GAME & FISH: County court has power to rescind order made
relating to Sec. 8246, R.5. Mo. 1929 previously
made during August term providing no legal rights
have accerued thereunder,
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Hon. Jo® &, Gr..ﬁ, "" =
Chief of Wardens,

Came & Fish Department,
Jefferson City, Missouri,

Dear lr. Green:

This department acknowledges receipt of your letter of
October 19,1934, subnitting three questions on which you desire
an offieiel opinion, as follows:

"Where a county court has made an order
calling Tor an election subnitting the
proposition to the people of different
counties, the right to vote on the
closing of the county to ouanil shooting
for two yearsi if that term of court

has not been definitely closed but they
have been meeting to adjourned sessions
from time to time, does the county court
have the right to rescind the order?

Yhere a petition has been submitted to

the county court and the order made by

the county court to the county clerk
ordering said election to be held by
petitioners in filing petition use a
statute that has been repealed, would this
be valid?

Does the county court have a right to
change the phraseology of a petition when
giving the order to the county c¢lerk con-
cerning the calling of election to be
submitted to the voters of the county?”
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I
If an order is made before final ad;og;g:
ment ol a Term o oonn!o 2 e
sSame ma e rescin e cour no

This gquestion pertains to the right to petition the county
court to vote on the question of having a elosed season on cuail
and the section of the statutesinvolved is 8246, R.S5. Mo. 1929.
Omitting the parts which are not pertinent here, it provides:

wktt*provided, that upon the
filing of a petition signed by
one hundred or more householders
of any county and presented to the
county court at any regular or
special term thereof more then
thirty days before any general
election to be had and held in
sald county, it shall be the duty
of the county eourt to order the
question as to whether or not
there should be a ¢losed season
upon quall for the next two

years in their said county sub-
mitted to the qualilfied voters,
to be voted on by them at the
next election., Upon the receiving
of such petition it shall be the
duty of the county court to meke
the order as herein recited, and
the county clerk shall see that
there is printed upon all the
ballots to be voted at the next
election the following:

For a closed season
upon quail. Yes.
No.
Zrase the word you do
not wish to vote. "

The right of the county court to reseind an order previously
made during a regular term and bdefore final ad journment of the
term 1s decided in the case of liead v, Jasper County, 305 io.,

l.c. 485, wherein the court said:

*"The county eourt, having made a
valid order which was within its power
and duty to make at the November term
and before January first, exhausted
its power in respect thereto for that

year and could not set same aside
after January first. narticnlavie if




Hon. Joe “. Green -l oot. 20. 1934,

rights became fixed thereby by the
ensuing year. In Bayless v. Cibbs,
251 Woe lec. 506, 1t was said:

*This court, in numerous cases, has
repeatedly held that the county courts
of the respective counties of the State
are not the general agents of the coun-
ties of the “tate, They are courts of
limited jurisdiections, with powers well
defined and limited by the laws of the
Statej and as has been well said, the
statutes of the State constitute their
warrant of authority, and when they act
outside of and beyond their statutory
authority, their ects are null and void.,'

In Saline County v. ¥Wilson, 61 Mo., l.c,
239, it was said: 'County courts are only
agents of their respective eounties in
the manner and to the extent prescribed
by law., So long as they continue to
tread in the narrow pathway allotted to
their feet by legal enactment, their acts
are valid, but whenever they step beyond
their acts are void.*

The general rule is laid down in 15 Corpus
Juris, page 470, whore it is said:

*Where a county board or court exercises
funetions which are administrative or
ministerial in their nature and which
pertain to the ordinary county business,
and the exercise of such functions is not
restricted as to time and manner, it may
modify or repeal its action; but in no event
has such court or board the power to set
aside or to modify a judicial decision or
other mede by it after rights have lawfully
been aecnuired thereunder, unless authorized
so to do by express statutory provision.
sesseThe same 1s the case after an appeal
has been allowed, or where some special
statutory power is exereised, the time and
mode of the exercise thereof being pre-
seribed by statute. Where the previous
action of the board is in the nature of

a contraet which has been accepted by the
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other party, or on the faith of whieh
the latter hes acted, it cannot be
rescinded by the board without the
consent of the other party. Conversely,
where the proposition has not been
acecpted or acted on by the other
party, the board may restriet or re-
scind its action. In the absence of
express statutory authority, a county
board cannot review or reverse the act
of a prior board performed withimn the
scope of authority conferred by law,

4 eounty board or court mey, however,

at the term or session at which an order
is made, ref¥ise or rescind it, provided
this is done before any rights aeccrue
thereunder, but ordinarily they have

no power to do such aet subsecuent to
such term or session.'

In State v. Morgsn, 144 Mo. Appe., l.Ce.
40, it is said:

*The rule is well settled that a county
court may revise or rescind an order

at the term or session at which sueh
order is made provided this be done
before any rights have accrued under
the order.'"

. In the case of Ctate ex rel. v. The County Court of Sulli-
van County, S1 Mo., l.c. 529, the court onunciates the prineciple
of law that a county court cannot set aside or rescind its order
made at a previous term. The court said:

"It was incompetent for the court to

set aside or rescind its order made at

a previous term. A finel order is in
the nature of & Jjudgment, and cannot be
set aside at a subsecuent term on ground
of error.”

The terms of the county court are set forth in “eection
3083, Hede NO. 1'”, ag follows:

"Four terms of the county cocurt shall

be held in each county annually, at

the place of heolding courts therein,
conmencing on the first Mondays in
rebruary, Yay, August and November,

The county courts may alter the times for
holding their stated terms, giving notice
thereof in such manner as to them shall
seem expedient: Frovided, that in coun-
ties now containing or that may hercafter




Hon., JOe 1, Ureen -O= Qect. 20, 1934,

contain seventy-five thousand or

more inhabitants, and where county
courts are now or may hereafter be
held 2t more places than one and at
other pnlaces than the county seat,
the terms of said court shall be held
monthly and alternately at the county
seat and such other place as may be
provided for the holding of auoz court,
and eech monthly term shall commence
on the first lMonday in each month,"

The present session of the county court in a county of
less ghen 75,000 population would be the iugust session and any
meeting of the county court would be ad joumned sessions and the
term would not automatically expire until the November Term.

Conelugion

It 1s the opinion of this department that the county court
has the power and authority to reseind the order made relating to
Section 8246, R.S. lo. 1929 which was previously made during the
iugust term, providing no legal rights have accrued thereunder,

Respectfully submitted,

OLLIVER W. NOLEN,
Assistant Agtorney Ggneral.

APFRCYED3
= ROY MeKITTRICK,
Attorney CGenera
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