
·- -EIE CTIONS;~SENTEE VOI'ER : County Clerk can have Al3sentee Ballots p:·inted 
~more than ten days bef ore the pr imary election. A qualified voter 
must appl y in pers on to the county clerk, board or election commiss ion-

~ - ~~s of the county in which he claims residence for an absentee bal lot . 

June 14th, 1934 

Bon. Benrr •· Phill ipa 
Prosecuting Attorne~. 
Stoddard Count~. 
Bloomfield, Missouri. 

I 

Dear Sirs 

This Department ackilowledges receipt of ,-our letter of June 9th, 
wherein ~ou request an opinion regarding several questions wbich 
have arisen under the new Absentee Ballot Law. Your letter ia 
as follows: 

8 Some questions have been asked •e b~ the 
Clerk of" the County Court of" this ~ount7 
relative to the manner of voting Absentee 
Ballots as prescribed b7 the 1933 l:.aws of 
•issouri on page 21~ and following pages 
of the Seas ion Acts thereof which are not 
clear to me, and for which I w1ll thank JOU 
for 70ur opinion aa to the correct method 
of" voting an Absentee Ball ot. 

If" 70u will note this new law provides that 
an7 person expecting to be out of their CountJ 
on Election da~ ahall -.lee application tot he 
Clerk of" the Count~ Court in their County tor 
a ballot and at the aame time pl'escribes that 
the,. can do this not aore tban thirt~ da~a nor 
leas than five da~s before the Election. 

Some of" the questions that are contusing are 
theses The General Statute provid es that the 
County Clerk cause the ballots tort he Election 
to be printed not .ore than ten daJs before 
the election. Therefore, will it be poaaible 
for the Clerk to furnish an Absentee Ballot 
thirt~ da7s before the Election! 

If a voter has been absent from his home Countf 
for more than thirty days can he make a pplica­
t i on for an Absentee Ballot 1n any other Count7 
than his ownT 



June 14t~ 1934 

If' it ia poaaible tor you to give .e 
your opinion outlining the method ot 
voting an Absentee Ballot aeeordtas 
to the provisions or thia new law. 
The aame 1fill be ~preeiated ver~ much•" 

I 

Countf Clerk can have 
!been ee Ballots printed 
110re than ten da{a betore 
the primary elec ion. 

We again restate ~our t1rat question: 

•some ot the queationa that are cont'u1Dg 
are theae: The General Statute proY1dea 
that the ColDlt~ Clerk cav.ae the baJ.~ota 
tor the Ele ct1on to be printed not JIOH 
than ten da~s before the election. 'lhere­
tozoe, will it be possible t or the Clerk 
to turniah an Absentee Ballot thirt7 da7a 
before the Blectiont• 

The General Statute relatin« to the printina of' the tr1 .. py ballot 
ia Section 1026:5, wbich Section, o•itt1ag t:he tart• which are not 
pertinent, is aa follower 

"On or bef'ore the lOth da7 betore the hold­
ing or an7 prima17 election the count7 clerk 
shall correct an7 errors or olliaaiou 1D tM 
ballot a, eaua e the a aae to be printed Ul4 
diatributed, aa required b7 law 1D the caae 
ot ballots tor t h8 general eJ. ot1on, except 
that the nllllber ot ballots to be turniahed 
to each pa ecinct a ball be one and halt t1JDea 
the number of' votes cast b7 Aft7 part7 in 
the l& at preceding ele ct1on ad baviq no.ai­
neea and t1eketa at such pri .. rJ election.• 

'!'he new Statutes, Sectiona 10181 and 10182, Lawa ot lliaaouri, 19~ 
P• 219, which apparentl7 present the contl1ct are, reapectivelJ, aa 
tollon: 

•sEc. 10181. Who ma7 cast &baentee ballot.-­
ADJ person being a dul7 qualified elector of' 
the Stat e of' ~aaov1, who expects 1n the 
course ot hia busineaa or dutiea to be absent 
trom the eouat7 1n which he 1a a quaJ.1t1ed 
elector on the da7 or boldtns aD7 •peoial, 
general or pPt.&r7 elecl1on at Wbieb an7 pre•1-
dential preterenee ia 1ndi.cated or Ul7 oand1-
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dates are choaen or elected. tor a 7 
CODSreeaional• atate, district. coun"f, 
town, cit7. village, precinct or Judicial 
otficee· or at which queationa ot public 
policJ are aubmtte<t. •7 vote at n.oh 
election aa hereinafter pro~ided.• 

•sEc. 10182. -., appl7 tor official b&llot.-­
An7 elector aa deti.ned 1D the toregoiDg sec­
tion expecting to be absent tl"oa tba cOUDt., 
ot his residence on the da7 ot .uch eleetlon 
_., • not aore than thirt7 nor l .. a than tift 
da7e prior to the date ot .ach election. .ate 
application 1n peracn, to the coUDt7 clerk 
or. where exiating. to the board o~ election 
co.mlas1 oners •. or other officer or officer• 
charged with the dut7 of ~iahing ballots 
tor such election in b1a voting precinct, 
tor an otticial ballot tor said precinct to 
be voted at such election.• 

!he question ar1aes b7 a close scrutiDJ ot the three statutes herein 
quoted as to how the qualified eJe etor ia to obtain the a bsentee 
bGot within the full thirtJ daya ~ the pr!J~ar7 when. aa a matter 
of tact, the countr clerk ia not -required to print the ballots 
Ulltil ten days before the pr'--rf• The Legialature repealed the 
old Statutea relating to absentee ballots and enacted sectiona 
10181 ~o 10188• incluaive, 1n lieu thereof. Section 1018~ being 
designated. •Attidavit tor ballot--fo~-pr1nting of balot• 
after setting out the fora ot the affidavit, contains the follow­
ing proYisl. on at the close, p.221: 

•• • *PrOYided• that no county clerk. board 
of election c011Dl1alUoDI'rs or other pl"Oper 
official cbarged with the duty of turD1a~ 
1ng auch ball ots after eDIIination of the 
recorda, or otherwise ascertaining the 
right ot auch person to vote at such election 
shall be re(I'Ured to turaiah en7 ballot or 
ballots to ~ person desiring to vote as b7 
this act authorised Who is not lawtull7 en­
titled to Tote. aDd if the applicant tor 
ballot or ballots ia entitled to reeeiYe aaa•• 
tbe count7 clerk or tne board of election 
co~as1oners. 1t an7. or otber o~ficial 
charged w1 th the dut., ot 1'urlliah1ng auoh 
ballots i111118d1atel7 upon receipt ot t be 
printed bal.lots a~l seD4 b7 registered 
.. il postage prepaid• or deliver in person 
an official ballot or ballots if 110re than 
c11e are to be uaed aDd voted. at eaid election 
to .ueh applicant. !he official charged b7 
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law with printing and .uppl~ing ballots 
UDder the general election la wa ot th1a 
atate . shall eauae to be printed and 
supplied a sutticient number ot b&llots 
to bave printed at the top ot auoh ~lots 
the worda 'official absentee ballot' to be 
furnished such absentee voters under the 
provision• ot thia act.• 

We call JOur attention to that portion ot tbe quoted Statute. 
•'fhe official charged by law with printing and auppl~tng ballota 
UDder the general election laws or thia atate. ahall cause to be 
printed aDd supplied a suf'ticient number or ballots to bave prlnted 
at the top of auch ballots the words •ottlclel absentee ballot' 
to be furnished such absentee voters under the provisl. ona ot th1a 
act.• 

~here ia no time de•1gnated tor the pr.lnttng .ot .uch otticlal 
absentee ballots therefore we are of the opinion that auch official 
abaent ee ballot a _,. be printed JDOre thaD ten da7s before the pr t.&J17 
election and may be printed in aaple tlae ao that a person appl~ing 
tor an absentee ballot can have the p~vilege aa atated in SectioD 
10182• ot applyiDg w1. thin the tull tiDie or thirty daye before the 
pri.arr election. 

II 

A gualitied elector .uat applt 
ina:arson to t&e count{ clerk. 
bf or election ca.m asonera 
o the countt in which he cl&imf 
residence tor an !§sentee b811o~. 

The next question preaeuted by Jour letter is aa follows: 

•zt a voter has been absent from h1a hoae Coun~ 
tor more than thirt~ daya can he make applicat ion 
tor an Absentee Ballot in any other Count~ thaD 
his own'• 

Section 10182 ~oted. supra. contained the phrase: 

•• * o not more than thirtJ days nor leas tb&D 
five da7• prior to the date or aa1d election. 
make application 1n person to the county clerk. 
or. wber e existing. to the board or elect ion · 
commissioners. or other officer or otticers 
charged with the duty or turnia~ ballots 
~or such election in h1a Yot1ng precinct. ~~*•" 

• 
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We are ot the opinion that the St atute ia plain 1D ita tei'BUI 
1.Jl that it compels · the qualified elector to appear 1n pereon 
before the count7 clerk or other persona charged with the dut7 
or turD.ieh1ng ballots and that he ·11\lst 8ppear before such otficiale 
in his Yot1D.g precinct, and hence a qualified e1ector ca.JmOt appl7 
tor an absentee ballot 1n an~ other oount7 other than his own. 

Your laat question, betDg general in its ter.a relating to the 
prOYiaiona of the new law, we are enclosing a recent opinion re­
lating to tbla sUbject rendered General B. w. Brown. Jetterson Cit7, 
tiaaouri, which we believe correctly eets out the JUDner ud pro­
c tdure of one desiring to cast an absentee bal).ot. 

OLLIVER w. JiOLEJI 
Ass iatant Attorne7-General 

APPROVED: 

lot ICfl'l"l'AfCf 
Attorney-General 

OD/Jih 


