Wife of County Recorder helping husband with routine work
is violation of Sec. 13, Art. 14 Missouri Constitution
even though such relative is not paid.
v
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June 3, 1983, - FILE D

Hon. :Oltph Ce. cm’.n,
Prosecuting Attorney,
Christian County,
Ozark, Missouri.

Dear Sir:

On April 14, 1933 you requested an opinion from this
department, whieh is as follows:

"I would like your opinion as to the
effect of Article 14, Section 13, Comstitu-
tion of Missourl, upon members of school
boards who appoint their relatives as teachers
in the sechool. Does this apply to members of
the school board and, if so, does the member
forfeit his office and also the employee?

The wife of our County Recorder works
in his offiee. As I understand the facts, the
recorder has not appointed his wife as deputy
nor does she sign any of the papers as his
deputy, or receive any ¢ ensation for her
work. Fees paid to his office go to the
County officer personally, but she helps him
with the routine work.

: What is your opinion as to the effeet,
if any of the 2bove named section of the Com-
stitution on his office?"

On April 24, 1933 an opinion from this office as to the
above questions was prepared by ome of the Assistant Attorneys
General. This opinion was held up due to the fact that another
Assistant writing an opinion pertaining to the question of whether
or not Seec. 13 of Art. XIV of the Missouri State Constitution
applied to school boards was contrary to the opinion held by the
Assistant answering your letter. Since then the problem has
been presented to practically all the assistants in the office
and several other rs, and we cannot as yet give an official
opinion on that question.

Relative to the second guestion in the above letter, it
is the opinion of this department that if the wife of the Recorder




(Hon. Joseph C. Crain) -2= .,

in your letter performs regular routine work whieh

some one would have to perform in the Recorder's office, then

he Recorder is violating the constitutional provision mentioned

mw”ﬂltth‘hum.humnﬂ. There can dbe no
in

I

view of State ex inf. Normam v. Rllis, 2356 ¥o. 154
that a Recorder of Deeds falls within the constitutional inhibi-

tion muonol_ above,

We find no provision in said seetion of the Constitu-
tiom providing that before same becomes effective the person
rendering the service there referred to, appointed as therein
provided, must dbe paid. In other worde, the faet that such
person rendering such service is or is not paid is immaterial
under that eonstitutional provision.

Yours very truly,

T POWELL B. WoHAWEY,
Assistant Attorney General

ROY WOKITTRICK
Attorney General
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