TOWNSHIP ROAD BOND FUNDS: Monies in hands of township
: trustee for use in paying
prinéipal and interest on
road bonds cannot be invested
but must be placed by trustee
in bank on order of township
board of directors,

&

/ =
S oo .o

September 8th, 1934. FILED

Mr, John B. O“n, /H /

Prosecuting Attorney, Henry County, | ((/
Clinton, Missouri. e /*

Dear Sir:-

We have your letter of July 5, 1934, in which was
contained a request for an opinion as follows:

"We have a situation in this county where a
township has voted bonds for road purposes., All
bonds have been paid as they became due, The tom -
ship now has monies on hands with which additional
bonds could be retired but the holders refuse to
release unless paid a premium as their bonds are not
yet subjeet to recall, The township does not want the
money on hand in bank and are desirous of investing
same pending time when the bonds are due. Can they
do this and if so does the law provide for any speecial
form of investnment im such cases. They desire to put
them in Govermment bonds but I am unable to find any
authorization for such investment under Township
Organization. Your opinion im the matter wi 11l be
appreciated,”

#We assume that the bonds referred to in your letter
are those provided for im sections 7960, 7961, 7962, 7963 and 7964,
Hevised Statutes of Missouri, 1929, and that the monies referred to
are monies collected under the tax levied in accordance with section
7961 for the purpose of paying the prineipal and interest of such
bonds as provided therein,

A careful search of the statutes has failed to reveal
any provision authorizing the investment of such funds pending their
payment on principal and interest of the onds,

Article X, section 20, of the Constitution of Mis souri
provides as follows:
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"The moneys arising fram any loan, debt or
liebility, contracted by the State, or any county,
eity, town or other municipal corporation, shall be
applied to the purposes for which they were obtained,
or to the repayment of such debt or liability, and
not otherwise,"

Investment of such funds might not militate against the
above provision but the m tter is problematical. The chief difficulty
is that there is no statutory or constitutional provision authorizing
the investment of these funis, whereas, for instance, in the case of
township sohool funds such 1s specifically provided laoeuon 9250,
9251, R, S, Mo, 1929). There being no specific provision for the
hand.{lng of such funds, they must be handled in the ordinary way as

provided by statute.

Section 1229]1 ,Revised Statutes of Missouri, 1929, pro-
vides as follows:

"Seo, 12291, MONEY TO BE PAID OUT ONLY ON ORDER
OF TOWNSHIP BOARD=-~SCHOCL DISTRICTS NOT AFFECTED,-~The
township trustee and ex officio treasurer shall not pay
out any moneys belonging to the township for any purpose
whatever, exvept upon the order of the township board of
directors, signed by the chairman of said board and
attested by the township clerk: Provided, that nothing
in this chapter shall be so construed as t change or
interfere with any school district, the boundary lines
of which are different from that of the municipal town-
ship as organized under the provisions of this chapter,
nor with the payment of any school moneys upon proper
vouchers, He shall receive from the township collector
and the county collestor or treasurer all road and bridge
and dher taxes due the township when colleeted by such
officers, and shall receipt for the same, and shall
account therefor inm like manner as for other moneys im
his hands belonging to the township."

Section 12184, Hevised Statutes of Missouri, 1929, pro-
vides as follows:

"Sec, 12184, LDEFOSITARY OF COUNTY FUNDS,--HOW
SELECTED=~1t shall be the duty of the county court
of each county in this state, at the lMay term thereof,
in the year 1909, and every two years thereafter, to
receive proposals from bankimng corporations, associa-
tions or individual bankers in such county as may
desire to be selected as the depositaries of the funis
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of said county. For the purpose of letting such funds,

such county court shall, by arder of record, divide said
funds into not less than two nor more thamn ten equal

parts, and the bids herein provided for may be for ome

or more of such parts, Notice that such bids will be
receiged, shall be published by the clerk of said cor$
twenty deys before the commencement of said term in some
newspaper published in said county, end if no newspeper

be published therein, themn such notice shall be published
at the door of the courthouse of said county: Provided,

that in counties operating under the township arganizat on
law of this state, township boards shall exercise the same
powerx and privileges with reference to township funds as
ere herein conferred upon county cow ts wi th r eference to
county funds at the same time and menner, except that
townehip funds shell not be divided, but let as an entirety;
provided, also, that in all cases of the letting of township
funds, three notices, posted im three publie places by the
township clerk, will be a sufficient notice of such letting.
(R.S. 1919, Sec., 9582)."

Under the above two sections the funds in question
should, upom the order of the towmship board of directors, be
placed in the designeted bank by the township trusteec, We have
no choice but to so hold.

Very truly yours,

CHARLES M., KOW:LL, Jr,
Assistant Attorney-General,
CMH j =B

APPROVED :

Attorney-General,




