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Hon. Ba Vi mz‘ley. J

Froseou ing \ttorney,
Von Buren, Uissouri,

Dear Sirs

" We hove your request for -n cpinion, under dute of
J:nu ry 28th, concorning the smount of scolory which mey be ule-
lo ed county elerks for deputy hire under Seetion 118511, ".
{i0e 1929, in which you state the following frnots:

" seecrding to the eleetion of 1928, the population
of Certer County was less thon 7,000, which put the
office of County Clerk on fee boeis. .ceordins to
the election of 1932, the population of Curter County
is nore thon ,000 snd less than 15,000, whieh pute
the office of 5ounty Cler': buek on r sl ry basis.

The cuestion is: When does the chungre irom fees to
sal ry go intoc effect? The date of the election?
The end oi the year 19327 Or the end of the Clork's
term in 19547

How, sssuming thot county elerk is on ¢ sal-ry
hs{s. the vestion arisesj is he entitled under
the law to o deputy a3 & matter of right =nd
eourse, or is the ap ointuont eonditional on

the County Court®s finding and deternin-tion
th:t the ork in the Clerk®s of'fice requires =
deputy. I refeor of ccurse to the first deputy,
not the odditionul help or deputye. In eclurn
two, pope S171, sec. 11811, R. 3, Mo, 1929,

there nre two mrovisos, :=nd I 'm not sure whether
the second one is . limitation of the first eonly,
or on the mstter receding the first moviso, "

The popul: tion of Corter County with reference to the
smount to be nllowed the County Clerk as fees should be estim ted
upon the eleection of 19852, Insofar as the incresse in popul tion
would ffect the fees which he would be entitled to receive, it
would became operative on the first day of Jomuary, 1933.
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In the crse of H$ute ex rol Hurvey ve. Linville, 300 85."7.
3668, the court says:

"The inerease of sulury which a statute por-
mite cfter an olection showing an increase

in population is not im vieclation of the
constitution in that the s 1l ry is inecreased
during the term for which the cofficer was
elected, because the law in foree at the time
of his election fixed = s-lery to be estim: ted

2t periocds ns chanred by inerecse in the populs-
tion.”

The eonstltutionsl rrovision refered tc in thie opinion,
Seetion 8, 'rtiele XIV, does not place mn inhibition upon =« decrease
in ézlary or fees during term of office.s The court in further con-
sldering » statutory provision in the Linville case, supra, pertaining
to annusl s-lory says:

* Annuel solsry ce used in s=1d Sectiom 10038
ran. s.lory for euch yesr of his incumbency.

t eonnot be split up into periocds by eleetions
which ocour during the veer, and must de calcul:-
ted on » yenr as u whole., e conclude further
that *annunl® as aprlied to salaries means not
the calendear yesrs but the years of the incum-
bent's term, which in ense of rel-tor begine on
the first day of ‘pril each yerr.”

The tern of the officer of which you inguire begins on
the first of the vear following his eleotion, and the flrst year
of his service would end on December 3Jlat,

The second subdivi ion of your inquiry hes to do with the
right to employ & deputry or assistent elerk. Seetion 11811, R , 5 .
1929, cmome other things provides that in counties conteining fifteen
thousand inhebitants or less, the ¢lerks shall dbs ernitted to re-
tain £1260,00 for themselves, and be alloved to pav for deputies
or secsistants not excee«ding 600,00; provijed that the county eourt
in 21l counties of thie state having o populstiom of seveni thousand
and lese than forty thousan! may nllow the county elerk and eircuit
clerk of such counties, or either of them, to retsin in sdditicn
to the szount now allowed them for deputy or rssistant hire, s
furthor sum not to exceed five hundred deollars per snnum to be
detor ined by the county eourt of such countv; provided that the
county court shall determire that the work re.uired to be dane by
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such elerk or c¢lerks denand or recuire such extra remunerstion, and
that the fees colleccted and taken in by suceh elerk asra sufficlent
to pay the same, but in no event shall such allowance be made by
the county court where the fees collaeted by such elerk or clerks
are nol absolutely sufficient to meet such demacnd.

Under our interrpretation of thi: statute, the county
clerk is entitled to the first deputy referred to ns a matter of
right, and the ecounty court would be without cuthority to restrict
him with reference to such deputy. The second provision, however,
iz 2 matter to be deter:nined wholly by the county court and unless
in the judgment of the court the duties of his office would recuire
un additional assistant, the clerk would be without authority to
eniploy such assistent and pey for his services out of county funds,

Very truly yours,

Cerl C. Abington,
/ Assistant Lttorney-General
CCA/TY




