NEPOTISM: County official permitting relative to
render personal service to him does not

\ violate Section 13 of Article XIV where

V relative £ills no official position and
does not render service to the State

in such capacity,
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Kr., Tlliott ., Dampf, <IN
Proesecuting Attornev, s
Jefferson City, Miesouri, J' —

M——
Derr Sir:

@ are acknowledging receipt of your letter in which you
inquire 28 follows:

"%ill you kindly advise me if it is a viol~tion of
the Anti-Nepotism Law, for a county official to
allow a member of his family to ald hirn in the
duties of nis office. This official hes n t the
autiority to apnoint anyone in his office, 2nd the
county court does not make any rllowrnce for t is
clerk 's hire, and due to the family rel=ztion, her
work ie of a gratuitous nature,"

Section 13 of Article XIV of the Conetitution of ' i=eruri
nrovides ag follows:

"Any public officer or employe of thie State or

of any pollitic=l subdivieion thereof who ehall,

by virtue of said office or ewplovment, have the
right to name or aproint any pereon to render
service to the State or to sny nolitical esubdivision
thereof , and who shall name or appoint to suech
gservice any relative within the fourtn degree,
elther by consanguinity or affinity, shall thereby
forfeit his or her office or employment,”

Under the above Section of the constitution, anv officer
who nomes Oor appointe any nerson related within the fourth de-
cree to render zervice to the State shall forfeit nhis office.

e believe, however, the proper construction to be nlaced unon
that constitutional provision is that such nerson must be

a» ointed to-hold an official voeition existing under the laws
or constitution of this State, and must render service to the
Ot2te as such. We believe thet there is a distinction between
rendering service to the Ctate in an official esnacity 2nd in
rendering personal service to a member of the family who is a
ublie officer1 The test, ac we understand it, is whether or
not the nerson*8ppointed to fill an official position and
whether he renders service to the State in such of ficial capacitv.
nere a ~ubliec officer hasg in his office a member of his family
wio does not occupy an offieial position nor render service to
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the Otate in such capacity, but whose services are rendered
personslly and gratuitously to the officer by re-zon of the
fanily relationship, we do not believe that such situation
comes within the provision of Zection 13 of Article XIV,

You state that the county officisl permite members
of his family to aid him persopnally in the duties of his
office; that such pereon does not hold an official »osition,
and that her work is of a gratuitous nature.

It iz therefore the opinion of this Department theat
the county official in permitting a member of hie family to
aid him veresonelly in the dutiee of his office doer not
violate the provieions of fection 13 of Article XIV, such
relative not holding an officisl position and not rendering
cervice to the State in euch capacity,

Very truly yours,

ﬁy‘/e/r/f%z_,w

Agsistant Attorney -nﬁeral.

APPROVED:

Attorney General.
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