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pOTISM: Member of Board of Aldermen may not pa: . upon the appointment
- o;-his brother as Oity Attorney without violating Section 13,
Article XIV. of Missouri Constitution.
Member of Board of ;E;;;;on who also holds she offigce of citz
Olerk does not forfeit both offices by passing upon the appointment
of brother in his capacity as Member of Board of Aldermen.

—=—=== QOotober 1934,
Both appointor appointee toréﬁ?ﬁ oiyioo under the Nepotism law,

The Nepotism Law of Const. of Mo. applies to Cities of Fourth QOlass.

Yﬂ 2 26, 193y
Homorable John W, Terrill | J ¥ 1 g
State Renresentative : L E L)
Maries County i . ]
Odd Fellow Building i y VAR
Belle, Missouri, 7'4/,’ / / ’
L

Dear 3Sir: / /6? §;$£; ‘

This department is in receipt of your let-
ter of recent date wherein you state in part as follows:

*In the City of Belle, Missouri,
which is a eity of the fourth
class, there is a certain person
who is a member of the Board of
Aldermen and eity clerk., liis
brother was appointed oity at-
torney by the Mayor and this ap-
pointment was passed upon by the
Board,

"I would like to have a ruling
from you in rtgard %o this as to
wieather or not the Anti nepotism
laws of the State prokibit both
men to serve in their respective
positions., And as to wheather
this law applies to cities of the
fourth class.”

Your request is divisibk into the following
questions:

(1) May a member of the Board of Al-
dermen pass upon the appointment
of bhis brother as City Attoraey
without violating Seection 13 of
Article XIV of Missouri Consti-
tution?
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(2) If 2 member of the Board of
Aldermen alwo holdes the office
of City Clerk, does he forfelt
both offices by passing upon
the appointment of his brother
in his capacity as a member of
the Board of Aldermen?

(3) Does only the member of the Board
of Aldermen, as appointor, lose
his office or does it also include
the office of the appointeel

(4) Does Seetion 13, of Article XIV.
of the Oonstitution of Missouri
apply to Cities of the Fourth
Class?

-3---

May 2 Member of ghe Poard of Aldermen

Rass wpon the sppointment of his brother
as 01ty Attormey without violating Segtion
43 of Arsiele XIV of Migsouri Oongtitution?

Seetion 13 of Article XIV of the Constitution of Mis-
souri, provides as follows:

"Any public officer or employe of this
State or of any political subdivision
thereof who ghall, by virtue of said
offige or amp'oyment, have the right
to name or appoint any person to ren-
der service to the State or to any
political subdivision thereof, and who
shall name or appoint to such service
any relative within the fourth degree,
either by consquguinity or affini "
shall theredy forfeit his or her ofiiln
or employment."
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Under the foregoing constitutiocnal provision, a mem-
ber of the Board of Aldermen, who exercises his right to name
or appoint his brother as City Attorney,would forfeit his a:t'-
fice as a Member of the Bodrd of Aldermemn. You do not state
whether or not the member of the Board of Aldermen participated
in the election of his brother as City Attormey. If he did
not vote for the City Attormey and the latter was elected by
the votes of other members of the Board, then the member of
the Board of Aldermen has not violated the above constitutional
provision. However, if he did exercise his right to vote in
favor of his brother as City Attorney, then he has violated
the provision of the Constitution.

'&ﬁ% v. 63 8, W, (2d)
100 ta. hpr-. pas upon Seotiom 13, of Article XIV.
of the Constitution of Missouri, the Gouet sage at age 101:

®sess The amendment is directed inst

officials who shall have (at the time

of the seleotion) 'the right to appoint®
a person to office., Of course, a board

aets through its official members, orx

a majority thereof. If at the tl.lo of
the selection a member has the right
(power), either by casting a dec

vote or otherwise, to name or appoin
erson to office, ud exercises saild rtsht

fpmur) in favor of a relative within the

pPohibited degree, he violates the amend-

ment, **eat

In State v. Ellis, 28 8, W. (234) 383, 335 No. 154,
provides:

"gection 13 provides that any official
violat its vigion ' ***+ ghall
thereby forfeit his *+*** office employ-
l.l‘l'.

"He forfeits by the aot forbidden, and
therefore his asot results in a status,
gSee, also, State ex rel. v, Shoppud
193 Mo. loo. eis. 5]1, 91 8, W, 477.*

A brother is related within the fourth degree, and
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therefore, we are of the opinion that if a member of the

Board of Aldermen exercised hie right to name his brother

as City Attorney, he has forfeited his office. We are

furtber of the opinion that he would also forfelt his office

if he was silent and refused to vote for it would be deemed

to be with the majority. If, however, the board member did
not vote for his brother and as a nstior of fact woted

him, then, absent fraud and collusion, he would mot foffeit his
office., To hold étherwise would make it possible for the .
other members of the Board to name the relative of an unfavored
member of the Board and thereby cause him, over his objection
and protest to forfeit his office, and we do not believe that
this was the intention of the constitutional provision.

1I.
1f 2 meumber of the Board of Aldermen
2lso holds the office of Oity Clerxk,
does he forfeit both offices by passing
¥pon the appointment of his brother in
his gepacity as 2 member of the Doard
of Aldermen)

Seotion 13 of Articie XIV. of the Constitution of Mis-
souri, supra, provides that "Any public officer or employe of
this State or of amy political vision thereof who shall,

by virtue of seid offiece or employment, ****/

The above constitutional provision makes the office
forfeited when "by virtue of his office or employment®, a
public officer or employee of this State or of any politiecal
subdivision thereof has a right %o name or appoint a peéerson
within the prohibited degree. By virtue of his office, as
City Clerk, the Board Member would 2ave mo rlcht to name,
appoint, or cast a deciding vote in favor ~f his brother as
City Clerk,and we are therefore of the opinion that the
board member would not come within the constitutional pro-
vision as to forfelture of his office as City Clerk,
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I1I,

Does only the member of the Board
of Aldermen, 28 sppolnter, lose
his office or does it also include
ihe offige of the amppointee}

As to the rules of construction %o be applied to
constitutional provisions, the Supreme Court of this State

1; 5 ex rel. Carthage v. Hackmann, 387 Mo, 184, 180,
191 said:

"There are certain well-understood
rules laid down by the courts for
the construction of constitutional
provisions, and they are the same
as those governing legislative
enactments ¢

It was scid in State ex rel, v, licGowan, 138 Mo., 1.
¢, 192, in discussing the regular rules of construction of

constitutional provisions that, "The organic law is subjeot
to the same gemeral rules of corstruction as other laws,
due regard being had to the broader objects and scope of
the former, as ¢ charter of popular government. The intent
of such an instrument is the prime object to be attained in
construing it."

In 12 Corpus Juris, at page 700, it is sald:

#eess+ The court, therefore, should eon-
stantly keep in mind the object sought
to be accomplished by its tion, and

the evils, if any= sought to prevented
or remedied, ****

We are of the opinion that considering the mischiefs
intended to be eliminated and the evils sought to be eradicated
not only was it the iantention of the people in adopting the
constitutional provisions that the appointor (Board Member)
forfeit his office but also that the appointee ( City Attorney)
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be without title to the office for which he was appointed.
To reason otherwise would mullify the Constitution and
allow an office holder to name his relative to office mere-
ly upon a forfeiture of his own office. Such was clearly
not the intention of the people.

Iv.

Boes Seetion 13, of Articie XIV. of
the Constitution of Missouri apply
%o Cities of the Fourth Class?

In answer to the above question, we enclose a copy
of an opinion written by the Homorable Gilber$ Lamd

sistant Attorney-Genmeral, wherein he held that seotion 13
of Article XIV. of the Constitution of Missouri applies

to officers and employees o! Oities of 21) classes in the
State of Missouri.

Respectfully submitted,

Wi. ORR GAWYERS
Assistant Attorney-General,
APPROVED:

Attorney-General.

MW/OWS:af)




