PUBLIC, SERVICE COMKISSICN - TRUCK PERMIT -
v

MOTCR VEHICLES: Trucks of one and one-half ton capaclty
and less not required to pay truck
permit license. Capacity measured how.
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December 12, 1933

Honorable Johm S, Phillips
Prosecuting Attorney
Poplar Bluff, Missouri

Dear Sir:

FILED|

This department acknowledges receipt of your letter

dated November 235, 1933, as follows:

“I have a matter here which I am unable
to find any law on, and I wish you would
give me your opinion as to this matter,
if the cases have ever been passed om,
#e have a man in this territory who owms
a chevrolet ton and a half truck end is
in the transfer business but has no regue
lar route to run over. If s man wants
any property moved he merely goes to him
and tells him and this man takes his
property in hie truck to the designated
place for a certain amount of money.

Under Section 5372, the Laws of Hissouri,
1931, subsection C, it says that the nn-
ual license fee on each motor vehlcle,
trallor or semietrailor operating under
the certificate of con ence and neces-
sity shall pay an annual license fee,
Further on the first classification of
motor vehiecles that 's umnder thie seetiom
is those trucks which welgh more than one
u:d one-~half toms and not more than two

on which trucks there shall be a
szs.ﬁo license fee paid.

I would like to have your opinion as to
whether or not the truck this men has,
which as I toldyoui:atuaadahn.lt
Chevrolet truck, is reguired to have

this anmual license fee of §25.00 or not?
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I do not understand whether or not a ton
end & half truck shall pay on the classie
fication givem 1t by the manufacturer, or
whoether 1t means & truck that carries one
end one~half tons on it. -

This question hss erisen three or four
times in this county, and I would like to
have your opinion on it,

?hanki%s you in advance for an early reply,
I am.

e assume that your letter refers to Section 5272 Laws
1931, page 511, instead of Steetiom 5372.

The only case we have been able to find comstrulng
the aect referred to is Schwartzman Service, Inc., v. Stahl, et al,
60 Fed. (2) 1034, but that case does not 1n any uug'dot.rnino the
uestion you present by your letter. Subdivisiom (b) of Sectiom
gaat Laws 1931 page 304, defines "motor carrier" as followss

"The term *‘motor carrier,' whem used in

this act, means any person, firm, parte
nershlp, assoclation, joint-stock company,
corporation, lessee, trustee, or reg¢eliver
appointed by any court whatsoever, operating
any motor vehicle with or without trailer or
trailers attached, upon any public highway
for the trensportation of persomns or prope
erty or both or of providing or furni

such transportation service, for hire as a
common carrier.,”

fection 5268 of the act provides:

"It 1s hereby declared unlawful for any
motor carrier to operate or furnish sere
vice as a comunon carrier within this

state without first having obtained

from the comulsslon a certificate declare
ing that publlic convenience and necessity
will be promoted by such operatiom. # # #"

Section 5272, in part, resds:

"In addition to the regular regise
tration license fee imposed omn all
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motor gehicles ln this state, and 1ts
personal property tax, every motor
carrier, except as provided im section
5265 of thie act shell, at the time

of the issuance of a certificate of
convenience end necessity and/or en
Interstate permit, end annually there=
after, on or between January 1 end
January 15 of each calendar year, pay
to the state tressurer of the state

of Wissouri the annusl license fee

as set ouvt in thies sct, for the llIn-
tenance and repair of the publie
highwayes # % # & "

Sutdivision (e¢) of Seetion 5272 further provides:

"In computing the annual license fee
on each motor vehicle, trailer or
seni-traller, operating under a cer-
tificate of convenience and necessity
or interstate permit as a freight
earrying vehicle, the vehiecle ghall
be rated on the manufecturer's rated
load capacity or the actual weight
carrying capacity of the vehlcle,which
capacity shell be determined %E the

EII service commiseion at the time &
corEIglano of convenlence and necessity
or interstate permit is issued. For
each motor vehicle operating under a
certificate of conveniencé and necessity
or Interstate permit ss a freight carry-
ing vehicle, the amnual license fee shall
be as follows:

More than 1% and not more tham 2 toms. .£25,00,#="

By the quoted part of Subdivision (¢) of Seetiomn 52782
the license fee to be pald by the owner of the truck referred to
in your letter, or whether he is required to pay a license fee
at all, is to be determined or rated on the manufacturer's rated
load capacity or the sctuasl weight carrying capscity of the
vehicle, and the capacity shall be determined by the Publie Serviee
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Commission at the time a certificate of convenience and necesw
sity or interstate permit is 1ssued. Ase the validity
of the provision of the section giving the Public Service Com=
mission the right to determine the capacity, the Lezislature
apparently intended to authorize the Public Service Commission
to determine the capacity elther by the manufacturer's rated
load capacity or by determining the actual welght carrying
capacity of the vehicle,

Section 5280 in part 1s:

"Provided, the provision of this sct
shall not apply to trucks of ome and
ocne~half ton cepescity and less,”

If the truck umder consideration,K by applying either
the rating of the mamufacturer or  1its actual weight carrying
capacity, is not in excess of one and ome~half ton, them such
a truck ia not controlled by the aet found in Lews 1931 at page
304, If, applying either of the standards set forth in
subdivision (¢) of Seetion 5272, and assuming the right of the
FPublic Service Commission to use either standard, the truck in
question is more than 2 one and ome~half ton truck the owmer 1is
entitled to pay an amnual license fee thereon of $25.,00.

I understand that the Public Service Commission has
promulgated some rules with reference to subdivision (e) of Section

5272 and we suggest that you write Homorable Sam 0, Hargls,Chief
Counsel, Publiec Service Commission, with reference thereto.

Very trmly yours,

GILBERT LANB
Assistant Attormey Gemeral,

APPROVEDs

ROY HeRITTRICK
Attorney Gemeral.
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