30ARD OF BARBER EXAMINERS: Allowed expense accounts - under what
circunataneﬁa.
| /

|

ad

| Vi
P ALY

July 24, 1933. \

Mr. J.D. Hawkins,
Board of Barber Examiners,
Webdb City, Missouri.

Dear Sir:

We hereby acknowledge your request for an opinion
datectJuly 16, 1933, which is in words and figures as follows,
to-wit:

"We believe it would be of very

great importance to our profession to be
represented at this National Convention,

and would very much like to have you rule
that we be allowed expemses to this meet-
ing. As it is in another state our expenses
would not be allowed unless you so rule.
These expenses were allowed last year.”

The session laws for Missouri of 1933, page 92,
provide:

"Sec. 4. BOARD OF BARBER EXAMINERS. ==
There is hereby appropriated out of the
state treasury, eighteen thousand dollars
($18,000.00) chargeable to the state board
of barber examiners fund, the following
amounts for the purposes herein expressed:

ks * * + * *

D. For Operation. General expense:
including communication, printing and
binding, traveling expenses and other gemeral
expense. And Material and supplies consist-
ing of stationery and office supplies...$9,450."

Literally construed, that phrase "traveling expenses"
might be said to mean that this money so appropriated can be spent
by a member of the Board of Barber Examiners as traveling expenses
s0 long as he be going from place to place--traveling. Such is
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a literal construction of the phrase in the Appropriation Aet, not
taking into consideration the Constitution of the State of Missouri

nor the law ereating the Board of Barber Examiners under which
they act.

It will be noted in said appropriation bill that the Leg-
islature did not say in so many words "necessary traveling expenses"
or "traveling expenses incurred in performance of publie duty", nor
did they say "traveling expenses within and without the State of
Missouri®, all of which phrases have been used in appropriations
whieh were made by the Legislature for the use of other departments
of said govermment in times past.

We must determine what is a legitimate object of expenditure
for said money appropriated to the Board of Barber Examiners to be
used for "traveling expenses™, and since the appropriation act itself
recognizes that some traveling expemnses are legitimate under the
law, we must proceed to examine our State Constitution and the aet
creating the Barber Board, known as Chapter 103, R.S. of Mo. 1929,
whieh chapter prescribes the duties of the Barber Board. The Legis-
lature under our State Constitution (Artiecle IV, Sec. 48) could not
appropriate public money to pay such expenses as described in your
request in the absence of a statute authorizing either actually
or by implication such attendance of the convention by members of
:ho Board. I quote Artiele IV, Sec. 48 of the Missouri Constitu-

ion:

"The General Assembly shall have no
power to grant, or to authorize any county
or municipal authority to grant any extra
compensation, fee or allowance to a publie
officer, agent, servant or contractor, arter
service has been rendered or a contract has been
entered into and performed in whole or im part,
nor pay nor authorize the payment of any claim
hereafter created against the State, or any
county or municipality of the State, under any
agreement or contract made without express au-
thority of law; and all such unauthorized agree-
ments or contracts shall be null and void."

See. 13525, Chapter 103, R.S. of lNo. 1929 provides in
part as follows:

"The remuneration of each member shall
not exceed the sum of five dollars per day
while engaged in their duties as suech, exclu-
lif‘ of the necessa travali and othe

nses, to whie also be oniitlod:

) State Anditor is hereby diroeted to
issue his warrants monthly, upon the State
Treasurer out of this fund onlf for the
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Sec. 13526 of Chapter 103 provides in part as follows:

"Sueh board shall hold publie examina-
tions at least four times in each year, at

such times and places as it may deem advisa-
ble. hkkkn

Sec. 13534 of Chapter 103 provides in part as follows:

*Any person practicing the oecupation
of barber without having obtained a certificate
of registration or permit as provided in this
chapter, or willfully employing a barber
who has not such certificate eor permit managing
or conducting a barber schocl or college, with-
out first securing a permit from such board, or
falsely pretending to be qualified to practice
as a barbdber or instructor or teacher of sueh
occupation under this chapter, or failing to
keep the certificate, card or permit mentioned
in this chapter properly displayed, or for any
extortion or overcharge practiced, and any
barber eollege, firm corporation or person
operating or conducting a barber college without
first having secured the permit provided for
by this chapte®, or failing to comply with
such sanitary rules as the board, in eonjunction
with the state board of health, preseribes, or
for the vioclation of any of the provisions of
this chapter, shall be deemed guilty of a mis-
demeanor, and the boa@d shall proceed against

all such pg g!

The authority to travel at the expense of the state must
be found in some statute, otherwise, there is a constitutional
prohibition on the state forbidding payment of the expense
incurred thereby. Do the portions of Chapter 103 above cuoted
prescribe such statutory duties on the Board of Barber Examiners
as they may in the fulfillment thereof necessitate inecurring
expenses in attending the National Convention of State Boards
of Barber Examiners? We must take the law as we find it.

It will be observed after a careful reading of Chapter 103
that there 1s nowhere conferred upon members of said Board by
any provision of the Aet, at least so far as we have been able
to discover, any authority to incur expense for travel in the
performance of any other duty than those dukies above recited;
manifestly, none of those duties recuire the attendance at said
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convention, and none of those duties, either express or by
implication, require any travel except in the State of Missouri.

It is the opinion of this office that such a charge for

traveling expenses is not a proper charge against the State of
Missouri because it could not dbe interpreted under a most atrnine‘

construction of the law to be a necessary traveling expense
within the State of Missouri made in line of any official duty

preseribed in the statutes.

Respectfully submitted,

WM. ORR SAWYERS,
Assistant Attorney Ceneral

APPROVED:




