relief of
occupyling claimants of lands 1ln actions
of egectment. No compensation shall be
allowed for improvements made before
the expiration of two years from the
date of sale for taxes."

While the first sentence of this section gives the
general right to the purchaser for reimbursement for lasting
end valusble improvements yet the entire first sentence 1s
modiflied and qualified by the provisions of the last sentence
which effectually denles any reimbursement to the certificate
holder for improvements made before the expiration of two years
from the date of the sale.
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CONCLUSION

. In view of the foregoing it is the opinion of this
office that the certificate holder cannot recover compenszstion
for improvements made on the roperty aovered by the certificate
of purchase, which improvemente are made immedlately after
the pur hace and before two years from the date of sale.

Respegtfully gubmittedy

‘e WALTNER, Jr.,
Aselistant Attorney Genergl

APPROVED:

JOHN W, HOFFHAN, Jr.,
(Acting) Attorney General
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