(An opinion on question of whether present eounty treasurers
are eligible ac candidrtes for office of county collector
in election of 1934.)
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Je:fereon ¢ ilyy ' 0d / ,
Januar, 26th, {024 [

iiOnie Talter Ve iiehle
Treasurer of Perry County
Peiryville, Viscouri

Jeay Sirs
e hove your letter of Janu ry 1loth 183< in .ieh you
in; ire aa followss

" 411 a precent County Treasurer

be alloved to run for County Collector
in tuis comin;: campaism? WwWhat pIroe
ceedure il follow in the evert of
an clection? Could botu offices De
conbined to become effective as of
January let 1u386 sueh us is outlined
to take place on January let 19377

I shall appreeinte your opinion on
those questionse

vit.in your inquiry is found taree questions, hLich nay
briefly be stated ae followe:

(a) Are precent County ireasurers,
eligible ennuid tes in thelr
reopective ecounties for office
of County Collector, in election
of 18047

(b) If quilified and olected wiat
would e the effeet?

(e) Could offices Le combined to be=
come offective Jamu .y last 1830,




We will take up these questions for solution in the order named,
however it is rather difficult to take the first and second
sep- rately, co e will tireat t.em togetiere.
(a) Arre present County Treacsurers

eligivle condidates in their

respective counties, for office

of count, eollector, in election

of 19347

(b) 1If qualified una eleected what
would be the effect?

Article II Section 19 of tie Constitution of !issouri provides
as fodlows:
“That no person vio is no. or may
hereafter bDecume collector or
receiver of publiec money, or
assistant or ceputy of suci col-
lector or receiveiy shall be
eliible to any office of trust
or profit in the Stute of HMissouri
underr the laws thereof, o1 of any
munieipslity therein, until he
8 =211 have =ccounted for and paid
over all Luvlic money for whieh
he m.y be a countable."
The avove section or the Constitution, cle.rl; makes 1 percon,
wio ie now or &, hereafter bDecome a follector or receiver of

subiie money, ineligible to hold any oifice of tru.t or profit
In this “tate, until he siall have accounted for - nd paid over

all public moneys for whieh he ma’ be accountablee In as much
n8 a county treassurer comes under that elass he would therelore
ve ineligible. The question thus @&rrices as to when an
accounting must take place.

In State exelrcle la or v Breuer 235 !oe <40, the Court huc cone
structed the «ord 'eligible' to refer not to time of election or
apoointment but to the time of the actusl gualification and

taking offices Judge Valliant in caid eove salds




"The vord 'eligivle' in reference
to a cudlidite for publie office,
is not & wn. s useed b, la writeras
with tie preeise point in vie
that 1o precented by the learned
coungel for the relatér in thio
cncey that is hether it mens

reforence to the one date nnd 80rew
tices to the other and vhether

the reference is to tue one or the
other depends on the context in
wiich the word 'eligible' is used
in ection 1U of artiecle II of the
Constitution, and of the p rticular
subject to vialich iu relatesy I am
8 fied that it refers to the
date that the e.ndidate 14 to t.ke
posse sion of the offices”

In view of ihe .rovisions of tue Comstitution refered te
above, nu tihe Court's constiuetion, thereof .e rule tiat
present ecunty tieaswurer: are qualified enndidates for county
collecto:, Lo ever Lefore tLiey or anyone of them if elected
to ouch office, could qualify, they or either of them so
qualifying would neceascarily have to resign the office of
treasurery an. account for uni pay ove: to nis nucces. or
all the puulie 'oney for vhich he may be ~ceountadle .efore
taln: ofice of collectore

(e) Could offices be combined to
become effoctive January let,
10367

Section 121324, Laws 1l93. paje 3.8, provides . followas

'‘Un and after the expiration of the

tern of ofiice of tiue count,

treavuser on t.e 3let .y of

decenber, 1ltd6, in all countiec

of thils et te hich nov or ueiew

after have a population of less
than 40,000 inhobitaits a cording




to tiie last cecennial United

States census and rnot under

township orgunization, the county
collector shall tuke over all

the duties no. performed by the
ecounty treasurer and such

collector ghall be county

collector and ex offiecio county
ticasurer and shall perfoim any

and all duties m. devolving

upon the county colleector and

county treasurere. Such collector
shall act as ex officio treasurer
and perform the duties attached
thereto with no additional remune
eration other th:in such nmoneye oo
are allowed by la. for his services
as county collector, and he shall
not be required to give any bond
other than the bond given .s county
collectore. All dutie:c and obligatioms
nov imposed by law upon county
treasurer: in counties having a
popul tion of less than 40,000
inhabitants according to the last
vecennial United States census are
hereby set over and mace a part of
the duties and obligations of the ex
officio county treasurer a: provided
for in section 12132ue"

we contrue the auove section to mean that the law goes inte
effect on December 31lst, 1936, and not beforee. It might

be contended that the lav is to become effective on the
happoening of the contingeney of t.e present count; treasurer
endings his perconal term by death, resign-tion or otheruise,
but e de not so interpret the meaninge The limitation set
by the date above mentioned must be considerede It is a
well estublished law in thi: etate that in construing a
statute effect must be given to every woru, clause and
sentence within such statutej and that no part shall be
cehicidered meaningles e

In exparte Andrews, 18 5 W (2d) l. co 582, tihis Court said:




‘The leislative intention 1iec to Lo
as ertained from the ords ueed in
a st tutee not.er rule of cone
strugtion i{s that effect isc to Lo
sdven % ever, word, ¢lause and

oe teuce wit.in a s‘t.atutoo"

Aleo in Cook v earc, -oebuck ~nl Coe 81 .« . (2d) le co

t.dec Lourt calds

"In consfidering tiilc statute as
armended we are bound to give effcet
to al. the provisions thereof and eo
to ruley if posuible that ro part le
destroyed or macde meaningless Ly the
conastruction of ctiaer partoe”

In view of the seavoning of tue appellote cowrt in the foro-

roln: ¢ sesy tihls cdepartment rules that the of'ice of county

tycneurer and eounty collector are eeparate and i tinet

ecount; officony under the terme of caid rection 1 13:a (fupra)

until Jecenuer 31 .t 1030

Very truly youre,

——m

Asciotont < ttornes ‘eneral

‘ttorney Ceneral




