|CHOQOL DIBTRICTS:-Under Section WYWoUY, H, S. MO, 1lYsY, a person
holding = dinloma conferring A. B. Degree
from State Teachers! College is entitled to
teach without further exsminstion.,

~——
i

[ L

October 13, 1934.

Mr. L., H, Coward,
County School Superintendent,
Springfield, Missouri.

Dear 8ir:

We just received a letter from you dated
October 10, 1934, making inguiry regarding the opinion which
you reocuested. Ye wrote you on October 2, 1934 in answer
to your inquiry. For some reason you have not received
our reply. Our letter to you of COctober 2 is as follows:

"We are acknowledging receipt of vour
letter in which you inquire as follows:

e have a case in thie county of =
person who has beeén employed to teach
a rural school and according to our
interpretation of Section 9234, liss-
ourl School Laws, does not have a
diploma or certificate entitling her
to teach. This seetion, as you know,
states that no teacher can be employ-
ed 'until he has received a certifi-
cate of qualification therefor eigmed
by the County Superintendent of the
county, the State Superintendent, or

a certificate or diploma issued by the
State University or some normal school
of this state entitling him to teach
in the public schools.'! Section 92335
also makes it a misdemeanor and punish-
able by fine upon the teacher who
teacheg a single day and the direct-
ors who shall endorse or encourage
such teacher. Again, Section 9209,
getates that when a teacher's contract
is made that it shall be signed by the
pregident and clerk of the board only
when the teacher's certificate is filed
with the clerk,

'The teacher to whom I refer has not,
according to my interpretation of

section 9234, a certificate entitling
her to teach. However, she holds an
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A. B. Degree from the State Teachers
College here, but as I understand it
the B. 8, Degree in Education from

one of our Teachers Colleges carries
the certificate privilege and does
entitle the holder to teach according
to statements written in the diploma
conferring this degree, but the A. B.
Degree does not carry this privilege
and all persons heretpfore having the
latter degree have arranged to secure
a certificate from the State or County
entitling them to teach. The person
to whom I refer has refused to do

this and is upheld in the matter by

a member of her board who has re-
ferred to Section 9607 of the School
Law which does seem to convey the idea
that a teachers' college diploma con-
ferred upon the completion of any
preseribed course of study shall en-
title the holder thereof to teach in
this State without further examination.

'liembers of the faculty of the State
Teachers College here have always told
ug that the A, B. Degree did not en-
title the holder to teach and made
arrangements for their students to se-
cure a certificate from the State or
County.

'I ehould, therefore, like to have your
interpretation at once as between Seo-
tions 9234 and 9607 since the impression
has always been from the State Teachers
College and from the State Superintend-
ent's office that an A. B, Degree from

a Teachers College does not entitle the
holder to teach, since there is not such
a statement in their diploma conflerring
the B, 8, Degree in Eduecation,'

The Attorney CGeneral is only authorigzed to
render official oninions to the Prosecuting Attorneys and
the officiales of the State. While we cannot render vou an
official opinion in this matter, yet we are glad to answer
your inquiry.

It is true that Section 93234, R. 8. Mo. 19239,
provides that no teacher shall be employed in a school
supported by public funde until he has received a certificate
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signed by the county superintendent of the ecounty, and
the state surerintendent, or a diploma issued by the State
University or some teachers' college, entitling him ¢o
teach in nublic schools. Section 9235, R, 8, Mo, 1929,
provides that the teacher violating section 9334 shall
forfeit any compensation due under her contract and shall
be deemed guilty of a misdemeanor nunishable by fine,

and the director who shall endorse or encourage said
teacher in such unlawful conduct shall also be similarly
runished. Section 9309, R, 8, Mo, 1829, requires that
teachers' certificates shall be filed with the clerk,
Section 9310, R, 8. Mo, 1929, sets out the nrovisions

of the contract between the district and the teacher,

Ye believe, however, that the matter
about which you inguire is definitely settled by Section
8807, R, 8, kKo, 1929, rather than the above sections,
Section 2607 provides as follows:

'fach board shall have power and
authority to confer upon students,

by diploma under the common seal,
such degrees as are usually granted
by teachers colleges and normal
schoole. A state teachers college
diploma conferred upon the comple-
tion of any prescribed course of
study shall entitle the holder
thereof to teach in this state, with-
out further examination, until re-
voked by the board of regents grant-
ing the same or by the county super-
intendent of public schoolg, or state
stperintendent of schools, for incom-
petentey, cruelty, i moral ity, drunk-
ennegg, dishonesty or neglect of
duty; boards of regents shall also
have power to grant a certificate
upon the egompletion of a course of
study prescribed therefor, which
certificate ghall entitle the holder
thereof to teach in thie state for a
period of two years from date unlese
sooner revoked for one or more of the
causes specified. The provisione of
this section eghall apnly to the school
of education of the University of
Missouri and to Lincoln University,!

The above section svecifically provides that
the state teachers' college diploma conferred upon a person
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upon the completion of §g¥ presecribed course of study shall
entitle the holder thereof to teach in this state without
further examinstion., You state thet the teacher to whom
you fefer holds a degree from a atate teachers' college
and if sueh be true, under section 9807, she is entitled
to teach without further examination. Section 9607 does
not recuire that her diploma shall be conferred by the
Department of Education or that she hold a B. 8. Degree,
The section says, 'any preseribed course of study,' and,
of course, the degree of Bachelor of Arts is based upon
a prescribed course of study,

Upon the facte stated in your letter we
are 1nﬁ11ned to believe that the teacher has a right to
teach.

Since writing that letter we received
another letter from you which is as follows:

"Some days ago I wrote you & letter
asking for an opinion on the legal
status of a teacher in this ecunty
securing a certificate who holds an
A. B. Degree from the State Teachers
College here. This letter was ac-
knowledged by you om a card malled
September 17 and signed by Edie Mae
Widmer,

"S8ince that time I have talked to
Doctor Roy Ellis, President of the
8tate Teachers College here from

which college this A, B, Degree was
granted. Doctor Ellis points out
under Section 9607 which defines nowers
of the Board of Regents that the state-
ment in that section, 'A State Teach-
ers College Diploma conferred unon the
completion of any prescribed course

of study shall entitle the holder
thereof to teach in this State, with-
out further examination, ete.' is
different from an A,B, Degree. He

also stated that the A. B, Degree

which this teacher holds does not

carry the diploma privilege to teach
and ean only do this except under a
epecial arrangement by which the holder
gsecures twenty hours in Education and
thereby secures the certificate privi-
lege. The particular teacher in this
case has not done this,
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“This explanation after a conference
with him is not meant to reflect upon
the inability of your department to
ascertain facts but a feel ing that
perhaps his sugpgestion might be use-
ful to you in arriving at a conclu-
sion."

From your last letter you indicate that it
is the opinion of the president of the normal school that
the A, B. Degree does not entitle the holder thereof to
teach, Section 9607, R, 8, Mo, 1929, however, confers upon
the board the right to confer by diploma such degrees as
are usually granted by teachere colleges and normal schools,
and provides that such a diploma conferred upon the comnle-
tion of any prescribed course of study shall entitle the
holder thereof to teach in this state. The section does
not provide that the degree must be that of B, S8, The
Statute provides that the holder of a degree of any pre-
scribed course of stufly shall be entitled to teach. This
certainly was intended to cover the degreecs conferred
by the schools. It may be that the cirriculum of the
school does not provide that a course in education is
reouired as a foundation for the A. B. Degree, and it
might have been the practice to require holders of A, B.
Degrees to acquire a certificate. However, in due res-
pect to the interpretation which has been placed upon
this section by the officials of State Teachers Collegee
we do not see how vou can read into this section a re-
cuirement that the teacher hold any particular degree,
The section is very broad and says that the holder of
any degree from a teachers college shall be entitled
to teach. The Legielature, no doubt, presumed that in
conformity with this section of the Statutes the offi-
cials of the teachers colleges would recuire the taking
of certain courses which would oualify the reecipient
of 211 degrees to teach. If such h=2d not been done or
was not good educational policy it appears to us that
the matters should be remedied by the schools in furnish-
ing the degrees, rather than by an interpretation which
is contrary to the spirit of the Statutes.

The diploma which is conferred by the
gchool is simply evidence of the comnletion of a pres
scribed course of study. The Statute does not contem-
plate that a diploma conferring one degree shall give
the right to teach and the diploma conferring another
shall not give the right to teach. It plainly states
that a teachers college diploma conferred upon the
completion of a presecribed course of stufly shall en-
title the holder to teach. The only interpretation we
can give the section is to follow the express direction
in the Statute, Ae we view it, whenever the state
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teacnhers college confere a degree upon one of its stu-
dents that entitles such student to teach without fur-
ther examination., Of course, the holder of a B, 8,
Degree may be better qualified to teach than one with
an A. B. Degree, but those are matters to be taken
into consideration along with the other gqualifications

of the applicant.

It is our oninion, as stated above, that
this verson has comnlied with the Statutes and we do
not believe th=t any civil or criminal action could be
succeesfully maintained under these circumstances.

Very truly yours,

FRANK W, HAYES,
Assistant Attorney CGeneral.

APPROVED:

ROY VoK ITTRIOK,
Attorney General.
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