Section 13 of Article 14 of the Constitu-
tion not violated because teacher marries
dauczhter of director, or because dsugater
NEPOTISM of director is elected by other directors
when the related director wags not preesent,
had no knowledrse anéd Jdoes not particinate

% in her election,

Septesber 13, 1955 | C1 | FD |

0
Dr. H, E. Tatunm, ?’2) ' 17f“
Brunswick, iissouri, P

Dear Sir: ——t Yot

We are acknowledging receipt of your letter in which you
ingquire as follows:

*I am encloeing you an article from the Brunswicker in
which our friend Clayton takes two of us school direct-
ors to task for remaining on the board after relatives
had been employed as teachers,

In regard to Mr. Humo to whom MNr, Clayton refere,.he was
elected as mueic teacher before he became Mr, Yerrill's
gson-in-law., In regard to my daughter, --Elizabeth wes
not an applicant for a teaching position here. 8She was
elected to fill the vacaney occurring by the unexpected
regignation of M¥ise Narjorie Merrill., However, she nor
I ¥new nothing of the vacancy until she was notified of
her election to fill it,

As you see, lir. Clayton's basis for criticiem was the
decigsion rendered by Judge Gantt in the case of Otto
‘hittle, school director, who was ousted for casting
the Qggigigg vote to employ his relative, which wae
considered a violation of the anti-nepotiem amendment,
From the opinion Judge Gantt rendered, I did not feel
that I was violating the anti-nepotism law by remaining
on the Board as I was not present when my daughter was
elected.

As Attorney GCeneral, what would be your opinion as to
how the antl-nepotiem law applies to a schoel director
who takee no part in voting for s relative for teacher.®

You inguire first whether or not a director is disqual-
ified because a music teacher previously employed by the board
afterwards becomes the son-in-law of the director., Second,
whether or not you are disqualified as a2 director because of
the election to office of your daughter when you were not
pregent at the meeting of the board and did not in any way
name or select her as a teacher. You inquire whether or not
the fact that both of you have remained on the board since
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the transpiring of these events would make you guilty of
violation of the nepotism provision.

Section 13, Article 14 of the Conetitution of ljissouri
provides as follows:

"Any public officer or employe of ti.is State or any
political subdivision thereof who shall, by virtue of
gaid office or employment, have the right to nane of
appoint any person to render service to the State or

to any political subdivigion thereof, or who shall

name or aproint to such service any relative within the
fourth degree, either by consanguinity of affinity, shall
thereby forfeit his or her office or employment.”

The mandate of the foregoing constitution provision is
that no public officer having a right to mame or asnoint any
verson to render service to the Z2tate shall name or appoint
to such service any relative within the fourth degree., Under
the Constitution, it ie the exercieing of the right "to.name
or =2»point" p person within the prohibited degree that is
a violation of the orovision, If, by change of circumstances
or because of the actions of others, a relative of a member
of the board holde a nosition, the related member does not
necesgarily forfeit hie office.

In State ex rel. Roy ¥cKittrick.v. Otto Whittle (not yet
renorted), the court says as follows:

"It is a matter of common knowledge that at the time

of the Constitutional Convention in 1923-1923, and for

a long time prior thereto, may officials aprointed
relatives to positions and thereby nlaced the names of
gnid relatives upon the public payrolls. The pover was
abused by individual officials and by members of
official boards, bureaus, commissions and committees
with whom was lodged the power to appoint persons to
official pogitions. It also was abused by officials
with whom was lodged the power to avpoint persones to
official nositions, subject to the ap-roval of courtes and
other functionariee of the State and its political
gubdivicions, * * * As between the district and the
teacher, the nower to employ is lodged with the board.
However, as between the public and a director 'the

right to name or apnoint' a teacher is not determined by
refercnce to the Statute. To hold that said ‘right!

is so determined would convict the peo-le of intending
to eradicate only a small par$ of the evil., Furthermore,
to so hold would be absurd., Respondent also srrues that
the amendment is only directed agg2inst officials having
all the right (powerp to appoint. We do not think eo.
The quection must be determined upon a construction

of the amendment., It is not so written therein. The
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amendment is directed againset officials wio gh hroye
(at the time of the selection) 'the right to name or
appoint' a person to office. Of course, a board acts
through ite official mewbers, or a majority thereof.

If at the time of the selection a member has the right
(power), either by casting a deciding vote or otherwise

to name or ap oint a person to office, and exercises said
right (power) in favor of a relative within the prohibited
degree, he violates the amendment. In this case it is
admitted that respondent had such rower at the time of N
the selection 2nd that he exercised 1t by naming and
appointing hir firet cousin %o the poeition of teacher of
the echool in said distriect.”

It is apparent from the above decision that if a member
of the board exercises his richt to name or appoint in favor
of a relative within the prohibited degree, he thereby violates
the constitutional provieion. We believe, however, that it is
neceesary for him to so exerciese the right, and if through
means over which the director has no control, a relative is
gelected by the board, the director has not forfeited his
office, To be more explicit, it snpeers that ¥r, Fumo was
elected a teacher of the Brunewiék High School at a time when
he was not related to any member of the board. Afterwards,
however, it ap ' eare that Mr. Fumo married the daughter of Fr,
Verrill, one of the directors. At the time that ¥r., Numo was
eleocted as 3 teacher, it does not appear whether l'r, Verrill
voted for him or not. If he did vote for him, there was no
reason why he could not properly do eo0 because at the time of
his election, he was not related to ¥r, Merrill in any degree.
However, if i+ could be establ ished that there was collusion
between Kp. Yerrill and ¥r. Eumo whereby it was necersary for
Vr, Yerrill'es vote to elect him in order that he might be
elected before the marriage to ¥r, Nerrill's daughter, that,
we think, would raiese a different proposition. Leaving out
the gueetion of collusion, which does not avpear to exist,
according to your inguiry, it ie the opinion of this Department
that the mere fact that a director happens to become related
to a teacher during the gourse of the ordinary vicissitudes
of 1ife, that does not impose uron the director a forfeiture
of office under the constitutional provision. The conetitutional
provision does not prohibit the director from remaining on the
board where it happens that a child afterwards marries a teacher
employved by the board, and we do not believe it was the intention
of such constitutional provision to impose a forfeiture of
office upon the director simply because hig daughter should
marry an euploye of the board; there being no collusion to awoid
the constitutional provision.

As to your second inguiry, we believe that the constitutional
nrovision and the Whittle case both require that hefore a
forfeiture of office can be declared, that the director exercise
hig "right to name or appoint® an evnloye, or failing to exer-
cise the right,he hae achleved the same ends by reason of con-
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spiracy between the other directors. 1t does not appear from
the inquiry that &here was any conspiracy between yourself
and the other directors that you should remain away from the
meeting or fail to vote in order that you would be relieved
from the injunction of the econstitutional provision. It
appears affirmatively, however, that your dauchter was
elected to the position Dy the other merbers of the board at
a meeting when you were not present and neither you or your
daughter knew of the vacancy until notified of her election,
From the facts given in your led#ter, you are not ;nilty of
any conspiracy or bed faith in not being present gnd felling
to vote, and the sole question remaining is whether or not
the fact that your daughter was eleeted by the other me bers
of the board without your participation in the election makes
you holding office a violation of the constitution,

It is owr opinion that you have not violeted the coneti-
tutionel provision. You did not exercise your right “"to name
or aoroint® your daughter, nor did you conspire with others
that they should exercise their right toc name or apnoint her
during your gbgsence, Had you been nresent and had voted in favor
of the election of your daughter, or had you been present and
acquiesced in her election, we believe youwnuld have been
guilty of the wviolation of this amendment. Yowever, not
being present and not taking any part in the election, we
are of the opinion that you are not guilty of violating the
constitutional provision.

It is, therefore, the opinion of this Department that
Mr, lMerrill is not puilty of violating Seetion 132 of Article
14 of the Constitution by rermaining upon the board simwly
because his daughter married one of the teachers after his
election to office, and we are of the further opinion that you
peraonally are not guilty of violating said Section by remmin-
ing upon the board when your dauchter was elected to office
by the remaining members of the board, and you d 14 not in any
way participate in her election, In answering both of these
questions, we are sssuming the utmost good faith of both
parties and that no collusion existed,

Very truly youre,

W,é?%

Assistant Attornev Cepeyal.

AFFROVED :

~ Attorncy Genersl.
FWH:8




