NEPOTISM:-Where relative 1is not appointed TO hold an olIiclal
position, relative may assis? office-holder without
being a violation of Section 13 of Article XIV of the
Constitution of Missouri,
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February 36, 1934. | I | | F ]

¥r. E. L. Hirst, / /|
County Treasurer, 2 £
Greenfield, lMissouri. | / /’ ’

--'M,_‘n.--_'“‘---
Dear Sir:

We are acknowledging receipt of your letter in
which you inaquire as follows:

"I am County Treasurer and Ex-officio
Collector of this County. As you know,
there is no provision for hiring extra
help and whatever I have muet be hired
by me and paid for out of my regular
earninge. This being the case, would

I be allowed to hire a relative?

Again, I have a son who is a student

in the Oklashoma College of Agricul ture,
During vacation, which begins on the
24th of Yay, he would be glad to assist
me without pay as he ie anxious to learn
the business of the office. 1Is this
permiceable?"

Section 13 of Article XIV of the Constitution
of “iesouri provides as follows:

"Any nvublic officer or emnloye of this
State or of any political subdivision
thereof who eshall, by virtue of said
office or employment, have the right

to name or apvoint any person to render
eervice to the State or to any politieal
subdivision thereof, and who shall name
or apnoint to such service any relative
within the fourth degree, either by con-
sanguinity or affinity, shall thereby
forfeit his or her office or employment,"

As we construe the above section of the Conetitution,
any nublic officer who namee or sprointe any person related
wit :in the fourth degree to some official position makes him-
self liagble to forfeiture of office. The teet is, 28 we in-
ternret it, whether or not the nerson is apvointed to an
official position and renderes rservice to the State in such
of ficial capacity. e do not believe that it was intended
that a oublic officer might not avall himself of personal
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gservice of the membere of his family where they are not paid
out of the vubl ic funds and where they are not rendering cer-
vice to the State in an official capsacity.

In the firest instance about which vou inauire,
you intend to hire some extra help, This extra helv would
not be paid out of State funde, but would be naid out of
your own earnings, So long as such person is not arpointed
to an official position created by statute, then we believe
that you may enmploy a relative,

%e do not believe it would be a violation of the
constitutional provision for you to permit your son, while
on vacation, to 2ssist you in your office without pay. He
ie not being appointed to an official vosition and he is not
being paid out of State funds, and we conclude that thie
would not be an act of nepotism,

It is the familiar rule that the father, 28 such
ie entitled to the services and esrninge of hie unemancinateé
children, That well-recognized rule is expreseed in 22 Cye.
1633, where it is said:

"The father is the head of the family,
He is entitled to the services and earn-
ings of the echildren so long as the
latter are legally under his custody or
control and unemancipated."

We do not understand that this constitutional
nrovision has changed that well-recognized rule. The father,
whether a public officer or not, is still entitled to the
services of hie unemancipated children, Where such services
are performed for him, such relative is not rendering cer-
vice to the State in an official cevacity, as contemplated
by g21d constitutional provision.

It is therefore our opinion that so long as the
relative, son or otherwise, has not been aprointed to an
official position and is not serving the State in an official
capacity, it would not be in violation of the nepotism vro-
vision for you to employ such person to assist you in the

office.
Very truly yours,
FRANK W, HAYES,
AZI'ROVED:; Ascsistant Attorney CGeneral.

Attorney General.
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