M-TOR VEHICLE LICENSE FELS: License fee for trailers and semi-grailers
should be based on live load capaeity of sueh trailer or semi-trailer.
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December 19, 1934. ’ FII FD

Mr. V. H. Steward,

Commissioner of lMotor Vehicles,
Seeretary of State's (Office,
Jefferson City, Missouri,

Dear 3Sir:

This department is in receipt of your letter
of December 4 recuesting an opinion as to the following
state of facts:

"Some question has arisen as

to the proper method of computing
license fees, and the amount of
license fee that should be paid
and collected for trailers and
semi-trailers, provided for under
Section 7761, page 98, lLaws of
Missouri, Extra Session 1933-1934.,"

Seetion 7761, Laws of lMo. Extra Session 1933-34,
at page 100, provides in part as follows:

"For eaeh trailer there shall be
paid a fee equal to ome-half ()
of thaet provided for commerecial
motor vehieles and for each semi-
trailer there shall be paid a fee
equal to ome-quarter ( of that
provided for commercial motor
vehicles, according to the live

load capaci of such trailer or
semi-traller."

In order to determine the question here before us,
it 1s necessary to define the phrase "live load capacity". 1In
38 Corpus Juris, p. 70 the phrase "live load capacity is
defined as follows:
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"0f a chassis or truck, the
amount of freight it will carry,
exclusive of the weight of the
chassis and body."

In the case of 0Oldfield v. International lMotor Company,
113 A. 632, the Court had before it a question involving a
warranty of "live load capacity™. The Court said:

n**%:1s it 18 conceded that the
'live load capaecity' of a chassis
or truek means the amount of
freight it will carry, exclusive

of the weight of the chassis and
body, and as the contraet expressly
guaranteed that the chassis would
have a live load capacity of 10,000
pounds, it is equally apparen$ -
that if the chassis or truek in
question did not have the capaecity
so specified and guaranteed it was
not a compliance with the terms of
the contract,¥¥*n

CONCLUSION

In view of the foregoing, it is the opinion of this

department that by reason of Seetion 7761, Laws of lio, Extra

Session 1933-34, page 99-100, the license fee that should be

paid and collected for trailers and semi-trailers should be

based according to the live load capaeity of such trailer or

sa-i-trailor£ the ®live load capacity"™ being the amount of
r

ailer or semi-trailer ecould carry exclusive of

the weight of the chassis and body.

~ROY HeKITTRICK,

Respeetfully submitted,

JOHN W, HOFFMAN, Jr.,
Assistant Attorney General

Attorney General.




