VOTING: Members of Citizens Conservation Camp are entitled to
vote in Missouri. When?
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rosecuting Attorney
Salem, Missouri

Dear Sir:

Your request for am opinion deted February l4th, is as
follows:

"Please render ar opinion as to whether or
not the members of the various C.C. C.
Oamps over the state are entitled to vote
in the respective counties in which those
camps are located at the coming primary and
general election this summer anéd fall.*

Section 2, Article 8, of the Missouri Constitution was adopted

February 26, 1924, and provides as follows:

"All citizens of the United States, in-
cluding occupantes of scldiers' and sailors!
homes, over the age of twenty-one years

wvho have resided in thie state one year,

and in the county, city or towm sixty days
immediately preceding the election at which
they offer to vote, and no other person, shall
be entitled to vote at all elections by the
people; provided, no idiot, no insane person
and no person while kept in any poor-house

at public expense or while confined in any
publie prisom convicted of felony, or cr 44£“L£<sé%}{::““‘
connected with the exercise of the right of) /

suffrage may be excluded by law from the Y/
right of voting.- i

Section 10178 R. 8. Mo. 1929, provides as follows:

SEvery male citizen of the United States

and every male person of foreigm birth who
may have declared his intention to become

a citizen of vthe United States according %o
law, not less than one year nor more thamn =~
five years before he offers to vote, who

is over the age of twenty-one years, poss-
essing the following gualificatione, shall
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be entitled to vote at all elections by the
people: First, he shall have resided in
the state one year immediately preceding
the election at which he offers to vote;
Becond, he shall have resided in the county,
eity or town where he ghall offer to vote
at least sixty days immediately preceding
the election; and each voter shall vote
only in the township in which he resides,

or if in a town or city, then in the election
district thereim in which he resides: <ro-
vided, however, that no officer, soldier or
marine in the regular army or navy of the
(nited 8tates, shall be entitled to vote

at any election in this state; and provided
further, that no person while kept at any
poorhouse or other sgylum at public expense,
exept the soldiers' home at 8t. James and
the confederate home at Higginsville, nor
while confined in any public prison, shall
be entitled to vote at any election under
the lawe of this state; nor shall any per-
son convicted of felony or other imfamous
crime, or of a misdemeanor connected with
the exercise of the right of suffrage, be
permitted to vote at any election unless he
ghall have broen granted a full pardon; and
after a second convietion of felony or other
infamous erime, or of a misdemeanor con-
nected with the exercise of the right of
sufrage, he shall be forever excluded from
voting."

The Constitution and Statute ahove set out does mot refer
to those persons who work im Citizens Conservation Camps, and
the very fact that these camps are composed of citizens, as the
ver s title to the Federal Act discloses, would indicate that they
are to be trented as citizens of the United States,irrespective
of their duties relating to the camp to which they belong.

It is the opinion of this office that one who belongs to a
Gitizens Conservation Camp is not disfranchised as a voting citi-
zen, ancd if sald elector hag resided in this State for one year
and in the county, city or towm sixty days immediately preceding
the election to which he offers to vote, he shall be considered
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an elector, and as such is entitled to vote as any other elector
vhen presenting himself to the polls for that purpose.

II.

Residence is a pre-requisite to voting in this State. The
Attorney General's office takes notice that the persommel of a
Citizens Conservation Camp is usually made up of citizens, who,
before entering the camp, resided in mamy states in the Union.
This question may prelen{ itself: 1Is this persommel made up only
of temporary residents in this State amnd County, at all events,
not entitled %o vote in Missouri, because of the non-permanency
of their camp's location?

The fact that a camp may be moved at pleasure does not mean
that the personnel must follow the camp. One who is a member of
a2 Oonservation Gamp is not on the same plane as an inmate in a
poor house, or a convict in the penitentiary, and hence dis-
qualified as a citizen and a voter. These citizens are not in-
carcerated in a Citizens Conservation Camp. They are there
choice. They leave by choice, and they retain all their civi
rights while attending camp. To reason otherwise would defeat
the very purpose for which these camps were created by our Pre-
sident. They can sever their relations with the camp life on
their own volition. Their membership and domicile within a
Citizens Conservation Camp, without additional facte, is of minor
importance in determining tne question of their residence when
qualifying them as electors for voting, under the Missourl Con-
stitution and Statutes.

Webster's dictionary defines the verb "reside" as used in
the Constitution and Statutes thus::

®*], To take up one's abode or station.

2. To dwell permanently or for & con-
siderable time; to have a scttled abode
for & time; tc have one's residence or
domicile; speeif., to be in residence,
as the incumbent of a benefice."

Webster also gives as synonyms for the verb "reside":

"Live; dwell; abide; sojourm; stay and
remain.”

Section 655 7. 8. Mo., 1979 provides in part as follows, and
defines residence in this State in its seventeenth point thus:
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“% = % ». seventeenth, the place vhere the
family of amny person shall permanently re-
gide in this state, and the place where any
person hoving no family shall generally
lodge, shell be deemed the place of residence
of such person or nersons respectively;®* * *#

The above Btatutory definition is not to be interpreted to

mean that only pereons falling within itse provisions are to be
considered as legal residents of this State whem cualifying as
voters. Tmue, those persons which fall within the statutory
definition are residents, ipso facto, for the purpose of voting.
On the other hand the word "reside" as used in the Constitution
and Statutes relating to voting has no fixed meaning applicable
alike in all cases, but the intention of the party is a large
factor in determining residence.

Our Supreme Court said in Creen v. Beckwith, 38 No., 384,

l. c. 387;

L

"A man's residence, like his domicile, or
usual place of abode, means his home, to and
from which he goes and returne, daily, weekly,
or habitually, from his ordinary avocations
and business, wherever carried om."

In the case of State ex rel. v. Smith, 64, Apveal 213, 1. c.

319, the Court said:

*The term *residence! hos no fixed mean-

ing applicable alike to all cases. It nmust
be understood differently, according to a
number of varied conditions. In some in-
stances it is regarded as synonymous with
tdomicile,' but they are not, in all cases,

to be treated as convertible terms. It is
gaid that domicile is residence combined

with intention. It has been well defined

to be residence at a particular place, ac-
companied with positive or presumntive proof
of an intention to remain there for an un-
limited time. A man can have but one domiclle,
for one and the same purpose, at any one time,
though he may hove numerous places of resi-
dence. His place of residence may be, and
most generally is, his place of domicile, but
it obviocusly is not by any mecans necessarily
so, for mo length of residence, without the

intention of remaining, will constitute dom-
icile."
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Judge Cooley in his Constitutional Limitations, volume
8, page 1365 to 1367 says:

"A person's residence is the place of his
domicile, or the place where his habitation
is fixed with ut any presemnt intention of
removing therefrom. The words 'inhabitant',
‘citizen', and 'resident’, as employed in
different constitutions to define the gquali-
ficatione of elecliors, mecans substantially
the same thing; and one is an inhabitant,
resident, or citizen at the place where

he has his domicile or home. Zvery persoa
at all times must be eonsidered as having a
domicile somewhere, and that which he has
acquired at one place is considered as con-
tinuing until another is acquired at a
different place. Ones residence is where

he has,established home; the place where he
is habitually present, and to which, when he
departs, he intends to return. The fact that
he may at a future time intend to remove will
not necessarily defeat his residence before
he actually does remove. It hae bheen held
that a student in an institution of learning,
who has residence there for the purpose of
instruction, may vote at such place, provided
he is emancinated from his father's family,
and for the time has no home elsewhere.* * * *
Temporary absence from one's home, with con-
tinuous intention to return will not deprive
one of his residence, even though it extend
through a series of years.”

CONCLUSION.

It is the opinion of this office that one who beltnge to a
Citizens Conservation Camp is not disfranchised as a voting eiti-
zen. It is our further opinion that as far as residence is con-
eidered in the aualification of voters, those members in a Citi-
zens Conscervation Camp, residing in a camp located in thie State
and y ur county, may become qualified electors and voters im your
State and County elections. The fact that one is a member of a
camp is not of itself conclusive evidence as to temporary resi-
dence, disqualifying him as a voter. Reslidence for the purpose
of moting,in 2ll cases is largely a matter of intention on the
part of the elector. The elector#s intention as %o residence
can be determined by his overt acts and his declarations on the
matter. When once an elector has fixed his habitation for the
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recuired period of time within your jurisdiction, with no pre-
sent intention of moving, t en he is a gualified voter in your
jurisdiction, as far as residence is concerned, even though he
be 2 member and living at a Conservation Cemp.

Those ele¢tors who have alwaye heen a resident of this
State but have not showm any intention of heing but temporary
residents of your county may vote an absentee ballot within this

State and your co mty, the ballot to be voted and transmitted
ags the absentee ballot of anyother qualified voter.

Hespectfully submitted

Wit. ORR SAWYERS
Assistant Attorney General.,

APPROVED:

ROY McKI'TRICK
Attorney Ceneral.
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