SCHOOLS--OKGANIZATION OF BOARD=-

Hon. Paul Stark,
Vice-President,
Board of Education,
Louisiana, Missouri.

Dear Mr. Stark:-
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Answering your questions of recent datc which letter was szent to us
on advice of the Prosecuting Attormey of your County, wherein you
desire a reling on the subject as related to the Board of &ducation
of Louisians, Missouri.

. If the Board meets within 4 days after election
and appoints temporary chairman but does not complete
its organization within the 4 days, does it have a
right to go ahead and elect a Prosident at a later
meeting after the 4 day period has expired?

Ze If the man, who was President of the Board of
Education prior to the election for new school directe
ors, refuses to call a mecting for the purpose of
completing the orzanization of the Board by elect-

ing the new officers, can the Vice~President of the
Board call said meeting?

2« If the person who is presiding at the meeting
refuses to put the motion for election of the new
officers, can a majority of the other members pro-
ceed to election of the new officers in spite of his

refusal?®

Will say in answer to guestion No. 1, that the statute (New Scetiom
9883, pp. 323, Session Acts 1931) says:

"#ithin four days after the annual meeting, the
board shall meet, the newly elected members be
cualified and the board orzanized by ths

of 2

gloction
and the board

2resident and vice-president,
shall, on or before the fifteenth day of July
each ycar, elect a secretary and a treasurer, who
shall enter upon their respective duties on ihe
fifteenth day of July; said secretary and treasurer
may be or may not be members of the board, * # #
A majority of the hoard shall constitute & guorum
for the Lrapnssction of businesg, ®* * # lhen thove
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CAST THL DEGIDING VOTE UPGHN SUCH (UESTION, AND FOR
THE DETEKMINATION OF SUCE QUESTION SHALL BE CONSIDEH
ED A MEMBER OF SUCH BOARD, The president and seccre-
tary, except as herein specified, shell parform the
same duties and be subject to the same lisbilitles as
the presidents and clerks of the school boards of
other districts.”

It is our opinion thet the fact that the Board did not meet within
the four days and PEAMANERTILY ORGANIZE by electing a2 president and
vice-president, is mercly a failure to comply with the mew Section
9323 (ppe 322-334, Session Acts 1931) of the Statute.

They could meet and orzanigze AFTLlwALDE JUST AS LELL AS BEFORL THE END
OF THL FIRST FOUK DAYS as there 1s no for to Igg&,agﬂ

F
8“%5% ze gﬂg ﬁh% dayss THE Le HIS PARTICULAK IS MEREL
IAECTONY,, ROT MAN Iig%&. state ex rel. Bird, 295 Mo. 744, l.c. 3551-757,

It will be observed that three members can call in the County Superin-
tendent of Schools to decide matters (in case three of the members re=—
quest him) which lsw was enscted in Session Acts of 1981, pp. 333-3324,
so that (in ease of a tie) he is for all prat¢tical purposes, a member
of such Boarde.

hAnswering your second question if the former president of the board

of Education or the temporary chairmsn who was elected within the four
days, refused to call a meeting of the Board for the purposes of complet-
ing the organiszation of the Board by electing the new officers, it is
our opinion that the vice-president of the Board, if he is an old member
or held over, can call a meeting of the Board. When assembled, they can
elect the officers as provided in thec Section above r:eferred to.

Thirdg 1if the person who is presiding at the meeting refuses to put a
motion for election of new officers, it is our opinion that the other
members of the Board, if they constitute a majority of the Board may
proceed to elect the president, vice-president and other officers such
as secretary and treasurer.

Yours very truly,

GEUe B. STAOTHEK,
Assistant Attorney Genmeral
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Attorney General




