Public officer receiving personal

NEPOTISH:
service from daughter does not
violate Sectign 13, Article XIV,
where dauzhter ie not appointed
to an official position.
October 4, 1933
r. Sam. M. licKay ~
Prosecuting Attorney - /)
8 Miss VoA
De Soto, ouri : kicjkf{hﬁ.g.
Bess Bl e ia /
Wie are acknowledging receipt of your letter in which you
inquire & 8 follows:

provides

"Our Collector, . C. Kerkhoff, has asked me for an
opinion relative to the employment in the Collector's
office of his daughters, In view of the recent decision
of the Supreme Court, relative to the nepotism law, I
would like to have an opinion from your office 2% %o
whether or not he is violating thet law by permitting

his daughters to work under the following conditions,
to=wit:

His three daughters do all of the book and clerical
work in the office. Two of them are single and live
at home with him, and one waa recently married and has
a home of her own, although she continues to do some
work in the office, None of the daughters are paid
any salary nor do they sigh the receipts, and lir.
Kergkhoff has no one who is a depuiy, or authorized
to give receipts as Deputy Collector. He, of course,
supports the girls, buys all of their clothing, and
furnishes them whatever spending money they require,
but they are paid no fixed salary or wages.

I will appreciate an expression from your office in
the form of an opinion, by which #r. Kerckhoff can be
governed, as he is laweabiding and does not want %o
violate the law, but, on the other hand, he feecls that
the nepotism law does not cover his casee.

Of course, I take it that if the State would be liable
for any salary or wages paid in the Collector's office,
it might create a different situation, but sincea
Collector pays all salaries, if any are paid, out of

his own commission, that seems to me to place a different
construction on the law."

Section 13, Article XIV of the Constitution of lissouri
as follows:
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"Any public officer or employe of this sState or of any
political subdivision thereof who shall, by virtue of
said office or employment, have the right to name or
appoint any person to render serwvice to the State or to
any political subdivision thereof, and who shall name or
appoint to such service any relat[ve within the fourth
degree, either by consanguinity or affinity, shall
thereby forfeit his or her office or employment."

Under the above Section of the Constitution, any public
officer who names or appoints any person related within the
fourth degree to render service to the State, makes himself
liable to forfeiture of office. We believe, however, that the
proper counstpuction to be placed upon the constitutional pro=-
vision is that such person must be appointed to hold an
official position or a public office existing under the
laws of constitution of this State. The test 1s, as we
understand it, whether or nct the person is appointed to an
official posi%ion and renders service to the State in such
official capacity. Ve do not believe it was intended that
& public officer might not avail himself of the personal
servi of the members of his family where thgy are not
eu% o? the public funds and where they are not rendering p=zid
service to the State in an officlal capacity.

It is a familiar rule that the father as such is entitled
to the services and earnings of his unemancipated childred.
E;a§ wvell-recognized rule is expressed in 29 Cyc. 1623, where
s said:

"The father ie the head of the family. He is entitled
to the services and ernings of the children so long

a8 the latter are legally under his custody or control
and unemancipated."

“e do not understand that this constitutional provision
has changed that well-recognized rule. The father, whether a
public oificer or not, is still entitled to the services
of his unemancipated children. Where such services are per-
formed for him, such relative is not rendering ssrvice to
the State in an official capacity, as contemplated by said
constitutional provision. Where the relative, however, holds
an official position and renders service to the State in that
official capacity, the appointing oificer has violated the
constitution.

According to your inquiry the Collector's daughters do
some work in their father's office; none of them are paid any
salary and none of the daughters hcld any official capacity
in the office. The services they furnish are personal ser-
vices to their father as such. They are not, in an official
capacity, rendering service to the State of Missouri,
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It is therefore the opinion of this Department that
the Collector of your county is not guilty of violating
Section 13 of Article XIV by permitting his daughters to
render to him personal service where the daughters are not
holding an official position and ae not, as officials,
rendering service to the State.

Very truly yours,

FRANK W. HAYES
Agssistant Attorney General

APPROVED:

ROY MoKITTRICK

“ttorney General.
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