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PUBLIC SCHOOLS: Any pupil between ages of 6 and "0 has right to
do eighth grade work over after having r=ceived
diploma eand has right to use of free text books.

October 14, 1933.
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Clerk and er of School Board, (
Distriet No. 90,

R. F. D. ’

Springfield, Missouri.

Dear Sir:

This department acknowledges receipt of your letter of
September 30, which reads as follows:

"As Clerk of the School Board I am
asking an opinion on the following
question, which is before the Board
at present.

We have a girl who was given a diploma
last year from the eighth grade. It
is her desire, as well as her parents,
for her to take the grade over again
this year. Our County Superintendent
has advised us it is contrary to law
to allow her to do so. I contend the
State Constitution gives to every
ehild the benefit of the publie school
from 6 to 20 years, and the faet she
has been given the diploma from the
eighth grade does not deter her from
the school for the purpose of taking
the work over again. The County Sup't.
says the State Sup't. has ruled the
Board can not allow her the use of the
free books which are furnished in our
school or any funds of the distriet
cannot be used for her bemefit after
she is given a diploma.

Is she not entitled to the publie
school so long as she does not ask for
any additional eourse of study than is
taught in the eighth grade work?"®




h- ;.E. 3‘“’. -’. Oct. 1" 1’“-

The Constitution of Missouri, See. 1, Art., XI, p. 146
entitled "Free Schools--School Ages™, provides as follows:

"A general diffusion of knowledge and
intelligenee being essential to the
preservation of the rights and liberties
of the people, the General Assembly shall
establish and maintain free publiec schools
for the gratuitous instruetion of all
persons in this State between the ages of
six and twenty years.”

Sec. 9433 R.S. NMo. 1929 makes it eompulsory for a child to
attend sehool between the ages of six and fourteem years, but
contains no provision prohibiting a ehild attending sehool after
attaining the age of fourteen years.

In the case of Roach v. The Board of President and Direectors
of the St. Louis Public Schoels, 77 Mo, 484, l.c. 488, the Court
refers to the above section of the Comstitution as follows:

**The provisions of the 1lst and 6th
sections of article 11 of the Consti-
tution of the State, takem together,
are conclusive on this point. The
1st secetion in effect declares that
all persons in the State between the
ages of six and twenty shall be gratui-
tously instructed in the free pudlie
schools therein provided for, and the
6%th section in like manner deelares
that the 'publie school fund' therein
mentioned, shall be Taithfully appro-
priated for establishing and maintaining
the 'free publiec sechools' provided for
in said artiele, and for no other uses
or purposes whatsoever. The two sec-
tions, takem together, amcunt to both
& recuirement and a prohibitiom.
the first, free publie schools for the
gratuitous instruetion of all persons
in the State between the ages of six and
twenty are recguired, but by the sixth,
the funds thus dedicated to that use are
prohibited from being expended for any
other uses or purposes whatsoever.'™

In view of the comnstitutional right which a ¢hild has of
attending school from six tc twenty years of age, the child men-
tioned in your letter has the right to attend school and again

take the eighth grade work,
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As to the question of furnishing the child free text books,
we m to Sec. 9508, R.S. Mo, 1929, the pertinent part being
a3 g

"The qualified voters of any school distriet
in the state may at any annual or speeial
sochool meeting, fifteen days'motiee having
been given as recuired in seetion 9283, vote
to authorize the board of directors or board
of education of suech distriet to purchase
from the ineidental fund and furnish free

all the textbooks for all the pupils in the
publie schools of said distriet. A majority
vote of those voting upon this proposition
shall be suffivient to decide the question.
In the event the ineidental fund is not suf-
ficient to supply all the books during the first
year, them the board shall supply as many
grades of their sehool or schools as possible
beginning with the lowest grade and shall
furnish free textbooks to all the pupils of
all the elementary grades within a period

of three years from the date of the school
meeting at whieh it was decided to furnish
free textbooks. Sueh books shall be the prop-
erty of the distriet, but shall be furnished
free of charge to all publie sehool pupils
for use in the publie sehools of said school
distriet, under such rules and regulations as
the board of dirocto;a or board of education
shall prescribe. **¥%n

The above seetion comtains no provision prohibiting a child
who has finished the eighth grade from the use of free text books,
the same being "for all the pupils in the publie schools of said
distriet”, and the other provisiom is that the Incidental Fumnd must

be sufficient.

It is the opinion of this department that the ehild in ques~
tion is entitled to the use of the free text books the same as any
other student who is attending the school and who has not finished

the eighth grade.
Respectfully submitted,

OLLIVER W. NOLEN,
Assistant Attorney Gemeral
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