
OFFICERS : - - Under Section 6853, individual cannot be member of board 
o£ public works o£ city and at the same t~me hol~ any 
other public o££ice, whether membership on board occurred 
prior or after the appointment to other office. 
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(Sec. 7853 RSMo 1929) 

October 21, 1933 . 

FILED NO . 5 

Mr . R. Wilson Barrow, 
Prosecuting Attorney, 
Macon, Missouri . 

Dear Sir: 

We are acknowledging receipt of your letter in which you 
inquire as follows: 

"I have been requested by Mr. C. 0 . Powell, Mayor 
of Macon, Missouri, to obtain an opinion from your 
office as to the application of Section 6853, R.S . 
Mo. 1929, to a member of the Board of Public Works 
of this City who also holds other official (not 
City) positions. 

Mr. Powell wishes me to inquire relative to the 
status of one W. C. Brown, a member of the present 
Board of Public Works of Macon, Missouri, who has 
recently been appointed as a federal examiner under 
the new National Banking Act and who is also a mem­
ber of the Macon School Board . 

The Macon Board of Public Works, consisting of four 
members, was created three or four years ago, under 
Chapter 38, Article 31, R. S . Mo . 1929, and has con­
trol and supervision of the municipal electric light 
and water works plant in the City of Macon. 

If your office can furnish me with an opinion on 
this matter soon, it will be appreciated . " 

Section 7853, R. S . Mo. 1929, provides as follows: 

"Any member of said board of public works, who shall 
accept a nomination or appointment for any other office 
during his official term, shall be deemed thereby to 
have resigned as a member of said board, and his said 
membership shall thereby be ipso facto vacated . " 

As we construe the above section we believe that the Leg­
islature intended that a member of the board of public works 
should not at the time of holding a position upon said board hold 
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any other office, whether it be city, county, state or federal . 
The above section provides that the holding of another office shall 
ipso facto vacate his membership upon said board . This is not an 
instance where the holding of t wo offices is dependent upon said 
offices being incompatibl e, but is an example of where it is pro­
hibited to hold any other office whil e said individual is a member 
of the board of public works . 

In 29 Cyc . 1383, it is said: 

"But incompatible offices must be distinguished from 
forbidden offices, that is, offices for which the in­
cumbents of certain offices are disqualified by statute . 
In such case the incumbent of the first office cannot 
accept the second office and the attempted acceptance 
of the second office will not be treated as a resignation 
of the first . " 

Under the provisions of Section 7853, it is unquestionably 
forbidden that the member of a board of public works should not 
hold any other office whil e being a member of that board . If , 
at the time of his acceptance of the appointment to office he 
was holding another office , then we bel ieve that he did not 
become a legal member of the board of public works . The statute 
expressly provides that if he has already become a member of the 
board of public works and accepts another office, that his member­
ship on said board shall ipso facto be terminated . If he could 
not, as a member of said board, accept another office and hol d 
the position on said board , then it would be unreasonable to 
assume that while holding another office he could become a member 
of the board of public works of your city . 

In view of the quotation above, the holding of any other 
office is forbidden, if the individual was holding an office 
at the time that he was supposed to become a member of the board 
of public works . He did not , as a matter of fact, become such 
member because the acceptance of the membership on said board 
will not be treated as a resignation of any previous office which 
he held . 

It is therefore the opinion of this Department that if the 
member of the board of public works of your city held other public 
office at the time he was appointed as a member of the board of 
publ ic works, that he did not legally become a member of said 
board . If a member of said board did not hol d public office at 
t he time of his a ppointment upon said board of public works and 
afterwards accepted any other office during his official t erm, he 
is thereby deemed to have resigned and his membership upon said 
board to be ipso facto vacated . 

Section 7853 makes no distinction as to the nature of im­
portance of the office accepted , whether it be municipal, state 
or federal, but is express in its terms that "the nomination or 
appointment for any other office" shall ipso facto remove him 
from said board. 
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Very truly yours, 

Assistant Attorney General . 

APPROVED: 

Attorney General. 


