LABOR:-Concern charging no 1ee Irom appDL1Cant Or EemplLOyee, UuL
furnishing training course for compensation to persons
seeking employment, is not within Section 13190, requiring
a license,

December 7, 1933.
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¥rs. Nary Edna Crusen, l
Labor Commissioner,
Jefferson City, Missouri, \

e ————

Dear lMrs., Crugen: - S

We are aoknowledging receipt of your letter in which
you ingquire as follows:

'un please advise if a company operating

as per the enclosed letters, is subject to pay-
ing a license fee the same as a fee charging
employment agency?

I will appreciate your opinion on this guestion."

Section 13190, R. 8, No. 1939, among other things, pro-
vides:

*No person, firm or corporation in thies state
shall open, operate or maintain an employment
of fice or agency for hire, or where a fee is
charged to either applicants for employment or
for help, without first obtaining a license for
the same from the state commissioner of labor
and industrial inspection. * * **

As we interpret the above section any person, firm or
eorporation who shall open, operate or maintain an employment
office or ageney for hire, 1s required to take out a license.
If suech person maintaine an office or agenoy where a fee is
charged, either to applicants for employment or applicant for
help, they must also take out a ligense. understand it
makes no difference whether the fee is charged against the
employer seeking the help, or the employee seeking the employ-
ment, The gquestion then pertinent to your inguiry is whether
or not it can be said that this concern is operating an ageney
for hire, or whether a fee is charged the person seeking em-
ployment or the employer seeking the labor,

It appears from the letter which you have attached to
your inguiry that this goncerm has been aprointed personnel
manager for a number of firms and they have been authorized to
employ, for these concerns, sales people. They state specifi-
cally that no charge is made to the employee who seeks the
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employment. This apparently is true unless it can be contended
that the $12.00 paid for the training and guidanece course is

a fee charged the employee within the meanéng of the above
etatute., Apparently the contraet with their ol ients does not
provide any compensation to be paid by the employer for this
service. It is apparent that they received their ineome for
the service rendered in return for the course of saleemanship
which they give to the apnlicants.

It is true that they find employment for people and
they only give this teaching course to persons who find employ-
ment through their service. They perform a service;that is,
the salesmanship course for the applicants, and that is what
their charges are for. While this appears to be a close ques-
tion, we doubt that this concern is cperating an employment
agency for hire or where fees are charged to persons seeking
employment within the mesning of the statute. They, no doudt,
perform a service over and above the employment feature, If
the various concerns would employ their own sales people and
then require them to take this course, that clearly would not
be within the statute. The fact that they soliecit people %o
take the course and find employment for them we do not believe
brings them within the statute.

We believe before this concern would come within the
statute that they must charge and accept a fee or comnensation,
either from the appl icant seeking the employment or from the
employer seeking the help. The applfcant does not pay any fee
$0 be placed with these concerns, nor does the employer pay
imy fee for the persons employed.For the $12,00 paid by the
applicant each applicant receives a s8ix weeks training course
in salesmanship, which we do not believe would be bonsidered
a fee within the purview of the statute.

It is therefore our opinion that unless the applicant
pays a fee for the purpose of getting employment, or the em-
ployer pays e in order to aecguire the employee, that this
concern woul me within the statute. Ve do not believe the
fact that the sgpplicant pays for and takem a training course
of itself is sufficient to bring it within the statute, even
though the transaction contemplates that the person taking the
course might find employment by reason thereof.

Very truly yours,
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Assistant Attorney General]
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Attorney General.
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