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RIGHT Of BUILDING AND LOAN ASSOCIATION TO PLEDGE ASSETS,
RIGHT TO BORROW MONEY OUTSIDE OF THE STATE OF MISSOURI,
RIGHT TO JOIN FEDERAL HOME LAND BANK. v

Februa=ry 25, 1933

Buresu of Building 2nd Lo=n Supervision
Jefferson City, Missouri

Dezr Sir:

Thie office acknowledges receipt of your letter dated
Februsry 9, 1933, in which you inquire =8 follows:

"], Hass a Missouri =sssociation the authority to
pledge its =ssete =8 security for a losn?

2. Has an association the authority to borrow
money outside of the State of Missouri znd send its
~ssets beyond the border of the State, outside the
jurisdiction of this Department and Missouril Courts?

3, Have the officers of VNissouri associations

the right to join the Federz1l Home L=nd Bank and thereby
bind members to 2 joint and several liability that was
not contemplated wheu they became members and without
their knowledge =nd consent?"

The assets of a building and loan sssociation under the laws
of Missouri consist of pmymente on =ccount of stock, interest,
premiums, fines 2nd fees, tofothcr with the obligations of the
eshareholders of the associ-tion, so that I teske it your inquiry
number one ie whether the obligstions of the shareholders of the
association may be nledged 28 security for 2 loan to the resociation.
Under Sections 5594 and 5597, Laws 1931, pages 149 and 151,loans or
advancements made to lharehoidur- mast be on 2 non-negotisble note
executed by the shareholder,secured by a first mortgage or deed of
trust on reasl estate =2nd accompanied by 2 transfer pledge of the
shares of stock of the member obtaining the loan or advsnce.

The term non-negotiable =8 used in the foregoing section has been
construed in the case of L=yton v. Hough, 1689 Missouri 'ppe=zl, 213,
2329, rs follows:

"The statute itself regul:=ting these comp=nies, when
providing in what is now section 3392, R. 8. 1§09,
th=t they 2re non-negotisble, does no more than put
into the statute : construction that hed long before
been -~pplied by the ecourts, in holding that notes,




Bureau of Building =nd Loan Supervision, -3- Februsry 35,1833

iven to these companies, are not commercial p=per.
?800 Sappington v, Aetna Loan Co.,suprs). By the
statute it is provided, that "for every loan or
advance made as afores=id, a non-negotiable note or
s bond secured by first mortgage or deed of trust on
real estate sh=1ll be given, accompanied by a transfer
and pledge of the shares of stock of the member or
members so obtaining = loan or advance. S=1d
gharee so transferred and pledged shall be held

by (the) corporation s& additional or collateral
security for the performance of the agreements,
covenantes and conditions of said note or bond and
mort or deed of trust". As we construe this
term ‘"non-negotiable", as applied to those building
snd loan companies, it means non-assignable".

The notes of the shareholders would not have validity a8
pledged assete unless such notes were sssi a® collateral
security. Under the above holding we think the notes would not
be =ssignable for any purpose and therefore snsvwer your inquiry
number one in the negative.

Section 5807 Laws 1931, page 156, authorizes a building
and loan a2ssociation if so provided in its by-laws, to borrow
money for certain purposes, so that in the first pinoo whether an
associstion is authorized to borrow money under any circumstances
depends on whether or not such authority is given by the by-laws.
While we do not find =ny adjudications on the subject, no reason
appears if an association hes a2uthority to borrow money why it
gould not borrow money beyond as well ss in the State of Missouri,

The snswer to your inquiry number one answers the remsinder of
your inquiry number two.

A to your inquiry number three, it is well settled and
needs no citation that the obligations of contracts can not be
impaired by acts done or even Legislation enacted subsequent to
the entering into of the comtract. Therefore unless the contract
provides that =n association may join the Federal Home Land Bank,
or unlese the law gave such right st the tiue the contract was made,
then your inquiry number three would be answered in the negative.
You do not subgit a form of contract mor do you state the te
when the contrset inquired zbout was entered into, therefore we are
unable to further answer your inguiry number three.

Very truly yours,

GILBERT LAMB
APPROVED: Assistant Attorney General.

Attorney Ceneral.
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