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CHIRO®R.CTIC: (1lyomen entitled to practice chiropractic.
a (2)Fees
(3)Names one may practice under,

September 19, 1934,

Dr. Jerome F. Fontana, cecretary
State Board of Chiropractic Examiners
2605 Chippewa Street

St. Louls, Missouri

Dear ir. Fontana:

This is to acknowledge your letter of September 12,
1934, as follows:

"We would appreciate your opinion upon the
following cases:

We have about six women Chiropractors in
our state who have been issued a license
in 1927 under their maiden name. Since
then they have married and consequently
have assumed their marriage name. The
question is, can they still practice
under their maiden name or should they be
issued a new license under their marriage
name, and what fee should they pay for
this license or this service.

‘nother case is of a Chiropractor by the
name of Utto albert Muensterman, who has
recently had his name changed by the
courts here to utto ilbert Mao., The
question is the same as in the above cases,

Still another question 1s, where a few
licenses issued in 1927 were signed by the
first Board with ordinary ink, which has
since faded to the extent, that they are
not legible. I believe in this case where
the names of the Board Mdembers have faded
completely. that no charces shonld bha
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i.

Chapter 105, R. 8. Ho. 1929, pertains to "Chiropractic=-
State Board of Chiropractic Examiners."™ Section 13549 provides
in part as follows:

"No person shall engage in the practice of
chiropractic without having first secured
from the board of chiropractic examiners
a license as provided in this chapter.
Any person desiring to procure a license
authorizing him or her to practice chiro-
practic in this state shall make applica-~
tion therefor to the board on a form
prescribed thereby, giving his or her
name, sex, age, which shall not be less
than 21 years, name of school or college
of which he or she is a zraduate, and
shall furnish the board satisfactory evi-
dence # # # % #,%

Women in MNissourl are recognized as eligible to prac-
tice chiropractic upon complying with the terms of Chapter
105, supra.

II.
FEES.

Section 135062 of Chapter 105, #. S. Mo, 1989, provides
the fee for renewal of licenses, and provides:

"% # % Each practitioner of chiropractie
shall display in his office in a con-
spicuous place his renewal license to~-
gether with his license showing that he
is lawfully entitled to practice chiro-
practic."

In order for one to practice chiropractic such must
comply with the above section and at all times have on display
his license and renewal license, which presuproses that if
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one's license has been destroyed, mutilated or lost that the
board would issue a new (duplicate) license to such person;
and the same true as to the renewal license. No provision
is made in the chapter, however, as to what fee the State
Board may charze for a duplicate or copy of the license or
renewal license. If a duplicate or co of a license 1is
furnished to a practitioner it necessarily means that it
will cost the Board some sum of money to fwrnish same, and
as the statute does not provide for the fee to be charged,
we are of the opinion that the actual cost of so furniskhing
the duplicate or copy, or at least a nominal fee, only
should be charged,

I1I.
NAMES ONE MAY PRACTICE UNDER.

Hereinabove we quoted from Section 13549, i, 8. Mo,
1929, to show that the applicant must give his or her name
when such apply for a license and at the time of applying
for a license it is to be presumed that the person would
&ive the name that he or she lawfully possesses, that is to

say, that at the time of applying for a licemnse such person
gave his or her true name.

The law recognizes the fact that one may change his
or her name, first, by statute, second, by marriage, third,
by divorce, and fourth, by adoption. Tour inquiry concerns
change of name by marr lage and by court action. Therefore,
we shall concern curselves with the afi eet of marriage on
change of names, and on the change of names by the court.

There 1s no statute in Missouri that we can find that
provides that on marriage the wife shall take the name of the
husband., 1t is done, however, as a matter of custuom. The
purpose of a name is for identification.

Corpus Juris, Vol. 45, page 366, has this to say
concerning the word 'name':

"A name is a word or words, designation ’
or appellation, used to distinguish a
person or thing or class from others;"
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And further (page 363):

“The surname or family name of a per-
son is that which 18 derived from the
common name of his parents, or is
borne by him in common with other mem-
vers of his family."

And further,

"At marriaze the wife takes the husband's
surname, with which is used her own
given name; and she may use the title
tirs.' to distinguish her from her hus-
band and as being a married woman. bBut
she is not properly designated as 'irs.'
followed by her husband's initial or

ven and surname, unless it be proved
t she is so known,"

wuoting further, Corpus Juris, Vol. 30, page B11:

"The husband, as head of the family, has
the right to fix the family name. A
woman upon her marriage takes her hus-
band's surname, which becomes her legal
name. However, as at comson law a4 man
may la wfully change his name, there
would seem to be no legal objection to
his adopting his wife's family name
should he dealire, Under a statute em-
powering a cowt in its discretion to
change the name of any person upon
proper application, the court has power
to change the name of a wife against
the wishes of her husband."

The facts in your gase show that six women were licensed
in their maiden names and later married, which, acecording
to custom, changed their names to the names, or famlly
names, of their huspands. And the question arises as to
whether such women may still practice under their maiden
names or should they Le issued a new license under their
married names?
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Migsourli hag what is known as the "Married Women's
Act". Chapter 20, Section 2998, i. 3. Mo. 1929, provides
in part as follows: "™

", married woman shall be deemed a femme
scle so far as to enable her to carry
on and transact business on her own
account, to contract and be contracted
with, to sue and be sued, etc."

In Missouri if a married woman so desires, as far
as conducting her business is concerned, she may do so in
contemplation of law the same as a single woman may. A
single woman engaged for a period of time in the practice
of chiropractic would become known to the public by her
maiden name and the fact that she married would not cauase
her to desist practicing chiropractic under her maiden
name, in owr opinion. If she desired to practice chiro-
practic under her married name, as she would have a right
to do, then it is our opinion that a new license should be
issued to her and such new license should then be
recorded with the circuit clerk of the county or city in
which she maintains an office; and that the new license
with the name under which she is practicing should be dis-
played in her office., Section 135662, supra.

Missouri has what 1is known as a registration of fie-
titious names, found in Article 3, Chapter 136, and Section
14342 of said article and chapter provides as follows:

"That every name umnder which any per-
son shall do or transact any business
in this state, other than the true
name of such person, 1s hereby declared
to be a fictitious name, and it shall
be unlawful for any person to engaze in
or transact business in this state
under a fictitious name without first
reglistering same with the secretary of
state as hereinafter required."”

The facts presented to us in your inquiry, in our
opinion, do not bring a woman, practicing in her maiden name
and 8o licensed, within said statute. That is, if a woman
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is licensed in her maiden name and eontinues to practice

in her maiden name after marriage, then she does not have
to have her name registered with the secretary of state,

neilther does she have to have her license changed to her

married name.

As to the person who has his name 1.5;11{ changed
by order of court, it is our opinion that a new license
should be issued to the person so as to make the license
correspond to the name as changed by the court. #When this
new license is lssued, such should be recorded and at all
times be on display in the practitioner's office. Our
answer as to the fee to be charged for such service will
be that as heretofore given in irticle Il of this opinion,

In answer to your remaining question, as to issuvance
of licenses that have faded, ouwr opinion would be that a
charge should be made the same as for other duplicates or
copies issued to other persons Ve suggest that if a dupli-
cate license is lssued because of change of name, that the
new license should recite such fact; and if a duplicate or
copy is 1issued because the original license was lost or
destroyed or illegible, then the word 'duplicate'’ or 'ecopy!'
should appear on the new one 1ssued,

Yours very truly,

James L. HornBSostel
Assiatant Attorney-ceneral,

APPROVED:

(Acting) Attorney-General.

JLHEG




