TREASURER 'S DRAFT: Not required to be surrendered
to endorser,

b

8, 8.~ [FILED]

Honorable Richard R. Naecy, é é

State Treasurer, )
Jefferson City, Missouri, N

Dear Mr., Nacy:

This Department acknowledges receint of your letter
dated May 11, 1933, as follows:

"On Mareh 3, 1933, Treasurer draft wae isesued to
Irwin Williams for %480.00.

This draft was endorsed in the name of Irvin Wil)ianme,
whioh has been proven to be a forgery; however, not
until the draft had run its regular course, and
returned to this office. The party cashing the draft
refuses to make good on his endorsement unless the
draft is turned over to him,

will you kindly advise if I am permitted to deliver
the draft to him upon payment of the amount of it?"

We do not believe that the party cashing the above
draft has a right to demand the surrender of the original draft
to him before making it good. It is a well recognigzed rule that
the beast evidence obtainable is the original document which, in
thiis oase, would be the draft. However, Section 1660 R. S. Yo,
1929, provides as follows:

"Copies af all papers and documents lawfully derosited
in the office either of the treasurer or anditor of
the state, when certified by such officer and authen-
ticated by the seal of office, shall be recesived in
evidence in the same mgnner and with the like effect
as the originals,”

It will be seen from the above Jection of the “tatute
that a copy of the draft duly authenticated in court will have the




Honorable Richard R. ¥aecy, -Z Hay 20, 1933,

same effect as the original itself. we tiink, therefore, that
you should make a certified and authenticated, or photostatic
copy for the use of this endorser, and such instrument in his
hands will serve all the purposes that the original itself will
serve,

However, in as much as the question involved here
is one of forgery, and it may be difficult to dunlicate the
handwriting upon a copy or photostatic copy, we believe it would
be proper, if this matter should reach the courts, to take into
court the original draft upon a subpoena or order of court for
the purpose of being introduced into evidence. You, of course,
would be permitted to withdraw the original instrument,after it
had served its purvose for trial, and return it to the records
and files of your office, where such original documents are
required to be kent.

Very truly ywure,

Assistant Attorney Ceneral,
APFROVED:

Attorney Ceneral.
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