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N. .81.1:-Assessor may receive gratuitous service from son o 
p~y him out of his own salary o::r fee without viola­
tin€_ :ection 13 of Article XIV the Constitution. 

July 2Z, 1934. 

Mr. w. w. Oroekett, 
Prosecuting Attorney, 
new London, !J:i:":Jsouri. 

Dear Sir: 

'!fe a:te acknowledging reoeipt of your Jetter in 
\l!hich you inquire as' follows: 

*Please advise as to whether the ma.:rried 
son of an assessor would be Der::Ji tted to 
work on assessor •a books, ~t· your ear-
l !est possible oonve:1ience. If 

Section 12 of Article XIV of t:J.e Constitu.tion 
of j[issour1 yravides as follows: 

n Any public officer or employe of t 11is State 
or o-r a.ny political 911bdivision thereof who 
shall• by virtue of said office or e:·:ploy­
ment, have the right to name or appoint 
any person to render service to ·the State 
or to any political subdivision thereof, 
and who shn,ll name or appoint to such 
service &.'lY relative 1Nithin the fourth 
degree, e i the:r by eo naa.nguini ty or af fin-
i ty, shall there by forte it his or her 
offic.e or employment." 

Under the foregoing consti trt tlonal provision 
any officer or errtploye of the State or of any political 
subdivision thereof' who exercises his right to name or 
appoint a relat.ive rel a. ted within the £ oul!'th degree to 
render service to the State or any political subdivision 
thereof shall forleit his office. we have repee,tedly 
construed this urovision to mean thet the uerson annoint­
ed 1;mst be a-ppointed ·to a11 official position created by 
the Laws and Constitution of t~1in State, and thet the -oro­
vision does not :prohibit ~- public officer from receiving 
gratuitous service from his son or from using his own 
funds for the puxroee of. pa.yinr; for the services of the 
relative. In the case you put, if the son renders grat-
u i toue service to the assessor or is paid by the a.ssessor 
out of his pereonal fees or sala%y, we see no objection 
to the son working in the office. However, if the son is 
appointed to an official position and receives a salary 
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from the county, then we be I ie'V8 that such si tua.tion would 
be- in conflict with the above constitu_tional provision .. 

We al!'e there:rore of the opinion that if the 
a.sses&Ol" receil'eG gra.tultous s.erviee f:r:om his son or 
pays his eon fer the service :rendered out o~ the assessor's 
teea or salary, that the Constitution wo-Uld not be viola­
ted., bu.t that the COnstitution wcHald prohibit the appoint­
ment of the eon by the as8essor to a.n o:t!ioial positi-on, 
whe:tein the salel.'Y or :feee of th.e son were paid out of 
public fun:d•. 

FRA:trK W .- HAYJ!S, 
Assistant Attomey General .. 

ROY Hci:l:ftRlCI, 
A ttom~y Gener·al. 


