STATE TEACHERS COLLEGE SWIMMING POOL: Can be promoted by who,

|/ and under what circum-
stances?
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Honorable Eugene Fair, President
Northeast lissouwri 2tate Teachers College
Eirksville, Missturl

Dear Er, Falr:

Your request for an opinion from this office dated
July 5, 1933, is in words and figures as follows:

"#e are contemplating scmewhat, dul

an indoor swimming pool on the campus

this college., Of course, we have no appro=-
pristions to do it with, However, the
students who collect each gquarter a student
activity fee, have decided that they would
like to devote a pert of this easch quarter
tc the payment for a swimming pool. I want
to ask yowr advies about a number of mstters
in this connection.

Aa I right in cssuming that as a State
Teachers College our Board of Regents,
we would not be ell to borrow any money
te float this project even though we had
ascertainable meoans to do it, I am assuming
that thet is right. This raises then, the
question ass to how the students misht go
m-dtw do it tl;::nlns. w:;l.utn h:
permi s provid we were a o ge
some help from the United 3tates t,
to build this pool on our campus e, or
would there be a necessity for deeding the
cund on which it is built, to the Ctudent
ouneil, with a promise from them that as
soon as the 1u¥aumsmm1a
deed 1t to state

Then I should like to submit to you too,

the further following questions:

l. If the Student Coumeil, as & corporate
body, holds title to the building and
grounds, will they have to pay a gene
sral tax to loenl cnd state
authorities?
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2s If the students sell season tickets
or other swimming privileges to out-
siders in order to defray pert or
all of <ho cost of maintenance, will
the projeot be classed a® an anmuse-
mont be subject to an amusement
tax, as suoh?
Ir 1t is classed as a privately owned
emusement would the amusement tax dbe
- inst the whole
a} against pro as a whole,
{tl against oll mi'-:: and oute
sider's fees which are cpplied
te the pool
(e) only against the fees charged
outsiders

Bearing in mind the spirit of the project,
I can see no sensible reason for any kind
of a tax with one possible exception

-= 3¢ =--a percentage of fees charged ocute
siders for pool privileges,”

You are right in your assumption stated in mof-ﬂn
two of your letter. The Board of Regents of your imstitution
has only such powers as are specifieally set out in the statutes,
Artiecle 18, of Chapter 57, R, 8. Mo. 1929 consists of several
sections af law ereating the State Teachers Colleges of this
State, and iding for the administration and menagement of
the same, 2 ecareful reading of said article we have
failed to discover any authority for the Board of Regents to
m%umm:‘ulmhof the college for the
munt lding « swimming pool, It follows them that the
cannot deed the property to the Student Couneil for sueh
a purpose with an understanding thet it is to be deeded bdack,
This would be indirectly pledging the real estate to satisfy
labor and material liens., The Board of Regents cammot do ine
directly, that which they are not suthoriszed to do directly,

uumuga:: third paragraph of your request, of
.m msur:nthuu;ool op-rt;. mummhh::p-
right, separa y ¢
et 1E ey peatew; _Shouid il propesey be cperated o
[ ve purposes no pay
am:ipromtyuxmmm. ther or not a swimming
pool owned by the Student Coumeil can be seid to be owned and
ated exclusively for edusational purposes, thereby coming
thin the constitutional tax exemptions, s altogether
on the feots. The property may, or may not exempt. Our

e
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e are not femiliar

This State hes no amusement tax,
ovisions of the Tederal Tax Laws,
they will be in a2 position to amswer your questions,

Honorable Bugene Fafr
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By

Assistant Attorney Oeneral

Respectfully submitted
WILLIAM ORR SAWYERS

If we have not answered your query you may ¢all upomn

us further.
Attornmey General.
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