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September 1, 1933. 

Hon. Ual,er G. Stillwell, 
Prosecuting At torney, 
Marion County, 

_____ _... .../..0 

Hannibal , Kissouri. 

Dear Walter: 

Your letter of August 12, 1933 addressed to Attorney 
General YoKittriot r elating to certain ouestions on which you 
desire an opinion has been handed to me for attention. 

As your letter contains five different ~uestiona, we 
shall herewith quote e~oh paragraph of same separately and under­
take to render an opinion thereon. The first paragraph states: 

follows: 

"Should the sheriff attend all meet­
ings of the County Court setting as 
a Board of E~lzation? It your 
answer to this be in the atrirmatiTe 
is he entitled to the same compensa­
tion as he receiTes tor attending 
meetings or the County Court?" 

Under Sec. 9811 R. S. ot o. 1929, which is as 

"There shall be in each county in this 
state, except the city of st . Louie, a 
county board ot eqQ41ization, which 
board shall consist or the county clerk, 
who shall be secretary of the same, but 

, haTe no Tote, the county surTeyor, the 
judges or the county court, and the county 
aaseasor, which board shall meet at the 
office or the county clerk on the tirat 
Monday in April of each year : provided, 
t hat in any county having adopted town­
ship organization, the sheriff of said 
county shall be a member or said board 
ot eau~1zat1on: provided further, that 
in o~unties containing a population of 
more than s eTenty thousand, such board 
shall ~eet upon the first ~nday of 
March in each year.• 
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it will be noted t hat the sherirt in counties haTing adopted 
township organization ia a member ot the board; howeTer, Marion 
county has not adopted township organization and the sheri~t 1a 
therefore not a member . Section 9818, R.s . Mo. 1921, which is 
as follows : 

"The Judges ot t he county oourt , 
the county surveyor, the county 
assessor, the .sheri:N', and the 
county clerk. shall reoeiTe $5. 00 
per da7 tor each day they shall act 
as meabers ot the county board ot 
equalization: Provided, that this 
section shall not apply to boards 
ot equal.izatlon who are paid a . 
salary, • 

mentions that the sher1~t shall reeeiTe his per diem the aaae aa 
the other me~ers. BoweTer, in our opinion, this section retera 
to Sec. ge11 R. S. Mo. 1921 and he is only a member when the county 
is under township organisation. The only section tn which the 
sheritt is mentioned as haTing any colUlection with the County Board 
ot Equalization ia s eo . 981&, R.s . vo . , 1929, which is as follows: 

~he said board ot equalization 
shall haTe power to send tor persona 
and papers and compel the attend­
ance ot witnesses in relation to 
any appeal before them, and it shall 
be the duty o~ the aheritt ot the 
countr to execute such process aa 
may be issued to this end. ~ major­
itT ot said board shall cona,itute 
a cuorwa, and a majority ot thea 
present shall determine all matters 
ot appeal or reYision." 

Upon consulting Sec . 11518, •.s. :Mo. 1921, which enumer­
ates the general duties ot the aheritt, and Sec . 11789 R.s. Mo. 
1929, which sets torth the tees ot the aherltt, we do not find any 
mention ot his duties pertaining to the County Board ot Equaliza­
tion. We therefore conclude that it is not his duty to attend the 
meetings of the County Board ot Equalization, but he is subjeot to 
his duties under Seo . 9815, R. s. Mo. 1929. 

It is well settled law in t his state that all tees and 
all duties ot the sheri~t are pure1y statuto~, and 1t the statute 
does not set out h1e duties and expressly tix h1s tees, t here is 
no manner by whioh he may obtain tees. In the case or State ex 
relY. Brown, 14& Mo. , the court said (l . c . 408) : 
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"It is well settled that no otticer 
is entitled to tees ot an7 kind un­
less proTided tor b7 statute, and 
being aolel7 ot statuto~ right, 
statutes allowing the same must be 
strictly construed. **** The ri@ht 
ot n public otrioer to teea ia 
deriTed from the statute. He ia 
entitled t o no tees tor se~oes he 
may perrom, as such officer, unless 
the statute giTes it. When the 
statute tails to provide a tee tor 
serTioes he is required to per~orm 
as a public ottioer, he has no cla1m 
upon the state tor compensation tor 
such serT1ces." 

It is therefore the opinion ot this department that the 
sheritt is not required to attend the meetings or t he Boar4 ot 
Equal1zat1aa, and it he doea, he is not entitled to any compensa­
tion. 

Paragraph 2 ot yoUP letter is as tollo .. : 

"Is it the dut7 or the sheritr to act 
in the appointment ot Appraisers in 
Eminent Domain proceedings where the 
county is a part7 and When 1 t is 
necessary to condemn priTate propert7 
tor public use?" (Your letter 8/12/ Z3) 

"In road condemnatio• matte~s where 
the Circuit Judge appoints appraiaera, 
is it the duty ot the Sheriff to sum­
mona into court these appraisers tor 
the purpose or taking the usual oath, 
and it so is the Sher1tr ent1 tled to 
t he same tee and mileage as when 
serTing a subpoena in a ciTil case?" 
(Your letter 8/29/33) . 

Under this question, aa stated in the prior question, the 
sheritt is goTerned entirely in his duties and tees by statuto~ 
proT1s1on. There is no proT1s1on tor his receiT1D8 hia mileage 
and tees tor aerTing notice as outlined aboTe unless it be round 
under the general section relating to his tees, which is sec. 
11,89, R.s. Mo. 1929, t he portion ot which we think might be appli­
cable being as follows: 
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-
"For each mile actually traYeled in 
serTing an7 Tenire summons, writ, sub­
poena, or other order o~ court, when 
served more than fi Ye iJ'les tro• the 
place where the court is held, proYided 
tba' such mileage shall not be charged 
tor more than one witness subpoenaed 
or Tenire summons or ~her writ served 
in the same cause on the same trip 
. . ...... ............ .. t .lO." 

Sept. 1, 1933. 

we assume that this is a condemnation wherein the procedure 
is the same or 1a made referable to "condemnation proceedings by 
corporation&". ~e think that the statutes are silent with refer­
ence to the duties of the sheritr in the appointment or commis­
sioners or appraisers 1n any method of procedure 1n eminent domain. 
Sec. 1S.2, R.s. Co. 1929 pro•14es tor the manner ot appointment 
ot commissioners as follows: 

~he court, or Judge thereof in 
Tacation, on being satisfied that 
due notice of the pendency or the 
petition has been given, shall 
appoint three disinterested com­
missioners, who shall be freeholders, 
resident o~ tho county in which the 
real estate or a part thereof is 
situated, to assess the damages 
which t he owners may severally sus­
tain by reason of such appropriation , 
****" 

It is t he opinion or this department that it t he Court, in 
his order appointing said commissioners, should include in the 
order that the aher1t~ notify tho commdasioners or their appoint­
ment, then the sheritr or the county, under the proTision quoted 
in Sec. 11,89, R. S. Mo. 192i, it the commissioners liTe tiTe miles 
or more, would be entitled to his tees. But it the Court did not 
include in his order ot appointment ot the commissioners t hat t he 
sheri~ notify said commissioners ot their appointment but directed 
the Circuit Clerk to do so, aa baa been my observation in Missouri 
in many condemnation proceedings or thia character, then the sheriff 
would not be entitled to any tees or mileage. We repeat that he 
must come within t he statutes before reoeiT1ng any ~ees. 

Paragraph 3 ot your letter states: 

"In the eTent the sheri~r goea to another 
county and returns a prisoner to his om 
county for which he has a warrant, is he 
entitled to additional compensation other 
than his mileage and tees for serving a 
waFrant? This question ia being aaket 
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because some sheriffs haYo the idea 
that they are entitled to addit i onal 
compensation in lodging up to the date 
of the arraignment . " 

Sept . 1, 1933. 

We are at a loss to understand how a sheriff would be en­
titled to any additional co~pensation for lodging or boarding a 
prisoner which he has r eturned to his own county. Sec . 11794, R.s. 
Uo. 1929 proY1des the maxi mum amount tor boarding prisoners, sa1d 
sect ion being as foll ows : 

~Hereafter sheriffs, marshals and other 
officers shall be allowed r or furnishing 
each prisoner with board, tor eaoh day, 
such sum, not exceeding seYenty-fiYe 
cents, as may be fixed by the county 
court of eaoh county and by the municipal 
assenbly of any city not in a county in 
t his state: Provided , that no sheriff 
shall contract for t he furnishing of 
such board tor a price leas than that 
fixed by t he county court . " 

If the county oourt ot your county fixes the amount ot 
board t he sheriff shall r eceiYe for each prisoner confined in the 
Jail, it matters not it the prisoner is awaiting trial, awaiting 
arraignment, awaiting pr el iminary examination , or when or how he 
was apprehended and brought to tho county; tho amount he shall re­
ceiTe tor boarding said pr isoner should not vary trom the amount 
he receives tor boarding any other prisoner. In other words, it a 
prisoner is confined in jail, the sheriff r eoeiYes a stipulated 
amount tor boarding hi~ i rrespect i ve or why or how he is confined. 
This is our conclusion, if we understand your ques t ion correctly. 
under Sec . 11791, F. S. Mo. 1g20 we find the following portion of 
the statute r elating to additional tees t he sheriff shall receive 
when transporting a prisoner from the county in Which he has been 
apprehended to the county of the crime : 

"***~e sheriff or other officer who 
shall take a person, charged wi th a 
criminal offense, f r om the count7 in 
which the ortendor is apprehended to 
that 1n which the offense was co~tted, 
or who may remove a prisoner f rom one 
county to another tor any cause authorized 
by law, or who shall have in oustody or 
under hi s charge any person undergoing 
an examination preparatorr t o his co~t­
ment more than one day tor transporting, 
safe-keepins and maintaini ng any such 
person, shall be allowed by the court, 
haTing cognizance of the otrtnse, one 
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dollar and twenty- tiTe cents per day 
tor eTery day he may haTe such person 
under his charge, •ben t he number of 
days shall exceed one, and five centa 
per mile tor eTery ~le necessarily 
traTeled in going to and returning f rom 
one county to another, ****• 

and the aherirt is entitled to t he aboTe mentioned tees . We repeat 
that in t he absence of any statutory proT1a1on, and we tail to find 
t he same, the sheritt is not entitled to any additional tees under 
circumstances as outlined in your lett er. 

Paragraph 4 of your letter is as f ollows: 

"In extradi tion proceedings if t he 
Sheri f f is appointed messenger or the 
s tate of Uiesouri, is he entitled t o 
any compensation other t han actual and 
necessary expenses in returning the 
prisoner to his county?" 

Under Sec . 3588, R. S. Mo. 1929, expenses of the messenger 
are always within the discretion of t he GoTernor ot the State, said 
section being as follows: 

"The expenses which may accrue under 
the last section, being t lrat ascertained 
to the satia~action or the BQTernor, shall, 
on h1a cortifi ·cate, be allowed and paid 
out or t he state treasury, as ot her de­
mands against t he state." 

This section does not make it mandatory on the aheritt t o 
be the messenger. The GoTernor could appoint ~y other person he 
desired ; therefore, t he Tarious tees which the sherirt in his orti­
cial capac! tr might claim are not applicable . In the case or State 
ex rel T. Al en, 180 Uo. 2'1, t he Court said: 

"Under the statute ouoted (Sec. 2'144 R.s. 
1899) the duty of determining the question 
ot the compensation and expenses of such 
messenger is Tes t ed solely i n the GoTernor 
and be i s the head of a coordinate branch 
ot t he goTernment, and all his acta as 
such ar e in that capacity; hence, he cannot 
be interf ered with in t he discharge ot his 
duties by the courts. " 

In making out the expenses incurred by the sher 1tt as messen­
ger, it is the opinion of t h i s department t hat he should include 
the number o~ miles travel ed , ol a iminz said n ileage, the expenses 
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• ot the prisoner, his own expenses, t he number of miles by rail, and 
any other legitimate expenses and tees which the conscience of the 
sheri~ or messenger might p~ompt him to include. In the last analy­
aia it will not matter what the aherif't or messenger wishes to charge, 
but it will be wholly within the discretion of the Governor as to 
what amount he shall receive. 

Your last ouestion, No . 5, is as follows: 

~In transferring a convicted felon from 
the ~ounty jail to the penitent1ar7 at 
Jefferson City, on what basis is the 
sheriff's mileage computed and is he 
entitled to have a guard with ev~ry 
prisoner?~ 

We are not rendering you an opinion on this question, aa , 
our records show you were r ecently maile~ two for.mar opinions relat­
ing to the subject matter, and it will be needless tor us to repeat 
the same. 

We thank you tor the last paragraph of your letter, but we 
do want yon to reel that you are not in any wise i mposing on thia 
department by asking any question which might be a perplexing 
problem to you. This department is r eady at all times to r ender 
you any ass1atence possible, and please feel a t liberty to write 
us at any time. 

With best regards , 

Respectfully submitted, 

OLLIVER V. NOLEN, 
ASsistant Attorney Gemral. 

APPROVED: 

Roy itcldttrick 

OWN :.AH 


