COUNTY WARRANTS: (1) Warrants are acceptable in payment of taxes;
(2) The County Treasurer should accept and give
credit to the colleetor for county warrants
accepted in payment of taxes in the monthly
N settlement of the collector;
X (3) Must the county warrant be presented by the
or is it acceptable from

original payee,
the assignee?
October 17,

w,;,-

Hom, M.E. Montgomery,
Prosecuting Attorney,
Scott County,

Benton, Missouri,

Dear Sir:

This department acknowledges receipt of your letter of
September 30, 1933 recuesting an opinion from this office based on
the following facts:

"This county, like most ecounties, does not have
funds available to meet its current expenses,
consequently, its protested warrants, issued
against its several funds (County Revenus, Spe-
cial Road & Bridge, ete.), are negotiated at a
discount wherever the holder can find a purchaser.
And the same situation obtains in many of our
school, drainage and levee distriects. Nany such
instruments are tendered to the County Collector
for payment of taxes, In this conneetion, the
Collector recuests that I secure an opinion from
you as %o the following matters.

Is the Collector required to accept these instru-
ments in payment of taxes, where the one presenting
same owes taxes to the fund against which the in-
strument is drawn equal to or in excess of the
amount of the instrument? For example, is the
Collector required to accept a $30.00 County Rev-
enue warrant where the one tendering the warrant
owes taxes to the County Revenue Fund of $30.00

or more?

If the Colleetor does aecept such instruments,

whether required to or not, can he compel the County
Treasurer to accept and give him eredit for same

on making his monthly turhover to the County Treasurer?

Does it make any difference whether the instrument
is presented by the one to whom it is originally
issued, or by a vendee thereof?”
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I

Warrants are acceptable in payment of taxes.

Under Sec. 9911, R.S. lo. 1929 warrants are acceptable
in payment of taxes under certain conditions, said section im full
being as follows:

"ixeept as hereinafter provided, all state,
ecounty, township, eity, town, village, school
distriet, levee district and drainage distriet
taxes shall be paid in gold or silver coin

or legal tender notes of the United States, or
in national bank notes. Warrants drawn by the
state auditor shall be received in payment of
state taxes., Jury certificates of the county
shall be received in payment of county taxes.
Past due bonds or coupons of any county, eity,
township, drainage distriet, levee distriet or
school distriet shall be received in payment

of any tax levied for the payment of bonds or
ecoupons of the same issue, but not in payment
of any tax levied for any other purpose. Any
warrant, issued by any county or city, when
presented by the legal holder thereofl, shall

be received in payment of any tax, license,
assessment, fine, penalty or forfeiture existing
against said holder and aceruing to the county
or eity issuing the warrant; but no such warrant
shall be received in payment of any tax unless
it was issued during the year for which the tax
was levied, or there is an exeess of revenue
for the year in whiech the warrant was issued
over and above the expenses of the county or
eity for that year."™

By this section the warrants must (1) be presented by the
legal holder; and (2) be issued and received in payment of a
tax during the year for whieh the tax was levied.

Under this section, it is the opinion of this department
that the warrants in cuestion are aceceptable for taxes, and the
faet that a party presenting a warrant whieh is less in amount
on the fund on whieh it is drawn than the taxpayer owes to the
fund would meke no material difference. He should be given
credit for that amount on that particular fund.

II.

The eounty treasurer should sccept and give credit
to the eoflee?og Tor county warrants accagfol in

a t of taxes in the monthly settlement of the
¢ollectior.

The authority for the county treasurer to accept warrants
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and give the collector the proper credit is found under See. 12140,
ReS. Mo. 1929, whieh is as follows:

"o county treasurer shall refuse the payment
of any warrant legally drawn upon him and
presented for payment, for the reason that
warrants of prior presentation have not been
paid, when there shall be momey in the treasury
belonging to the fund drawn upon, sufficient
to pay such prior warrants and any suech warrant
so presented; but such treasurer shall, as he
shall receive money into the treasury belong-
ing to the fund so drawn upon, set the same
apart for the payment of warrants previously
presented for the ordinary current expenses

of the county as mentioned in the preceding
section, and in the order presented, so that
no such warrant of subsequent presentation
shall remain unpaid by reason of the holder

of such warrants of prior presentation failing
to present the same for payment after funds
shall have acerued in the treasury for their
payment: provided, however, that nothing
herein contained shall prevent the treasurer
from receiving from the colleetor all serips
end warrants lawfully received by him in the
payment of county tax: provided further,
before the treasurer shall receive such scrips
and warrants, the collector shall meke out a
list of such scrips and warrants, under oath,
specifying the number and amount thereof, the
date when received, and from whom received;
and said list shall be filed and preserved by
the treasurer,"

You will note in said seection that it mentions specifically
that the treasurer is not prevented from receiving from the collector
such warrants. We therefore conclude that the treasurer should
accept the warrants and give the collector proper credit in his
monthly settlement.

III.

Must the count arrant be presented
E%: original pa :o, :r is Li aziep%aﬁrx
Trom the assignee?

Under Sec. 12171, R.S. Mo. 1929, said section being as
follows:

"No county treasurer in this state shall
pay any warrant drawn on him unless such
werrant be presented for payment by the

person in whose favor it is drawn, or by
his assignee, executor or administrator;
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and when presented for payment, if there
be no money in the treasury for that pur-
pose, the treasurer shall so certify on
the back of the warrant, and shall date
and subseribe the same,"

the treasurer is authorized to aceept a warrant made payable to
the person in whose favor it is drawn or by his assignee. The
form of assignment that is necessary is set out in Seec. 12172,
R.S. Mo, 1929, and is as follows:

"All warrants drawn on the treasurer of
any county shall be assignable, and every
assignment of any such warrant shall be
in the following form:

For value received, I assign
the within warrant to A.B.,
this day of v 39 .

(Signed) C.D.

No blank indorsement shall transfer any
right to a warrant, nor shall it authorize
any holder to fill up the same."

In view of the provisions of Sec., 12171, supra, if the treas-
urer has the authority to accept an assigned warrant in the last
instance, then the collector should have the authority to accept an
assigned warrant in payment of the taxes, and it is the opinion of
this department that an assigned warrant can be presented by the
assignee in payment of his taxes, provided the assignment is made
in conformity with See. 12172, supra.

Respectfully submitted,

OLLIVER W. NOLEN,.-.,
Assistant Attorney Cener=zl.

APPROVED:
~ ROY MoKITTRICK,
Attorney General
CWN:AH




