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With regard to a city-county library district 
created pursuant to Section 182.291, RSMo 
1994, (1) the property tax rate for the district 
is set each year by the board of trustees of the 
district, and (2) the board may set the property 

tax rate in a given year at less than the maximum authorized rate. 

The Honorable Carl Vegel 
State Representative, District 114 
State Capitol Building 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Vogel: 

June 4, 1999 

This opinion is in response to your questions asking: 

OPINION NO. 87-99 

1. May a city-county library district created pursuant to Section 
182.291, RSMo, lower its tax levy rate? If so, which government entity 
has the authority for reducing said levy rate (the city-county library 
district trustees or the county or city governing body that appointed the 
trustees)? Is voter approval required before lowering the levy? 

2. If a library district reduces its levy without voter approval, and 
voter approval is required, what is the legal effect? 

3. If a city-county library district has authority to voluntarily (i.e., 
it is not mandated by the Hancock Amendment) lower its levy and does 
so, what are the restrictions of Section 181.060? 

The city-county library district which is the subject of your questions was 
created pursuant to Section 182.291, RSMo 1994. Section 182.291 provides in 
relevant part: 
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182.291. City-county library, how organized--board of 
trustees, duties--effect of merger on assets and liabilities--funds, how 
handled--budget required.--

* * * 

3. The city-county library shall be under the control and 
supervision of a board of trustees of nine members. If the population of 
the county is larger than that of the city, the county governing body shall 
appoint five members of the library board. If the population of the 
county is less than that of the city, the county governing body shall 
appoint four members of the libracy· board. If the population of the city 
is larger than that of the county, the mayor of the city shall appoint five 
members to the library board. If the population of the city is less than 
that of the county, the mayor shall appoint four members to the library 
board. The members shall serve a term of three years . . . . Immediately 
upon their appointment, the board shall organize as provided in section 
182.060; and thereupon the city board shall cease to exist and shall tum 
over all property, books and records to the city-county board. 

4. All unexpended funds of the preexisting separate city and 
county library districts shall be deposited by the custodians thereof with 
the city treasurer immediately upon the issuance of the county governing 
body's approval of the petition. 

5. For all tax purposes, including levies and adjustments thereof, 
the city library district shall become a part of the county library district at 
the beginning of the next fiscal year after the merger and the property 
within the city library district shall be treated as within the county library 
district for all such purposes; except, until the city library district shall ·· 
become a part of the county library district the levy and collection of 
taxes shall be made as though no merger had taken place, so that the levy 
and collection of taxes shall be without interruption, and during that 
period no change in the levy shall take place. The funds collected shall 
be turned over to the city treasurer immediately upon collection. 

6. All of the real and personal property and all of the obligations 
of the preexisting separate city and county library districts shall, without 
further action, become the property and obligations of the merged city-
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county library district, which shall have an official name composed of the 
name of the city, followed by the name of the county and followed by 
the words "County Library District". 

7. The merged district, and the librarian, officials and board 
thereof, shall have all of the rights, powers. responsibilities, and 
privileges granted county library districts by the laws of the state of 
Missouri and shall be governed by such laws. as though the merged 
districts were a county library district, except: 

( 1) Where such laws are inconsistent with this section; 

(2) The treasurer of the board of trustees of the library district 
shall receive and be the custodian of all moneys, belonging to the district 
from whatever source derived .... 

(3) The library board shall prepare a budget for each fiscal year 
and all expenditures shall conform to such budget. The budget shall be 
prepared and approved by the library board and made available to the 
members of the governing body of the city and the members of the 
county governing body . . . . [Emphasis added.] 

Section 182.291.7 indicates that the city-county library district about which you 
are concerned is governed by the laws applicable to county library districts with certain 
exceptions. Section 182.020, RSMo 1994, relates to the levying of a property tax for a 
county library district. Such section provides in relevant part: 

182.020. Levy and collection of tax--reconsideration of tax-­
increase in tax levy procedure, ballot form.-- I. If, from returns of the 
submission of the question, the majority of-all the votes cast are in favor 
of establishing a county library district and for the tax for a free county 
library, the county governing body shall enter of record a brief recital of 
the returns and that there has been established " ....... county library 
district", and thereafter such ". . . . . . . county library district", shall be 
considered established; and the tax specified in the notice, subject to the 
provisions of this section, shall be levied and collected, from vear to 
year. 

* * * 
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3. The tax may be reconsidered whenever the voters of any 
county library district shall so determine by a majority vote on such 
questions after petition, order, and notice of the election and of the 
purpose thereof, first having been made, filed, and given, as in the case 
of establishing such county library district. At least five years must 
elapse after the county library district has been established and a tax 
therefor has been levied before a question to reconsider the tax may be 
submitted under this subsection. 

4. Whenever the county library board of trustees fin~s it 
appropriate, it may order an election on the question of increasing the tax 
established pursuant to subsection 2 of section 182.01 0 or increased 
pursuant to subsection 5 of section 182.010. Notice of the election shall 
be published in the same manner as is notice of an election to establish a 
county library district under section 182.010. The notice and order shall 
each recite the amount of the proposed increase. The question shall be 
submitted in substantially the following form: 

"Shall the ....... per hundred dollars assessed valuation tax for 
the county library be increased to . . . . . . . per hundred dollars assessed 
valuation?" 

If a majority of votes cast on the question are in favor of the 
increase, then the increased tax shall be levied and collected in the same 
manner as the tax was at its previous lower rate. [Emphasis added]. 

* * * 

Also relevant to your questions is Section 137.073.5(3), RSMo Supp. 1998, 
which relates to property tax rates in general. Such provision states: 

(3) The governing body of any political subdivision may levy a tax 
rate lower than its tax rate ceiling and may increase that lowered tax rate 
to a level not exceeding the tax rate ceiling without voter approval. 

The issue about which you are concerned in your first question appears to be 
whether the district may voluntarily levy less than the maximum authorized property 
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tax rate. 1 Section 137.073.5(3) specifically provides that a political subdivision may 
levy a tax rate lower than its tax rate ceiling. The provision now numbered as Section 
137.073.5(3) was initially enacted in 1979. See House Substitute for House 
Committee Substitute for Senate Bill No. 247 and Senate Committee Substitute for 
Senate Bills Nos. 333 and 254, Laws of Missouri, 1979, page 322. Section 
137.073.1(3) defines "tax rate ceiling" as being the maximum tax rate that may be 
levied without voter approval of a higher rate. Yet, Section 182.020 provides for the 
tax specified in the notice to be levied and collected and provides a procedure for 
voters to reconsider the property tax rate. Such provision in Section 182.020 has been 
in existence since prior to 1939. See Section 14767, RSMo 1939. 

Statutes which seemingly are in conflict should be harmonized so as to give 
meaning to both statutes. State ex rel. Riordan v. Dierker, 956 S.W.2d 258, 260 (Mo. 
bane 1997). In construing statutes, courts attempt to harmonize each statutory 
enactment, considering the entire legislative scheme and looking at the plain meaning 
of language used. AG Processing, Inc. v. South St. Joseph Industrial Sewer District, 
937 S.W.2d 319, 324 (Mo. App. W.D. 1996). If the legislature enacts two laws which 
are so inimical to each other that both cannot stand, the later statute in point of time 
controls. Klinginsmith v. Missouri Department of Consumer Affairs, Regulation and 
Licensing, Division of Insurance, 693 S.W.2d 226, 230 (Mo. App. W.D. 1985). 

Following these rules of statutory construction, we conclude that under Section 
137.073.5(3), the district in a given year may levy a property tax rate less than the 
maximum authorized rate. Pursuant to that section, the district may increase the rate 
back to the maximum authorized rate in subsequent years without voter approval. It is 
unreasonable to interpret the statutes to compel the district to levy a property tax rate 
at the maximum authorized rate if the district concludes such amount of revenue is not 
needed for library purposes. The legislature is presumed not to intend an unreasonable 
or absurd result but rather a logical one. Masterson v. Roosevelt Bank, 919 S.W.2d 9, 
10 (Mo. App. E.D. 1996). 

We conclude that the provisions in Section 182.020 apply to the maximum 
authorized property tax rate. Following the procedures in that section the voters may 
reconsider the maximum authorized property tax rate. The district may, in a specific 

1This opinion only addresses situations involving the district voluntarily levying less 
than the maximum authorized property tax rate. The opinion does not address rollbacks 
in the property tax ·rate required by Section 137.073, RSMo Supp. 1998, or Article X, 
Section 22 of the Missouri Constitution (the "Hancock Amendment"). 
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year, levy the maximum authorized rate or a lower rate as authorized· by Section 
137.073.5(3). 

As a part of your first numbered question, you ask who sets the property tax 
rate for the city-county library district, the city-county library district trustees or the 
county or city governing body. As previously pointed out, under Section 182.291.7, 
the city-county library district is governed by the laws applicable to county library 
districts with certain exceptions. Section 182.070, RSMo Supp. 1998, applicable to 
county library districts, provides the library district is a body corporate with the 
following general powers: 

182.070. General powers of district--seal.--The county library 
district, as a body corporate, by and through the county library board of 
trustees, may sue and be sued, complain and defend, and make and use a 
common seal, purchase or lease grounds, purchase, lease, occupy or erect 
an appropriate building for the use of the county library and branches 
thereof out of current funds if such funds are available above those 
necessary for normal operations or, as provided in section 182.105, and 
sell, convey, lease, exchange, transfer and otherwise dispose of all or any 
part of its real or personal property, or any interest therein, or other 
assets wherever situated for and on behalf of the county library and 
branches thereof, receive gifts of real and personal property for the use 
and benefit of the county library and branch libraries thereof, the same 
when accepted to be held and controlled by the board of trustees, 
according to the terms of the deed, gift, devise or bequest of such 
property. [Emphasis added.] 

The section places these powers in the library district's board of trustees. Section 
182.105, RSMo 1994, relates to the issuance of bonds by a county library board. 
Subsection 3 of Section 182.105 ·specifically provides for the property tax rate to pay 
the bonds to be set by the county library board. Such subsection provides: 

3. Before incurring any indebtedness as authorized in this section, 
the county library board shall provide for the collection of an annual tax 
on all taxable, tangible property in the county library district sufficient to 
pay the interest and principal of the indebtedness as they shall fall due 
and to retire the same within twenty years from the date contracted. 
[Emphasis added.] 
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See also Missouri Attorney General's Opinion No. 20, O'Halloran, 1972 ("The 
governing boards of ... city-county ... libraries are vested with the administrative 
authority of such libraries and are not under the direction of the officers or governing 
bodies of such ... counties.") and Opinion No. 14, Dyer, 1982 ("A city-county library 
district organized under Chapter 182, RSMo, may borrow short term funds for 
operating expenses."). A copy of each opinion is enclosed. Based on the powers 
granted to the city-county library district board of trustees, we conclude that board sets 
the property tax rate each year for the city-county library district. 

Because of our conclusions in response to your first numbered question, it is not 
necessary to address your second numbered question. 

Your final question asks about the restrictions in Section 181.060, RSMo 1994. 
Section 181.060 provides in relevant part: 

181.060. State aid for public libraries--appropriation­
distribution--allocation--procedure--requirements.--1. The general 
assembly may appropriate moneys for state aid to public libraries, which 
moneys shall be administered by the state librarian, and distributed as 
specified in rules and regulations promulgated by the Missouri state 
library, and approved by the secretary of state. 

2. At least fifty percent of the moneys appropriated for state aid 
to public libraries shall be apportioned to all public libraries established 
and maintained under the provisions of the library laws or other laws of 
the state relating to libraries. The allocation of the moneys shall be based 
on an equal per capita rate for the popu1ation of each city, village, town, 
township, urban public library district, county or consolidated library 
district in which any library is or may be established, in proportion to the 
population according to the latest federal census of the cities, villages, 
towns, townships, school districts, county or regional library districts 
maintaining public libraries primarily supported by public funds which 
are designed to serve the general public. No grant shall be made to any 
public library which is tax supported if the rate of tax levied or the 
appropriation for the library should be decreased below the rate in force 
on December 31, 1946, or on the date of its establishment. Grants shall 
be made to any public library if a public library tax of at least ten cents 
per one hundred dollars assessed valuation has been voted in accordance 
with sections 182.010 to 182.460, RSMo, or as authorized in section 
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137.030, RSMo, and is duly assessed and levied for the year preceding 
that in which the grant is made, or if the appropriation for the public 
library in any city of first class yields one dollar or more per capita for 
the previous year according to the population of the latest federal census 
or if the amount provided by the city for the public library, in any other 
city in which the library is not supported by a library tax, is at least equal 
to the amount of revenue which would be realized by a tax of ten cents 
per one hundred dollars assessed valuation if the library had been tax 
supported. Except that, no grant under this section shall be affected 
because of a reduction in the rate of leyy which is required by the 
provisions of section 137.073, RSMo. [Emphasis added.] 

* * * 
You indicate in your question you are not concerned about the lowering of the 
property tax rate because of the Hancock Amendment. Section 181.060.2 states that 
no grant shall be affected because of a reduction in the rate required under Section 
137.073. 

We have not been provided information regarding the property tax rate of the 
city-county library district about which you are concerned. Without specific 
information regarding the property tax rate of the district, it is not feasible to 
determine if the restrictions in Section 181.060 apply to the district. However, the fact 
the district may levy a lower property tax rate than voted by the people does not 
necessarily disqualify the district from receiving state aid. In Opinion No. 72, Price, 
February 13, 1958, a copy of which is enclosed, this office stated at page 3: 

You do state that the rate levied and collected is "less than the 
library tax rate voted by the people." We do not believe that this fact 
disqualifies the library from receiving state aid because there is nothing 
in the library law as set forth in Chapter 181 or more specifically in 
Section 181.060, supra, which makes such a matter prerequisite to 
receiving state aid. 

Although Section 181.060 has been amended since the date of the opinion, the 
statement set forth above is still valid. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office with regard to a city-county library district 
created pursuant to Section 182.291, RSMo 1994, ( 1) the property tax rate for the 
district is set each year by the board of trustees of the district, and (2) the board may 
set the property tax rate in a given year at less than the maximum authorized rate. 

Enclosures 


