
FEES OF COUNTY CLERK: 

Mr. Homer Rinehart , 
Prosecuting Attorney, 
West Plains, Mi ssouri. 

Dear r. Rinehart:-

~. County c~erk making up tax book~ and 
using ditto marks to designate town­
ships and ranges allowed to charge for 
same at rate of ten cents per hundred 
words and figures. 

2. County clerk not allowed to charge 
for writing the minutes of the eounty 
C~ut"t .Record fran which the record 
of the court is written. ,....... ____ _, 

Fl LED 
r--1 ,-( 

.._"'! _ _,_/--~be-+ . 

October 21st, 1933 . 

We haTe received your letter ot September 14, 1933, in 
which was contained a request for an opinion as follows: 

"I desire an opinion from your office in reference 
to the fees allowed a County Clerk on the following items : 

"lst . Is a County Clerk in making up tax books tor 
the use ot County Collector whereshe uses ditto marks 
to designate townships and ranges, etc., allowed to charge 
for ditto marks at the rate ot ten cents per hundred words 
and fi gures? 

"2nd. Is a County Clerk allowed to make any charge 
for writing the minutes ot the County Court Record, tram 
whlch the record ot the court is written, it so how much?" 

I. 

As to the first question propounded in the above letter 
it is the opinion ot this office that a cmunty clerk may charge for 
ditto marks used in making up tax books at the rate prescribed by the 
statute. 

Senate Bill 50, Laws 1933, pages421 and 422, repealing 
and reenacting sections 9876 and 9877, ReTised Statutes ot Missouri, 
1929, proYides on page 422, Laws 1933 , in part as follows: 

•The clerks ot the county courts shall reoeiTe 
ten cents per hundred words and figures for all words 
and figures extended by him in making out the tax books, 
one halt thereof to be paid by the state and other halt 
by the counties r espectiTely, etc." 
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The above section a s reenacted is made a part or Article 
7, Chapter 59, Revised Statutes of J4is souri, 192g, sa:. d Chapter 
being entitled "Taxation and Revenue". With t his in mind, we now 
consider section 9978, Article 11, Chapter 59 , R. s . Mi s souri, 1929, 
which provides as follows: 

"Sec, 9978, ABBREVIATIONS, WHEN AlLOWED,-- In all 
advertisements , notices, liata, recorda, certifi cates , 
deeda or other papera, required to be made bl or WI\ er 
an1 of tbe provisions or this chapter. it shall be lawt'Ul 
to use letters, figures and charactera, as follows: 
Letters may be used to denote township, range, boundaries, 
parts ot section, parts ot lota or blocks, or other sub­
divisions ot real esta te, in the following manner: T tor 
township, R tor range, L tor lot, B tor block, N for north, 
E tor east, S tor south and W for west , or any combination 
or combina tions or the t our last mentioned letters to denote 
parts of sectiona, lots, blocka or other subdivisions of 
real property. Figures may be used as may be requisite to 
state any number required, whether it be or township, r a nge, 
survey, section, block, lot or part thereof, acres or 
tractions thereof, date of any kind, amount ot taxes, interest 
or costs, or any other matter or thing which may be stated 
or given in tigurea. Characters , such as """ • or the words 
'do', or 'ditto', or 'same', may be used to denote continuation 
or township, range, years, tax due or other datea, aDd when 
either shall be so used, shall be deemed and held to denote 
the same aa shall stand nexi above in the column in which a;r 
such character or word shall be so placed; any aDd all dea­
criptions or real esta te made under the provisions or this 
chapter bl the use or letter s , tisurea and characters, as 
provided in this section, when so made that the land or lot 
may be identified and located, shall be deemed and held to 
be good, valid and complete, as though the same had been 
written out in full , Datea or valuation and taxation, taxea, 
interest, costa, .acres , blocks or lots, or any fractions 
thereor, or any other number or amount, when stated in figures, 
l etters or charactera, as herein provided, shall be deemed and 
held to be t ully and fairly stated, as though the same had been 
written out in rull." 

Since both of the above quoted sections are par' ot the 
same chapter, that ia, Cha pter 5g, the latter by ita wording must 
be tnken to refer to the former. The use of ditto marks is to be 
given the same erreot as though the matter had been written out in 
full a nd s i nce the legislature did not qualif7 this provision, it 
must be taken to be true tor a ll purposes , including the counting 
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of ditto marks as words or figures tor the purpose of measuring the 
amount of the fees or the county clerk. The clerk if he or ahe so 
chose could write all worda am figures out in full a Dd the mere 
tact that ditto marka are used thereby sa•1ng the time or both clerk 
aD4 count7, should not penalize the uaer thereof by a camnensurate 
reduction of feea. 

'l'he courts o t l:.i ssour1 ba•e nn-er passed on this 1d en tical 
question but have often upheld the use of well underotood and common 
abbreviations in the making up of tax books and asses men t rolls , 
See State ex rel Wyatt vs, Vaile , 122 Mo, 33 , l,c. •9. This, however, 
is beside the point aa we reel our opinion in t his matter to be 
clearly supported both b7 statute and good conscience, 

II, 

As to the second question contained in JOur letter quoted 
abo~, it is the opinion ot this office that the count7 clerk is 
not entitled to make any charge tor writing the minutes of the County 
Court Record tram which the record ot the court is written, 

Section 11781, Revised Statutes ot kiasouri, 1929, seta 
out w1 th particulari t7 all the services ot the count7 clerk for 
which fees shall be allowed, and no proviaion for a fee there\Ulder 
can be construed to include the mere writing the minutes of the 
County Court Record . Compensation by tee is provided tor copy1pg 
and filing various papers and recorda and such provisions are very 
broad in scope, No where in the statutea, however, can sny provision 
be found providing tees tor the original writing of such papers as 
the minutes referred to above . 

The genera l rule on the subject is stated in the case of 
State ex rel, Wedeking vs. ~cCracken, 60 Yo, App., l.c. 656, and is 
adverted to in the case of King vs. Riverland Levee Diet., 279 s.w. 
195, at page 196, in the following language: 

"It is no longer open to question but that compen-
eo.tion to a public otficer is a matter of statute and not of 
contract, and that compensation exists, if it exists at all , 
solely as the creation of the law and then is incidental to 
the office, State ex rel, Et-ana v, Gordon, 245 l.:o. 12, loo, 
cit. 27, 149 s . w. 638; Sanderson v. Pike County, 195 Mo. 
598, 93 s.w. 942; State ex rel. Troll v. Brown, 146 Mo . •o1, 
47 s . w. 504, Furthermore, our Supreme Court has cited w1 th 
approWtl the statement of the general rule to be :rouDd in 
State ex rel. edeking v. McCracken, 60 ko. App . loo. cit. 6~6 , 



--/}4 Mr. Homer Rinehart October 21, 1933. 

to the ettect that the rendition or aerTicea b7 a public 
Officer is to be deemed gratuitOUS Unless a C<Dpensation 
therefor ia proTided by statute , and that it b7 statute 
compensa tion is provided tor in a particular mode or manner, 
then the ot ticer is con1'ined to tbs. t manner and ia entitled 
to no other or further caapensation, or to ag.y dirteren" 
mode of securing the same, State ex rel. ~~ana v. Gordon, 
Eupra . " 

Further, the language or the court in the case or State 
ex rel. Linn County va . Adams, 172 Mo . 1, at JBge 7, ia illuminating 
on this point: 

"In order to maintain this proposition, some statute 
auat be pointed out which expresaly or by necesaary 
implica tion provides such compensation tor such officer. 
For it ia well settled law that a right to compensation 
tor the d1aeharge or o! t1c1al duties is purely a creature 
or statute and that the statute wbicb is clai.med to confer 
such right must be strictly construed . (Jackson County va. 
Stono , 168 Yo. 577; State ex rel. vs. Walbridge, 153 Uo . 
19~; State ex rel. vs . Brown, 1~6 Yo. ~01; State ex rel . 
vs. Uottord, 116 Ko. 220; etc . " 

With the nboye in mind, it is clear that tbl county clerk 
cannot be allowed to make a~ charge tor writing the minutes or the 
County Court Record. 

APPhOVED : 

~ttorney-General. 

Very truly yours, 

CJURLJ!S H. HOWElL, Jr., 
Assistant Attorney-General. 


