COUNTY CLERKS: Fe 8 received by county cierk by virtue of Section
11679, R. S. 1929, must be accounted for.
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Lecember 13, 1954.

Hon. "orr~st Smith
State Auditor
Jefferson City, /issourl

Dear lir. Smith:

This is to acknowled e your letter of December 12,
1934, as follows:

"Section 11679 K. S. Missouri 1929 provides
that the County Court may employ the clerk
to bunch, lavel and index papers. ‘here a
County Court makes an order of record
directing the County Clerk to bunch, label
and index certain papers in the County
Clerks ofiice, are the fees pald to the
County Clerk for above services account-
able fees or will that ve money over and
above the legal amount ithe County Clerk
may retain as fees of his of ice."”

The county ccurt is a court of record. Sections 1 and
36, Article VI, Constitution of Missouri. Section 36, provides
in part as follows:

"In each county there shall ve a county
court, which shall be a court of record, and
shall have jurisdiction to transact all
county and such other business as may ve
prescribed by law.,"

Section 1826, R. S. Mo, 1929, provides:

"The supreme court of the state of Missouri,
the courts of appeals, the circuit courts,
the county courts and the probate courts
in thies state shall be courts of record,
and shall keep Just and faithful records
of their proceedings."




Hon. Forrest Smith L= Dec. 13, 1934.

Chapter 77, R. S, Mo, 1989, provides for clerks of
courts of record. Section 11664 of said article and chapter
provides in part as follows:

"At the general election in the year
eighteen hundred and eighty-two, and
every four years thereafter, except as
hereinafter provided, the clerks of all
courts of record, except of the supreme
court, the St., Louis court of apreals,
and except as otherwise provided by law,
shall be elected by the gqualified voters
of each county and of the city of St.
Louis, who shall be commissioned by the
governor ----- and shall hold their
offices for the term of four years, and
until their successors shall be duly
elected and qualified, unless sooner
removed from office,"

From the above we conclude that a county clerk is a
clerk of .a: court of record.

In your letter you refer us to Section 11679, R. S.
Mo, 1929, and we herewith quote said section,as follows:

"Whenever, in the opinion of any court of
record, or the judge or judges thereof in
vacation, it shall be necessary for the
papers in cases remaining on file in the
office of the clerk of such court to be
bunched and encased in suitable envelopes
or wrappers, labeled and reindexed, such
court, or the jJjudge or judges thereof in
vacation, may order the clerk of said
court to perform such service. And each
clerk shall keep a correct account of the
work and labor performed in complying
with such order, and the court shall audit
sald account, and shall allow the clerk an
amount for such service as shall be
reasonable,"




Hon. Forrest Smith s Dec. 13, 1934,

A reading of that section shows that when any court
of record, (which includes a county court) shall deem it
necessary for papers in cases remaining on file in the office
of the clerk of such court to be bunched and encased in suit-
able envelopes or wrappers, labeled and reindexed, such court
shall order the clerk of said court to perform such services.
It is thus seen that this section is primarily directed to
circuit courts or clerks of the circuit court, However, it
may apply to ecounty courts and your inquiry concerns clerks
of the county court and we are thus writing this opinion
hypothesized on that faet. 3Suid section provides that the
court may order the clerk of said court to perform this duty,
thus imposing a duty upon the clerk of the court to perform
when directed by the court. When directed by the court to
perform the duty provided by said section, then the clerk 1is
entitled for his services a reasonable amount of money for
compensation, same to be fixed by the court ordering the work
performed,

Section 11781, R. S. No. 1929, provides that the clerks
of the county courts shall be allowed fees for their services.
The county clerk receives into his office certain fees from
work performed by him or by virtue of his office and he 1is
permitted to retain out of these fees a certain amount which
is his compensation for being county clerk. However, he must
earn the amount of his salary from the fees received. '

Laws of Missouri, 1933, page 370, Section 11811, provides
in part as follows:

"The aggregate amount of fees that any clerk
of the County Court under Articles 2 and 3 of
this Chapter shall be allowed to retain for
any one year's service shall not in any case
exceed the amount hereinafter set out. # # #
Provided, further, that until the expiration
of their present term of office, the person
holding the office of County Clerk shall be
pald in the same manner and to the same
extent as now provided by law provided that
this act shall not apply to counties in which
such clerks now or may hereafter receive a
fixed salary in lieu of all fees, commissions
and emoluments,”




Hon. Forrest Smith _ ) -4- Dec. 13, 1934.

Above we have concluded that a eount{ clerk is a
clerk of a court of record and that Section 11679 imposes

upon him a duty to perform, when ordered, and gives to him

a reasonable compensation for performing such services.

The question arises as to whether or not the county clerk,

if he performs such services by virtue of Section 11679,

supra, must account to the county court for the fee received,
or will such money be over and above the legal amount the
county clerk may retain as fees of his office? In our opinion,
the fee received by virtue of sald section must be accounted
for. In reaching this conclusion we direct your attention to
go:{ioa 11810, R. S. ¥o,., 1989, which in part provides as
ollows:

"Lvery clerk of a court of record in
every county in this state shall make
return guarterly to the county court of
all fees by him received to date of
return, from whom received and for what
services, * % # # &,"

As stated above, it 1is our opinion that fees received by
a county clerk virtue of Section 11679 must be accounted for
and that same will not be money over and above the legal amount
the county clerk may retain as fees of his office,

Yours very truly,

James L. HornBostel
Assistant Attorney-General.

APR OVED:

ROY MeKIT'RICK

Attorney-eneral,

JLHIEG




