
1 Assessor s . Assessor need not view land to 
make assessment each year but 
may validly assess by reference 
to old as sessment book. 

Mr . J . R. Gideon, 
Prosecuting Attorney Taney County , 
Foroyth , Missouri. 

tear Sir: -

We have your letter ot July 7 , 193• , in which was con­
tained a roqueat for an opinion as follows: 

"Please advise me it the coun 't7 aaseeaor 71JIJ.Y 
employ a deputy collector to help hi.Ja make out the personal 
and rea l estate books? This work to bo done in a clerical 
capacity only and not aa a deputy assessor . Please adYise 
me further whether tbe assessor must actually see each land 
owner each year and view the land in oraer to make the real­
estate assessment or may he use the old assesamen' book and 
make such changes as be deeu necessary when making out the 
land book?" 

The law relating to assessors and assessment of property 
is set out in Article 2 , Chapter 59 , Revised Statutes ot issouri 1 1929. 

lith regard to your tirst question we find nothing in the 
statutes to forbid a county assessor from employing a deputy collector 
in a purely clerical capacity provided the assessor pays for same out 
of his tees . 

As to your second question refer you to Section 9760 
Revised St~tutes ot Missouri, 19B9, which provides as fo llows : 

"Sec . 9760. Assessor to make list where none is 
given. --'Vhenever there shall be any 'taxable property in any 
county , and from any cause no list thereof shall be given to 
the a ssessor i n proper time and manner , the assessor shall 
himself make out the list, on his own Tiew, or on the best 
information he can obtain; and for that purpose he shall have 
l ad\11 rigb t to enter into an;r lands and make any examination 
and search whioh may be necessary, and may examine any person 
upon oath touching same . (R . s . 1919 , Sec . 12770. ) . 

In the case of State ex rel. vs . Carr , 178 Mo . 229 , 
where the identical section of the 1899 statutes was before the court, 
it was held, at page 238, as follows: 
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"Neither did the fact that tbe assessor did 
not go upon t he land and assess it upon his om view, 
and that he simply accepted the previous assessaent as 
sho111l b7 the assea81118-n t booka that were turned owr 
to hia by the clerk ot the countJ' court , render the 
asaesa•nt invalid.• 

The oou.n in the above case regarded the aeot1on as 
director, and not mandator,. This oaae is still the law in this 
state; hence tbe assea•or 1a not required as a matt er ot law to 
actually view the land. 

C11BJr : LC 

Approved: 

Attorney General 

Verr tru l;r your a, 

ORAS . 11. HOWELL , Jr. 
Assistant Attorney General 


