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..:.IIJJ'OR CONTROL ACT : Country club is not enti tle<'i t c, 6. 1 icense 
to sell i ntoxicating li quor b:· the drink 
unless located in city where sale by dr ink 
is authorized 

·; 
?"'I_, 

March 12, 1934. 

FI LEDl 
I . I 

Ron . Fr ed A. Boxley, Counselor, 
Count y Court ~ackson County, 
1112 Commerce Building, 
Kansas City, Missouri. 

Dear Sir: 

This department is i n r eceipt or your letter of March 3 , 
requesti ng an opinion as t o the following state of f acts : 

"The County License Inspector or Jackson 
County has asked me for an opinion a s to 
whether or not Country Clubs, having a 
charter but lying outside of t he city limit s 
or Kansas City and outside of the cor porate 
limits of any city, are entitled to a license 
to sell li quor by the drink to be consumed 
on the premises . 

"As I read t he law, there is no proT1s1on 
whatever t o coTer such a case. Section 4525g- 15 
seems t o actually prohibit such sales . Have 
you given an opinion on thi s subJect? 

" OUr Country Clubs would very much like the 
priTilee e or selling by the drink . They are 
built out in t he country wher e it i s necessar y 
t o go t o have golf clubs . I think there a r e 
only t wo o f them wher e the club houses are with­
in t he city limits." 

I . 

Country Clubs sl tuated out side the 
corporate limits of a cltt o? zn;rroo 
1rih8b1tants are not entlt ed t o a 
11oenae to sell IifKor by the drink 
to be consumed on e premises . 

When analyzing the various proTisiona of t he Li quor Control 
Act the ruling of the Supreme Court of Missouri, enbano, in the case 



aon. Fred A. Boxle7 -2- Uareb 12, 1934. 

of State v. Parker Distilling Company, 236 Mo. 219, l.c. 27., 
should be kept in mind: 

"When we bear in mind the foregoing 
idea, t hat the liquor traffic in this 
State has no legal rights, save and 
except those expressly granted by 
license and the statute under which it 
is issued, then we can more clearly see 
that the state may i mpose such condi­
tions, burdens and r egula t ions as it 
may deem wise and proper, and no one 
who engages therein has a right to 
complain thereor.• 

Section 22 ot the Act provides: 

•*****Provided however , that no licenae 
shall be issued tor the sale or intoxi­
cating liauor in the original package, 
not to be consumed upon the promises 
where sold, except to a person engaged 
in, and to be used in connect ion with the 
operation of one or more or the following 
businesses: A drug store, a ci gar and 
tobacco store, a grocery store, a general 
merchandise store, a confectionery and/or 
del i catessen store, nor to any such person 
who does not have and keep in his store a 
stock or goods having a value according to 
invoices or at l east fifteen hundr ed 
($1500.00) dollars, exclusive of f ixtures 
and intoxicatins li ouors . ******" 

A Country Club can hardly qualify as a drug store, a cigar 
and tobacco store, etc., as required by the Act, and t herefore no 
license could be issued authorizing a Club to sell intoxicating 
liouor in the original package . 

Section 13-a of the Liquor Control Act proTides: 

"*****Provided, t hat no license shall be 
issued for the sale or intoxicati~ liQuor, 
other than malt liquor containing alcohol 
not in excess or tive (5~) pe r cent by 
weight, by t he drink a t r e tail for consump­
tion on the premises whero sold, in any 
incorporated city having a population ot 
leas than twenty thousand (20,000) inhabi­
tants,•**** 

nprovided further, that no 11oenae shall be 
issued for the sale ot intoxicating 11 auor, 
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other than malt liquor containins 
alcohol not in excess of five (5%) 
per cent by weight, by the drink 
at retail t or consumption on the 
premises where sold, outside the 
limits~~ incorporated cTtTes . ***" 

This section definitely prohibits the issuance or a 11cens~ 
to sell intoxicating linuor by t he dri nk at retail for consumpt i on 
on the premises whero sold , other than malt li quor containing 
alcohol not in excess of 5~ by weight outside t pe limits of incor­
porated cities. I n other words, intoxicating liquor may be sold 
by the dr ink tor consumption on the pre~ses onry in cities having 
a population or 20 , 000 inhabitants or rnore , or n cities where sale 
by the drink has been authorized by vote of the people . 

CONCLUSION 

,e recognize that it is usually necessary for Country Clubs 
to be located outside the limits of t he city from which the menber­
ship is drawn, and that the members, liVing in a city wherein it is 
permitted to sell intoxicating liquor b y the drink , would like the 
same privilege tor t heir club; however, "the propriety, wisdom, and 
expediency ot legislation enacted in pursuance of t he police power 
is exclusively a matter tor the Legislature" (St a r So ua re Auto 
SUpply co. v . Gerk, 30 s .~ . (2d) 447, l . c . 462) and we are constrained 
to hold that a Country Club, unless it be located in a city wherein 
sale b7 the drink 1s authorized, is not entitled to a license to sell 
intoxi cating liquor other than malt li quor having an alcoholic con­
tent of not in excess ot 5~ by weight . 

APPROVED: 

JWH : AH 

ROT Ucki1'TRI Cit • 
Attorney General 

Respectfully sub!llitted , 

J OIU! "" . ITO FFU.AN, J r . , 
Assistant Attorney General 


