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-- T Answering six questions relatin~ t o various 
LI~UOR CDNTROL AC ; pL:ses of the Act . 

Kattch 26, ~9S4. 

Ron. lames s . Rooae7, 
Prosecuting A\torae7, 
Clay Collllty, 

I 

Libert7, Missouri . 

Dear Sir : 

Thia 4epar1ment 1a in receipt of your letter or Febru­
ary 15, 1gs4 requeating an opinion aa to the following atate 
of facts: 

"I .would be . pleased to ha•e an •~pression 
ot your opinion on the tollo~ queat i ons 
oonoera1ng the Liquor Control Act: 

1. Does the last aentenoe in section 
Nine apply to malt 11 quora? Some ot our 
reataurants her e claim that they would haTe 
considerable trouble in obtaining help over 
21 years ot age it this ia applied to malt 
liquor. 

! . ~ay one ·who sel la liquor by the drink 
alao •11 intoxicating liquor in t he orig­
inal paoka~f 

s. Does a dealer who only sella malt 
liqmor up to ~ haTe to haTe goota , wares, 
and merchandise in hia place of baaineas to 
the amount of t l500.00? 

4 . Under Section 22 would an : nenee 
of a city ot t~e Thiri o~aas be legal which 
pronde4 t hat only d"-8 a~o.rea could sell in 
t he origiaal package' 

6. Under Section Nine would an ordinance be 
legal changins the state law beginning with 
line t~Te of said aection to read 'intoxicating 
l iquor shall not be giTen, .old, or otherwiee 
auppl1ed to aay pereon under the age ot 21 
years; excepting upon the w~itten instruction 
and direction of a phya1c1aa? 
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6. Under ~ction 27 would an ordinance 
or a citJ ot "'he Third olaas be legal when 
changed beg1nq1ng wtth the ai441e of line 
6 to r ea4, 'or WhO hae been OODT1oted, within 
one year prior to ·mak1ng application tor a 
lioenae, of a T1olation o~ tke proT1e1ona 
of a117 law applicable to the 118lluf"acture, 
or sale or i ntoxicating liquor, or who aaploya 
or has eaployel, in hie busineaa as suoh 
dealer, uy person whoae lioenae has been 
re?oke4 or who hall been conTictecl or T1o­
lat.1n8 the proY1s1ona ot aay such law within 
one year ne~t before the tili ng ot auoh 
application?'• I. 

Section 9 of the L1qQor Control Act of the state ot Uiasouri 
proT14ea 1n part aa tollowsc 

WNo peraon wruler the age ot twenty-one 
rears aball aell or aaaiat in t he aa.le 
or diapena1ng or 1ntoxioat1ng li quor.• 

S-e-cti on 1'1 of the Liquor Control Act proTl4eat 

•The term '1ntox1oat1ng li quor• aa uae4 
in thia act, ahall a ean and inolude 
alcohol tor be9erase purposes, a1cobol1e, 
sp1rituoua, Tinoua, termentel, malt or 
other liquors, or combination of li quors, 
a part of whloh ia apirttuoua, Y1nous, or 
1'erm.ente6, and all preparations or mix­
tures tor beYerage purposes, conte1nin8 
in exeeas ot three and two-tenths (3.2) 
per cent or alcohol b7 weight.• 

In Tlew ot thia ~e1'1n1tioa ot •tntox1oat1ng liquor"'t it is 
the opinioa or this dep~tment that seet1on t applies to malt 
liQuors haY1D8 an alcoholic content not in exe ... or ~ by weight. 

II. 

Under the Liquor Control Act or Missouri, intoxicating liquor 
other than •lt liquor haYing an alcoholic content not in excess or 
5~ by weight may not be sold b7 the drink tor conaumption except in 
citiea haYing a popllatioa or 20.000 or aore or in cities where 
an election baa beea hel4 to deter.ine whe~ber or not intox1eatins • 
liquor may be aold by the 4r1Jllc. HoweYer, in cities where tt ia 
permitted to sell intoxicating li~uor by the drink tor consumption 
it 1a pe~aaible ror t he same licensee to ae~l intoxicating liquor 
i n the original package. 

s ection 21 or said Aot proYldea aa follows: 
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"7or eTery lioenae 1aaue4 tor the 
aale .ot all k1n4a or intoxicatins 
liquor, as be~ein det1ne4, at retail 
by the 4r1nt tor conauapt1on on the 
pre~aea, the lieenaee ahall pay to 
the Supe~aor ot Liquor control 
the .ua ot three hundred dollar• 
( t 300.00) per year, Wh i ch aball 
include t he sale of intoxicating 
li quor ln the original package." 

oute14e the liaita ot those cttiea 1t 1e, oi course, i mpossible 
to sell 1ntonoat1ng liquor other than malt liquor by t he drink; 
howeYer , it 1s also iapoaaible tor a ltoeneee aut horized to sell 
tntoxicatiDS liquor in the original package to obtain a ltcenae to 
aell malt liqmor haTing an alaoholic content not ln excess ot 5~ 
by weilh'· Seo. 22 ot the Li quor Control Act proT14ea in part aa 
tollowa: 

-ProTide4, t hat a l1cenaee authorized 
to sell aalt liquor, at retail by 
the 4r1nk tor conauapt1on on the 
premiaea wh•r• aold, shall not be 
per-mitted to obtain a license tor the 
aale of intoxicating li quors, other 
t han malt 11qQor, in the original 
paoka«e, except 1n o1t1ea where the 
aale ot all intoxtoatins liQQora b7 
t he drink at retail tor consuaptiOD 
on the prea1aea whePe aol4, is per­
mitted by law." 

DI. 

The conditi on proY14e4 tor 1D s ec. 21 of the Act with ~eter­
ence to the 11500 atoek ot goo4a ie applicable only to dealers 
selling 1Dtox1oat1ng 11quoP in t he origtne l package. Sec . 22 ot the 
Act proT14ea aa tollowa: . 

•ProTlded, howeTer, that no lieenae 
shall be 1saue4 tor the sale ot in­
toxicating liquor 1n the original 
package, not to be con.umed upon the 
premises where aold, except to a 
person engaged in, and to be used 1n 
oonnection with the opera tion of one or 
aore ot the following business .. : 
A drug atore, a Ci8&r and tabaooo 
store, a grooerr store, a general 
D).erchand~se store, a contect1oneey and/or 
del1ca~essen store, nor to any such per­
eon who does not baTe and keep in hia 
atore a stock ot goo4a haTing a T&lue 
aecordin« to 1nToices of ai least t1~ean 
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hun4re4 ($1500.00) dollars, exolusiTe 
or tixturea and intoxicating 11quora." 

There is no such condition attached t o the sale ot malt 
liquor, and it 1s the opinion or thia department that it is not nec­
eaaar;r to haTe a atook ot goode ot 11500 in order to sell malt 
liquor baYing an alcoholic content not in excess ot 5~ by the drink 
at retail tor cODaumption on the premises where aold • 

. ·n. 
s ec. 22 ot the Liquor control Aet prortdes t hat malt liquor 

may be sold in t he original package in connection with t he operation 
ot one or more or the following businesses: drug atore, cigar an4 
tobacco store, a grocery store, a general merohand~ae store, a oon­
teetionery llD4/ or 4elioateasen a.tore. An or41nanoe proY1d1ng t hat 
only drug atorea coald sell 1nto~oa~1ng liquor in the original · 
package would be 1noona1atent with t he proY1aiona ot t hia Act and 
would be beyoDA t he authorit7 granted to .unic1paliti eo by s ec. 25 
ot t he Act and would, in the opinion ot this de·partment, be 1nYal14. 

v. 
seo. t or t he Liquor Control Act proTides that intoxioatiDC 

li quor shall not be g1Yen, aol4, or otherwiae supplied t o any per-
eon under the age ot 21 years, "but thia shall not apply to the sup­
plying ot intoxi cating liquor to a person under said age tor 
medicinal purposes onl,-• or by the parent or guardian ot auob pereon 
or to the a4m1n1etering or sai4 tatoxicating li~or to said person 
b7 a physician". An ordinance proT141ng t hat "intoxicating liquor 
shall not be g1Ten, aol4 or ot,~rwiae supplied to any person unde~ 
the age ot 21 years, except upon the written instruction and dir­
ection ot a phyaioiaa" w~4, in our opinion, limit t he except1 ona 
proYided i n Sec. I or t he Act , tor the reason that sec . 9 not only 
proT1dee that intoxicating liquor aay be administered to a minor~ 
b7 a phyaioiaa, but &lao g1 Tea th1a right to the parent or guardian 
or tor aedic1nal pu.rpoaea onl7. An orcl1nanee 11lll1 t ing t he 
exception• to t~e •wr1,,en instruction and direction ot a phya1c1an• 
would, 1n the opi nion ot th1a department, be 1nTal14, as being 
inconaiaten' with t he proYiaiona ot t he Liquor Cont rol Act ot Missouri. 

vt. 

sec. 26 or the Li quor Control Act proY1des ~hat oiaiea 
ma7 charge tor 11cenaes, fixi ng the amount to be charged and pro­
Tiding tor t he collection t hereof, and make and enforce or41nanoea 
tor the regulation an4 control ot the sale or all into~icattns 
liquor within their liaita. 
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sec. 2f ot the Act aeta out t he qualifications tor 
licenaeea, one of t he qualificat ions beins "And no person shall 
be srante4 a license or permit hereunder, whoae license aa such 
dealer baa been r eToke4, or who ha a been convicted, since the 
ratification ot t he Twenty-tirat Amendaent t o the Constitution 
ot the United s tates, ot a T1olat1on ot the provisions ot any law 
applicable to the manufacture or sale ot intoxicating liquor, or 
who amplOJB or baa eaployed in hia business aa auoh dealer, any 
person whoae license has been reToked or who haa been con.toted 
o~ violating the provision• ot any such law since the date 
atoreaa14. 

AD ordinanoe that would atteapt to limit t he right to a 
lioenae b7 1apoaing a condition other than touad in Sec. 27 would• 
1n the opinion ot this departaent, b• inconsistent with the pro­
Tiaiona ot the Liquor Control Act of the State ot Missouri, and 
inT&li4. It 1a clear that it the worda •or who haa been convicted 
within one year prior to maklag application tor a license• , aa 
uaed in the proposed ordinanoe, be auba'ti tuted tor t he words •who 
has been convicted ained the ratification ot the Twenty-tirat 
Amendaent to the Constitut i on of the United s tates•, aa round in 
the Liquor Control Act or Mias ourt, the ordinance would be a 
limitation upon the rights granted under the Li quor Control Act 
ot K1aaour1 and would, therefore, be invalid. 

APPROVED: 

J\YH:AII 

ROT iioHTTRick. 
Attorne,- GeDeral 

Beapecttull7 aubm~tted, 

JOHN W. HOmtAN, Jr. , 
Aaaiatant Attorney General 
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