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Hon. C. P« Turley, ’
Prosecuting Attorney, (74
Von Buren, l'issouri. e

Dear 5ir:

Your letter of Janu ry 28th in whieh you recuest the
opinion of the legal department, has been handed to the under-
signed for nttention. In your inquiry you state the following
facts:

" Seetion 11748, R. . 1o, 1929, provides
that eonsteble who 1s elected shall serve
until his succecscor is elected and guali-
fiﬂdo

And the seetion further provides that in
case of vucancy the court may appoint a
constable who shall hold office until the
next general elcction for congtables, Does
that imply that sueh appointed constable
shall hold after the election until his
sucees=or is qualified? The practice here
has alvay= been for him to do so. I do
not think that practice is carrect.”

Section 11748, R. S. o, 1929, provides for the election
of constables =nd the tenure of their offices. This section particu~
lerly provides that in the election to be held in the year 1920 and
each general election every two yeubs thereafter, the qualified voters
of each tonship in every county of this state shall elect a constable
who shall be a resident of the township of the township for which heis
elected, und who shall hold such ofliee for two years, and until his
succes-or be elected and qualified.

Section 11749, R. © . lio, 1929, provides for the bond of
such township constables.

3ection 5, Artiecle XIV of the Missouri Comstitution provides
that,in the absence of any contrary provisions, all officers now or
hereafter elected or aprointed, subjeet to the right of resignation,
shall hold office during their offieial terms, gnd until their successor:
sholl be duly elected or appointed and gualified.




Hon. Ce I« Turley=2 2=7=33

In reference to an officer holding over until his
successor has been clected and gualified, we find from Mechen
on public Office and Officer:s, the following in Section 397 of
said authority.

"It ic usually provided by law thal of-
ficers elected or eprointed for a fixed
time shall hold not only for that time but
until his successor is elected and guslified.
Where this movision is fomdd, the office
does not become vacant upon the expiration
of the term, if there is then no successor
elected ond qualified to assume it, but the
present incumbent will hold until his sue-
cessor is elected and qualifiéd, even though
it is beyond the term fixod by law.”

In the case of State ex rel v. Sesy, 64 Mo, 89, the court
writing the opinion states:

"The law abhors vaeancies in publie cffice

and great rrecsutions cre takin to guard
against their occurence. The poliey of

the law 1s to have someone always in place

to dischorge the duties of public offices

and in a doubtful caese the eonstruction oi

‘the law fixing the tenure of an office would

be greatly influenced by thot eonsider=tiong
but where, as in this case, there is a_scasus
omissus resulting from giving the langucge

of the law the only eonstruction of which

it is fairly susceptible, the courts must leave
it to the law-maoking power to make provisions to
avoid such n consecuence.”

In 22 R. C,L. Settion 258, in commenting upon the purpose
and effeet of suthorization to hold over, we find this lenguage:

"The purpose of comnstitutional or statutory
provisions suthorizing publie officers to

hold over is to mrevent & hiztus in the
government pending the time when u successor

mey be chosen and indueted into office. Where

a constitutionsl or statutory movision exists
peruitting or commanding an incumbent of an
office to continue in the discharge of his duties
until his sucecessor is ruelified, the expiration
of the offieial term not only does not create

a vaeaney, but the period between the expiration
of his term snd the qualification of his sumcessor
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is as much a part of the incumbent's term

of office as the fixed statutory period.

This is true even whore a person is elected
his own successor. * * * *, The practiesl
effect of o constitutional proviesion directing
that public officers should hold over until
their sucecessors are quelified is that a pub=-
lie office dces not sectually become wvacant

in the sense that there is no incumbent to
£11) it except in the cuse of death. Never-
theless it has been said that when the legal
term expires, the office becomes wvacant in
one sense, :nd the incumbent 1s authorized

to continue in the discharge of his funetions
until the approintment and qualificestion of
his successor by sufferance rather than from
any intrinsic title to the office ( Citing
State v. Williams 222 lio. 2680)"

In view of the zbove acuthorites, we are of the opinion
that the eonstable is sut'orized by the provisions of the statute
to hold office until his suceessor has qualified as provided by the
sections hereinchbove referred to, and this is ture slthcugh the
period for whieh the incumbent was elected hecs expired. The above
cazses and prineiples of law deelared therefrom appear tc be based
upon the reasoning that under the imperative demand of necessity,
the publie, for whose benefit the office has been created, should
at all times heve an incumbent to discharge the duties incident to

such office so that the publie interest may not suffer from a
neglect which would of neccessiyy ocecur in t e event of a vacancy.

Very truly yours,

Carl C. Abington
Asslstant Attormey-General
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