
COLLEC~RS FEES : Formula for paying into the city, county and 
state treasuries excess fees collected . 
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May 22, 1933 

Hon . Forrest Smith 
State Auditor 
J efferson Cit y , Missouri 

Dear Sir: 

Your office requested an opinion from this department as 
follows: 

' "Section 9935 , R. S . Mo . 1929, relating 
to the commission of the various County 
Collectors of the State sets out in Division 
15 a proviso as follows : 

'Provided, that no collector shall 
be allowed to retain over nine thou­
sand dollars of commi ssions and fees 
in any one year except as provided 
in subdivision fourteen herein; and 
all fees and commissions coming into 
the hands of any collector from any 
source whatever in excess of nine 
thousand dollars , except as provided 
in subdivision fourteen, shall be paid 
into the city, county and state treas­
uries in proportion to the amount 
received on taxes collected for each ' 

I n making the annual settlements as of March 1 
with the various collectors, some of them have 
collected commissions in excess of the nine thou­
sand dollars as provided in the article and the 
question has arisen as to the proper distr ibution 
of the excess commission refunded . 

We would appreciate an opinion from your office 
advising us whom this r efund should go to and 
the basis upon which the proportionate division 
should be established . " ' 

It is the opinion of this department that the refund , if 
any, occasioned by fees collected by a collector in excess of $9 ,000, 
as referred to in Division 15 of Section 9935 R. S. Mo . 1929 should 
be transmitted to the official in charge of the various treasuries 
therein named , i . e ., the city treasury, the county treasury and the 
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state treasury . There may be some doubt as to the proper person 
in the case of the cities affected but this can be ascertained 
by a glance at the statutes affecting cities of the first, second, 
third, and fourth classes, and finding therein the officer whose 
duty it is to take charge of the city treasury . (From our perusal 
of the statutes, the proper officer in cities of the first, t hird 
and fourth classes is named City Treasurer, and the officer in 
charge of the treasury in cities of the second class is named the 
Commissioner of Revenue, who is the ex- officio treasurer of the 
city - See Sec. 6584 R. S . 1929. · 

It is the opinion of this department that such refund as men­
tioned in your letter referred to above is to be computed as fol ­
lows: by adding the total amount of taxes collected for each of 
said divisions of government, i.e . , city, county and state, and 
paying to each of said divisions (through the treasurer or cor­
responding officer as aforesaid) that portion of the total re­
fund , i . e . , the total amount of fees collected above the $9 ,000 
which is represented by the proportion that the tax collected 
for each of said divisions of government (city, county~d state) 
bears to the total amount of tax collected for all of said divi­
sions . 

In other words, if the collector collected $100 for a city, 
$200 for a county, and $100 for the state , the total collected 
for all of said divisions would be $400 and the proportion of 
the excess payments , or the excess fees , which each would be en­
titled to would be the amount that the tax collected for each 
bears to said total, i.e . , for the city one - fourth, for the 
county, one - half , and for the state one - fourth . 

We have assumed in the above opinion that your question 
does not refer in any manner to sub-division 14 mentioned in Sec . 
9935, Division 15, heretofore quoted, and we believe that the 
above opinion answers in full your questions. However , in the 
event that some particular question is troubling you, please di ­
rect our attention to it in particular and an opinion from this 
office will be forthcoming . 

APPROVED: 

Attorney General 

PBM : AH 

Yours very truly, 

PO\tlELL B . McHANEY 
Assistant Attorney General 


