NEFOTISK: _ ’ici ]l sopointing stepv-father
of nhis wife does not violate
/ bection 13, Article 14 of the
14 Constitution because tiey .are
not related either by consanguinity
or affinity.

Septewder 26, 19334 F | L ED

/f}# —
¥r, C. Arthur Andereon, |0 —
Prosecuting Attorney, : O
Clayton, Kissouri, '

Dear Sir:

We are acknowledging receirt of your letter in which you
inquire ac follows:

"7e would like an opinion from ycur office on the
Anti-Nepotism section of the constitution of the
S8tate of ljsgouri, partiocularly Article 14, Section
13, The facts are as follows:

A Judge of the County Court employs the step-father
of his wife, or csuses the employment of him in the
County Hospital in the County of &t. Louls, and we
desire an opinion from your office aes to whether

or not this constitutes a violation of the anti-
nenotism laws of the State of Vjssouri,®

Section 13, Article 14 of the Constitution of lMiseouri
provides ag follows:

*Any public officer or employe of this State or of any
nolitical subdivision thereof who shall, by virtue

of said office or employment, have the right to name

or aprnoint any pereon to render service to the State

or to any peolitieal subdivision thereof, and who shall
name or aproint to sueh service any relative within
the fourth degree, either by consanguinity or affinity,
shall thereby forfeit his or her office or employment,"

Under the foregoing conestitutional provieion the officer
aprointing a relative within the fourth degree, either by
coneanruinity or by affinity, shall forfeit hie office. Tie
guestion arises in your inquiry as to whether or not an
official sppointing the step-father of his wife comes within
the prohibition of the Constitution,

In 2 C, J. 378, it is sald:

"Blood relations of the husband and blood relations
of the wife are not related to each other by affinity.



Mr. C. Arthur Anderson, -2= September 26, 1933.

Nor doees the term 'affinity' ordinarily include persons
related to the spouse siuply by affinity."

In Encyclopedia Brittanica, 11th Ed. Vol. 1, page 301,
the author has the following to say about affinity:

"The marriage having made them one person (husband ~nd
wife), the blood relations of each are held ze related

by affinity in the same degree to the one spouse as by
consanguinity to the other., But the relationship is

only with the married parties themselves and doees not
bring those in affinity with them in 2ffinity with each
other; so a wife's sister has no affinity to her hunband's
brother,"

The Judge is related to the wife by affinity and is also
related to the wife's mother bv affinity. The wife is related
to the mother by consanguinity and the wife is related to the
step-father by affinity. Under the foregoing rulese, howevrr,
we are of the opinion that the step-father of the wife
=o4ae® is not related by affinity to the Judge of the County
Court. Under the above rule the marriage of the Judge of
the County Court to the wife would not bring into relationship
by affinity the step-father who is related to tie wife only
by affinity.

It is therefore the opinion of this Department that the
Judge of the County Court would not be pguilty of violating
Section 13 of Article 14 by aprointing the estep=father of his
wife for the reason that s=id step-father of his wife is ot
related to him either by consanguinity or by affinity.

Very truly yours,

o titg Ly

Acsistant Attornev Genfral.
AFIRCVED:

Attorney Oeneral,
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