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Dear ir, Jones:

This is to acknowledze your letter uhich. in part,
reads as follows:

i
*I am enclosing a clipping from the local
paper here regarding the last decision
ziven by the Supreme Court. I want you
to read it and tell me if it corresponds
to the Court's words on the matter. I

think it is misleading.”

fhe c¢lipping enclosed referred to the recent case of
State ex rel. Mildred Eurnett, Relator, v. Sehool idstrict of
the City of Jefferson, et al., Respondents (not yet officially
reported),

The facts in that case showed that Hildred Burnett was
"a minor between the ages of six and twenty years; that she and
her parents are residents of School Uistrict No. 114, Callaway
County, Missouri, a common school district; that the school
district of her residence maintains no high school and no classes
beyond the eizhth zrade; that she has completed the course of
study provided in her district and is fitted in every way to
enter and pursue the courses of study provided in respondents'
high school; that the high school maintained by respondents is
in an adjoining county and the most convenient high school for
relator to attend; that respondents have denied her admission
therein; that the respondent school district is a city school
district within the meaning and under the provisions of yrticle
4 of Chapter §7 K, 8. Mo, 1989 and all amendments therete;
that it applies for and receives state aid for the maintenance
of said high school; that it has not received and will not
receive during the current school year the full sum of fifty
dollars from the State of Missouri; that the average cost of
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furnishing high sehocl education for the current year is
seventy-five dollars per pupil; that the school district of
relator's residence has paid and is willing and able to pay
to respondent district for relator's tution the sum of
twenty-five dollars for the current sciovol year in the manner
and upon the terms prescribed by law; that respondents have
demanded and now demand that in addition to the sums so paid
and to be paid by the school district of relator's residence
and paid or to be paid by the State of Missouri, relator or
her parents pay to respondent district an incidental fee of
three dollars per month; that relator and her parents have
refused to pay this fee and that she 1s refused admission to

the high school conducted by respondents solely because of
such failure to pay the same."

This was the second submission of the original proceed-
ings by mandamus, In the first proceedings the court granted
its alternative writ and upon motion for rehearing quashed its
alternative writ, holding:

"It must be conceded that upon rehearing 'a
case stands jJust as if it had not been
previously heard and submitted.'"

Thuas, the former opinion rendered by this court in the
same cause is not of any force and efriect. We call attention to
this fact for the reason that when the court's first opinion in
this case was handed down we caused same to be digested and
copies sent to various parties interested in this matter. ‘ee
our opinion dated May 25th, 1934. As far as our former opinion
(or opinions) eonflicts with this one, sueh is (are) overruled.

The controversy relative to non-resident high school
puplils hinges upon the construction to be given Section 16,

laws of Missouri, 1931, pp. 343,344, amended 1933. 3ald section
provides:

"The board of directors of each and every
school distriet in this state that does
not maintain an approved high school
offering work through the twelfth grade
shall pay the tuition of each and every
pupil resident therein who has completed
the work of the highest grade offered in
the sehool or schools of said district
and attends an approved high school in
another district of the same or an adjoin-
ing county where work of one or more higher
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grades 1s offered; but the rate of tuition
pald shall not exceed the per-pupil cost

of maintaining the school attended, less

a deduction at the rate of fifty dollars
for the entire term, which deduction shall
be added to the equalization quota of the
district maintaining the school attended,
as caleculated for the ensuing year, if

sald district is entitled to an equaliza-
tion quota; if the district maintaining

the school attended is not entitled to an
equalization guota, then such deduction
shall be added to the teacher gquota of said
district, as calculated for the ensuing
year . but the attendance of such pupil
shall not be counted in determining the
teaching units of the district maintaining
the school attended; and the cost of main-
taining the school attended shall be defined
as the amount spent for teachers' wages
and incidental expenses. In case of any
disagrecment between districts as to the
amount of tuition to be paid, the facts
shall be submitted to the state superintend-
ent of schools, and his decision in the
matter shall be final: Frovided further,
that when any school distriet makes provision
for transporting any or all of the children
of such district to a central school or
schools and the method of transporting and
the amount paid therefor is apmroved by the
state superintendent of aschools, the amount
paid in state funds for transportation, not
to exceed three dollars per month for each
pupil transported a distance of two miles
or more, shall be a part of the minimum
guarantee of such district; Provided, the
provision of this act regarding the payment
of tuition and transportation shall apply
if the students atiend any school supported
wholly or in part by state funds,"

ihe court in its opinion, relative to the above section,
held the following:

"A complete scheme for the payment of the
tultion of non-resident pupils thus having
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been provided we cannot escape the conclu=~
sion that it was intended to be exclusive
and that respondents are without power to
charge tuition in any other way. ¥ith
respect to payment of tultion of non-resi-
dent pupils the provisions of o0ld section
2207 and section 16 of the new law are
inconsistent and the later enactment must
prevail,"”

Thus, we start with the premise that Section 16 prevails
in the matter of hizh school tuition of non-resident pupils,

I.

Although Section 16 governs with reference to tuition of
non-resident pupils, yet, the court held that the high school,
even though it receives state aid, could not be compelled to
admit non-resident pupils, and its refusal to admit does not
deprive it of state ald. (uoting from the opinion:

"However, as we have already suggested, even
though respondents are without legislative
authority to require relator or her parents
to pay tuition, it does not necessarily
follgw that they can be compelled to admit
her.

And further,

"Though repeatedly questioned at the rehear-
ing as to other forms of state aid received
by respondent school dlstrict, counsel for
relator and the Attorney Ceneral have falled
to cite any that would place respondents
under mandatory legal obligation to admit
relator, or to state any valid reason
respondent school district, even though it
recelves state ald, should be compelled to
admit non-resident pupils."

Thus one of the holdings of the court in the above case
being: That the high school does not have to admit non-residents,
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II.

The court held, however, that if non-resident pupils are
adnitted then the high school could not echarge the pupils or
their parents any tuition fee (or any other fee) but that the
provisions of cection 16 govern. We quote from the court's
opinion:

"If respondents admit relator they must do
so under the provisions of section 16,
because it 18 conceded that respondent
school district receives state aid and
section 16 expressly provides that the
provision of the act, of which it is a
part, ro;nrdi:g the payment of tuition
'shall apply the students attend any
school supported wholly or in part by
state funds'."

And mth.r.

"A complete scheme for the payment of the
tuition of non-resident pupils thus
having been provided we cannot esecape
the conclusion that it was intended to
be exelusive and that respondents are
without power to charge tuition in any
other way."

III.

Above we have shown that a high school recelving state
aid does not have to admit non-resident pupils but if they admit
such pupils, then they are powerless to charge tuition in any
other way other than as prescribed by Section 16, supra.

The question now arises, that if the high schools accept
non~-resident pupils, then, who pays the tuition, and the anount?
We quote further from the court's opinion:

"Now, although sect on 16 contains no
express provision that a non-resident
pupil shall not be required to pay
tulition, it does provide a complete and
apparently exclusive scheme for its
payment. First, i1t unequivoeally requires
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the district of residence toeéltniicl
ours) ! the tuition of ea an
eger* %reaﬂ?ni therein who has
complet e work of the highest
grade offered in the school or schools
of said district and attends an approved
high senool in another distriet of the
same or an adjoining c-unty where work
of one or more higher grades is offered'.
second, it expressly limits the amount of
tuition by providing that (italics ours)
'the rate of tuition mid shall not
exceed the psP-pupil cost of maintaining
the sehool attended, less a deduction at
the rate of fifty dollars for the entire
term, which deduction shall be added to
the egqualization quota of the distriect
maintaining the school attended, as
calculated for the ensulng year, # # #
and the cost of maintaining the school
asttended shall be defined as the amount
spent for teachers! wages and incidental
expenses. In case of any disagreement
between districts as to the amount of
tuition to be paid, the facts shall be
submitted to the state superintendent of
schools, and his decision in the matger
shall be final', Third, as already stated,
it specifies that (italics ours) 'the
provision of tnis act regarding the payment
Q%htuitigg # # # # shall apply if the
5 ents attend any school supported wholly
or in part by state funds'.”

And furtcher,

"It is now conceded by all parties hereto
that the provision in section 16 for payment
by the state of $50.00 tuition per non-resie-
dent attending pupil is in reality state
aid to the sending distriect and not to the
receiving distriect.”

Thus, the court has said that the sending district must
pay the tuition of its pupils attending a high sehooland the
fifty dollar deduction to be paid by the State is state ald to
such sendin_ distriet., In other words, the aid is one tc the
gsending dissrict and not to the receiving high senool. Thus it
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follaws that the sending sechool district is liable to the
receiving school distriect for all of the tulition of the
pupils from its (sending district) school to the receiving
high school. If the state pays §5650.00 or any part thereof,
it 1s aprlied as a credit to the sending district's
obligation of tuition paymemt. In other words, the

district is primarily liable for all of the tuition (per-
pupil cost) due the receiving high sechool aistrict, and if
the state has the money it will pay the first $50.00 of the
per-pupil cost on this obligation of the sending district.
But, the state does not give anything to the sending district,
but pays it direct to the receiving high school, thus

the payment of the state's part a matger of bookkeeping only
and the effect of same being an ald by the state to the send-
ing district., However, if the state only has enough money to
pay a part of the $60.00, then only the part the state pays
is credited on the tuition.

We conclude, and suech is our opinion, that: (1) The
highschool does not have to accept non-resident pupils and
by doing so it does not forfeit its state aid; (2) if the
high school accepts non-resident pupils, then it cannot charge
the pupil any fee (tuition or incidental); (3) the sending
school district must pay the entire per-pupil cost of the
pupils attending the high sechool, receiving a credit of what

the state pays to the receiving districts, an amount not to
exceed, however, $50.00. '

Iv.

#e desire to have you bear in mind that we are only
interpreting the law as it is written without regard to the
equities involved, and remind you of our inability to change
or remedy the difficulties surrounding the schools. We guote
the language of the court in the above case:

"It is true that in the present condition
of the state's revenue the ambitbus hope, .
which seems to have inspired section 16
of the act of 1931, that gratuitous
instruction would be thus afforded non-
resident attending pupils, becomes highly
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illusory. But the remedy is legislative
rather than Jjudicial, If unforseen
difficulties have disrupted the plan it
may be repaired or changed by appropriate
legislation., We should not try to meet
the emergency by Judicial misinterpre-
tation of the plan,"

We are mindful of the fact that the law as now written
may cause many pupils to be refused admittance to high schools
because the distriets in which they reside may not have sufficient
funds with which to pay the tuition charge of 1934-356 or because
of the state's failure to pay all of that provided by statute,
to-wit, $50.00. Therefore, we take the liberty of offering a
sugzestion, due to the unusual financlal conditions that exist,
that the rural district, the high school and the pupill cooperate
so that an unnecessary burden will not inure to either party.
If the receiving high school cannot accept non-resident pupils
because the sending school district does not have funds with
which to pay the tultion (and such due to no fault of the send-
ing district), then we see no reason why the pupil should be
denied admission to the high schocl if such voluntarily pays
the deficiency, if any, of either the state or sending district,
If the pupil voluntarily paye what the astate or district falls
to pay will result in: (1) That the pupil will be allowed to
attend the high school, and (2) the high school will obtain
a sufficient relmbursement of what 1t cost' to educate the pupil,
%e earnestly hope that the high schools will make all possible
concessions so as to effect the noble purpose of the Legislature
in attempting to provide a high school education to all that
desire one, Of course, the high school caxaot make a ruling to
the effect that the pugil muast pay such deficleney, if .
However, if it is a voluntary act on the part of {ho pupil in
paying so that sueh may attend the high sehool, then, in our
opinion, whatever the pupil would pay would be legal
and the high sechool would be within the law in accepting such

voluntary contribution. School District of Barnard v, Matherly,
90 No. App. 403.
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Possibly such & plan as above cutlined will temporarily
relieve the tuition problem until the Legislature can correct
the diffleulty ®

Yours very truly,

James L. HornBostel
Assistant Attorney-General,

APPROVEDS

Attorney-deneral,

JLHIEG




