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CENSE 3 require holder of gertificate of regise
" ‘ tration to a license fee for the
privilege operating a shop.
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Hovember 7, 1933,

Er, H, G, Cherry, Director,
Division of Cosmetology and Halrdressing,
Jefferson City, ljesouri.

Dear Sir:

We are acknowledging receipt of your letter in which you
inquire as follows:

"] am herewith encleosing a eory of the law, Aet No.
650, covering cosmetology and hairdreesing, exacted
by the 55th Cenersl Aosembly of lMissouri.

What I want to know is, whether or not, under this
law my Department cm for.l any one, operating a
beauty parlor or shop in the state to secure a license
from my department to onerate esaid shop,

If our law permits us to collect a license fee from
shop omers and they refuse to take out s license,
which many of them are now doing, what procedure will
we take in order to enforee the law, I would like an
opinion in the very near future,”

You ingquire whether you ¢an require the operator of a
beauty parlor or shop in this State to ececure a license from
your department in order to operate s shop.

3gotion 9088, R. S, No. 1828, provides as follows:

"It shall be unlawful for any person in this state
to en in the oecupation of hairdresser or cos-
metologist or manicuriet, or to conduct a hair-
dreseing or oosnetologisi's or manicurist's estab.
lish=ent of school, unless such person shall have
first obtained a certificate of registration es
provided by thie article,®

Section 8004, R, 8, Mo, 1938, provides as follows:

"Every person desiring to practice any of the occupa-
tions provided for in thie article shall file with

the secoretary of state board of heslth a written apnlie-
cation under oath on a form prescribed and supplied by
said board and shall submit said proof of the resquired
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age, educationsl qualifications snd of good moral
charscter and shall deposit with the secretary of
sald board the sum of ten dollars. Upon the filing
of sueh applicstion and the paysment of the exsming-
tion fee of ten dollars, the state board of health
way issue to said appliecsnt a temporary certificate
of registration for a definite period of time but
not beyond the next regular examination of applioants
for the prasticing of the occcupaticne in thie srticle
provided; * * *,°

Section 9101, R, 8, Yo, 1839,provides ss follows:

*All who are e in the actusl and contimuous
practice of any of the praotices of the qual ifled
occupations nased in this srticle, prior to the
Pase of the gsame ehall be mtitl.d to a certifie
cate practice hereunder without an ozuimtim
upon the payment of a fee of five dollare,® ¢ oF

gecticn Gl0E, R, 8., lo, 1939, provides as follows:

"The feon for examination and certificate as prow.
vided in thie article ahall be paid in adwvanece to
the secretary of the state board of healsh and by
him paid ezch month into the state tresoury to the
credit of the general revanue fund, = * ¢

Under Section 908U above, it is made unlawful for any
person to engage in the oocupatim of hairdreesing, coemetology
or manicuring and to conduct an establiehrment or schoeol, unless
suoh person shall first obtain s eertificate of rnglnratm.
Under “psction 9084, & »ereon may obtain a temorary certifigate
of registrztion wpon submitting the required proof end the
payment of the sum of téen dollare. Under Cection 9101, persons
engeged in ouch business prior to the puugn of this Act, are
entitled to a certificate upon the p a fee of five
dollara, As we visw the Act, porsong entitled to engage in the
business of hairdreseing, cosmetology or manicuring upon receipt
of a certificate from the state board of health and depositing
the required fee of five dollars or tem dollers, secording to the
eituation of the spprlicant. We find no provieion in the Agt
that gives your board the nower to exmot 2 1icense fee in sdﬂ-
tion to the fee required for the certificate of ragiatration
for the privilege of such operator %o operate s business, It e
sade jnlswful for any one to operate an establishment or ast
individuslly without the certificate of registration snd when
the operator complies with the law and receives his certifigate
of istration by pay the required fes, then such converator
19 entitled to carry on his business, Af a natter of faeot, the
state hee granted tc the wvarious cities the right to exact = 1ioenee
fee for the purpose of opﬂsun’ a shop or place of businese within
the city limits, but we do not find any proviesion in the law whieh
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would give to the wmtate the right to require a license fee fron
a perscon whio has recelved hie certificnte of regietration bvefore
they would he entitled to open a shop,

1t 12 therefore the opinion of this Department thet
after the individual ha= apoguired his certifiemte of registre.
tion end paid the fee required in the statute, that he is no®
required %o ray 2 license fee %o your board for the privilege
of operating a shop within the state,

Very truly yours,

':;”'“‘“N—U*’hﬂﬁk-yw_/

Aseietent Agtornsy Ceneral.

AFPROVID:

Attorney General,
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