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This opinion is in response to your questions asking: 

1 . May a charter city (the City of Fulton) 
de- annex (or remove) land from within its 
corporate boundary? 

2 . If the answer to question number 1 is 
in the affirmative , what is the proper 
procedure for de-annexing land from the 
corporate boundary of a charter city? 
(What should be contained in an ordinance 
or resolution proposing to de- annex a tract 
of land from the city boundary?) 

We have been informed the City of Fulton adopted its 
charter and became a constitutional charter city in 1986. 

Article VI, Section 19 (a), Missouri Constitution , provides: 

Section 19(a) . Power of charter 
cities, how limited. Any city which adopts 
or has adopted a charter for its own 
government, shall have all powers which the 
general assembly of the state of Missouri 
has authority to confer upon any city , 
provided such powers are consistent with 
the constitution of this state and are not 
limited or denied either by the charter so 
adopted or by statute . Such a city shall, 
in addition to its home rule powers, have 
all powers conferred by law. 
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The Honorable Gracia Y. Backer 

Prior to the adoption of Section 19(a) in 1971, the powers 
of a constitutional charter city were limited to those which 
the people had expressly delegated to the city under their 
charter and the powers granted to the city by statute. As the 
court held in State ex inf . Hannah ex rel. Christ vs . City of 
St. Charles, 676 S.W.2d 508 (Mo. bane 1984): 

" Section 19(a) clearly grants to a 
constitutional charter city all power which 
the legislature is a uthorized to grant . 
St . Louis Children ' s Hospital v . Conway, 
582 S . W. 2d 687, 690 (Mo . bane 1979 ). Under 
Missouri ' s new model of home rule , even in 
the absence of an express delegation by the 
people of a home rule municipality in their 
charter, the municipality possesses all 
powers which are not limited or denied by 
the constitution , by statute , or by the 
charter itself ." Id . at 512 . 

Since the adoption of Section 19(a), annexations of 
contiguous land by a constitutional charter city are no longer 
considered to be an amendment of the city ' s charter. 

"Under§ 19 (a ) it is no longer 
necessary for a home rule charter city to 
claim the power of annexation of a 
particular parcel of land by charter 
amendment because , even in the absence of a 
charter provision , the power to annex is 
vested in the municipality by virtue of the 
direct grant of power in§ 19(a) ." Id. 

The Hannah case concerned the question of whether the 
provisions of Section 71 . 015, RSMo , which set forth the 
procedures by which a city can annex land, are applicable to a 
constitutional charter city. Even though the case did not 
concern the exclusion or diminishing of territory from a city, 
since it concerned the power of the city to change its 
boundaries , the general principles set forth therein concerning 
the powers of a constitutional charter city are applicable to 
the questions presented in your request . 

As shown by the above- quoted portions of the Missouri 
Supreme Cou r t' s holding, the critical question in regard to a 
constitutional charter city chang i ng its boundaries is whether 
such action would contravene some provision in the city ' s 
charter , or in the state constitution or state statute . 
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The Honorable Gracia Y. Backer 

As is our usual practice, we do not interpret city 
charters or ordinances . The letter from the city attorney 
accompanying your opinion request states only that the charter 
and ordinances contain " no procedure for De- Annexation of 
property from the Corporate boundaries of the city . " He does 
not indicate that there is any charter provision which would 
prohibit or limit an action by the city to change its corporate 
boundaries so as to exclude previously incorporated territory 
from its limits. We , therefore , assume that excluding the 
territory in question does not contravene any provision of the 
city charter . 

The next query is whether the proposed detachment 
contravenes a state constitutional provi sion or state statute . 
In this regard, we must be guided by the principles set forth 
by the Missouri Supreme Court in Cape Motor Lodge , Inc . v . 
City of Cape Girardeau , 706 S . W. 2d 208 (Mo . bane 1986), which 
are as follows: 

"Conflicts between local enactments and 
state law provisions are matters of 
statutory construction . Once a 
determination of conflict between a 
constitutional or statutory provision and a 
charter or ordinance provision is made , the 
stat e law provision controls. . The 
test for determining if a conflict exists 
is whether the ordinance ' permits what the 
statute prohi bits ' or ' prohibits what the 
statute permits . ' " [citations omitted] . 
Id. at 211 . 

Statutes granting powers to municipalities are not to be 
construed to limit constitutional charter cities "' unless the 
statute in question was so comprehensive and detailed as to 
indicate a clear intent that it should operate as both 
authorization and limitation. '" Id. at 212 , quoting from 
Missouri Local Government at the Crossroads : Report of the 
Governor ' s Advisory Council on Local Government Law, p. 5 
(1968). The court went on to hold: 

" In carrying out the intent behind section 
19(a) , caution should be e xercised in 
finding that a power granted to non- home 
rule cities places an implied limitation on 
the powers derived from section 19(a), 
unless such an intent is clear from the 
constitution or statute itself ." Id. 
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The Honorable Gracia Y. Backer 

Utilizing these principles, we have found no provision in state 
law, either in the state constitution or state statute , 
which would withhold from a charter city the power to alter its 
boundaries in such a way as to exclude presently incorporated 
territory from its boundaries. 

Since there is no provision in the city charter, or in the 
state constitution or state statutes prohibiting a 
constitutional charter city from altering its boundaries so as 
to detach from itself territory presently within its 
boundaries, it is the opinion of this office that the City of 
Fulton has the power to so alter its boundaries . 

In regard to the second question requesting a description 
of the proper procedure to be followed , we believe that, since 
no procedures expressly applicable to charter cities a re set 
forth in the state constitution or state statutes, a 
constitutional charter city is thereby authorized to fashion by 
appropriate legal enactment its own procedures . It would be 
inappropriate for this office to formulate these procedures for 
the city. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a constitutional 
charter city has the power to alter its boundaries so as to 
exclude territory from its corporate limits and such city is 
empowered to develop its own procedures to accomplish this. 

Very truly yours, 

fad.LM~ 
WILLIAM L . WEBSTER 
Attorney General 

1. Sections 71.016 to 71.019 , RSMo 1986, deal with when a 
city "is liable to be inundated as a result of the construction 
of a lake , reservoir or other body of water." Section 71.016 , 
RSMo 1986. Section 71.018, RSMo 1986, provides for the 
exclusion of territory from the boundaries of the city under 
certain circumstances. We assume these sections have no 
application to the question posed in your opinion request. 

- 4 -


