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Dear Representative Hand: 
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This opinion letter is in response to your question asking: 

Does Section 301.227 RSMo. require that the 
insurer of a vehicle , deemed by them to be 
a "total loss " , have to obtain the title to 
the vehicle from the insured, who elects to 
keep the vehicle, even though it is deemed 
by the insurer a " total loss" and procure a 
salvage title under this section of law 
before transferring the title back to the 
insured? 

A copy1of Section 301 . 227, RSMo 1986, is attached hereto as 
Appendix A. This section concerns, "[w}henever a vehicle is 
sold for salvage, dismantling or rebuilding •... " 
(Emphasis added.) Section 301.227.1. 

In the situation about which you are concerned, the owner 
of a vehicle which has been deemed a " total loss " retains the 
vehicle. Rather than transferring ownership of the vehicle, 
which has been deemed a total loss, to the insurance company , 
the owner chooses to retain the vehicle and accepts as a 
settlement the amount owed by the insurance company less the 
salvage value. Because the owner has chosen to retain the 
vehicle, the amount paid by the insurance company to the owner 
is reduced by the salvage value. 
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The Honorabl e Raymond W. "Bill" Hand 

The statute a pplies whenever a vehicle is "sold" for 
salvage , dismantling or rebuilding. The word ''sell" has been 
defined by the Missouri courts as follows: 

The ordinary meaning of the word " sell " as 
stated in Webster ' s New International 
Dictionary, 2nd Ed ., Unabridged , is: "To 
sell is to transfer to another for a price , 
u sually to be paid in money. " Dimick v. 
Noonan, 242 S . W.2d 599 , 602 (Mo . App. 
1951). 

In the situation about which you are concerned, the vehicle 
has been retained by the owner. There is no transfer to anot her 
of the vehicle. The amount paid by the insurance company to the 
owner has simply been reduced by the salvage value. Since there 
is no transfer by the owner , the vehicle has not been " sold" and 
therefore s uch section does not require the insurance company to 
obtain the title to the vehicle from the insured. 

Very truly yours, 

~~W?s;T~~ 
Attorney General 

1. Section 301.227 , RSMo 1986 was amended by Senate Committee 
Substitu te for House Committee Substitute for House Bill No. 
1581 , 84th General Assembly , Second Regular Session (1988) , 
effective July 1 , 1989 . We presume your question relates to 
Section 301 . 227, RSMo 1986. 
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APPENDIX A 

• 301.227. Sahage certificate of title 
mAndatory or optional, when-issuance. fee­
junking certificate issued or rescended. when.-
1. Whenever a vehicle is sold for salvage. dis­
mantling or rebuilding, the purchaser must for­
ward to the director of revenue within ten days 
the certificate of ownership or salvage certificate 
of title and the proper application and fee of 
seven dollar~ and fifty cents. and the director 
shall issue: a negotiable salvage certificate of ti­
tle to the purchaser of the salvaged vehicle. On 
\·chicles not more than seven years old. it shall 
be mandatory that the purchaser apply for a 
salvage tttle. but on vehicles over seven years 
old. appltcation for a salvage title shall be op­
tiona l on the part of the purchaser. Whenever a 
\'Chicle is sold for destruction and a salvage cer­
tificate of title. Junking certificate. or cerufica te 
of ownership ex1sts. the seller. if licensed under 
sections 30 1..:!17 to 301.22 I. shall forward the 
cert ificate to the director of revenue within ten 
days. with the notauon of the date sold for de­
struction and the name of the purchaser clearlv 
shown on the face of the certificate. · 

Whenever a vehicle is sold for parts. 
scrapping. or Junking. and not fo r rebuilding or 
reconstrucuon. the purchaser may forward to 
the director of revenue the salvage certificate of 
title or certificate of ownership and the director 
shall issue a negotiable junking certificate to the 
purchaser of the vehicle. 

3. Upon receipt of a properly completed ap­
plication for a junking certificate. the director of 
revenue shall issue to the applicant a junking 
certificate which s hall authorize the holder to 
possess. transport. or. by assignment. transfer 
ownership in such parts. scrap or junk. and a 
cert ificate of title shall not again be issued for 
such vehicle: except tha t. the initial purchaser 
shall. within ninety days. be allowed to rescind 
his application for a j unking certificate by sur­
rendering the junking certificate and apply for a 
salvage certificate of title in his name. The seller 
of a vehicle for which a junking certificate has 
been applied for or issued shall disclose such 
fact in writing to any prospective buyers before 
sale of such vehicle. otherwise the sale shall be 
voidable at the option of the buyer. 

4. No scrap metal operator shall acquire or 
purchase a motor vehicle or parts thereof with­
out. at the time of such acquisi tion. receiving 
the original certificate of t itle or salvage cert ifi­
cate of title or junking certificate from the seller 
of the vehicle or parts. unless the seller is a li­
censee under sections 301.219 to 301.221. 

5. All titles and certificates required to be 
received by scrap metal operators from non­
licensees shall be forwarded by the operator to 
the director of revenue within ten days of the 
receipt of the vehicle or parts. 

6. The scrap metal operator shall keep a 
record. for three years. of the seller's name and 
address. the salvage business license number of 
the licensee. date of purchase. and any vehicle 
or pans ident ification numbers open for inspec­
tion as provided in section 301.225. 

7. otwithstanding any other provision of 
this section. a dealer as defined in sect ion 
301.250 and licensed under the provisions of 
section 301.253 may negotiate one reassignment 
of a salvage certificate of title on the back 
thereof. . 

8. Notwithstanding the provisions of subsec­
tion I of this section. an insurance company 
which settles a claim for a stolen vehicle. as 
herein defined in this act. • • shall be issued a 
negotiable salvage certificate of title without the 
payment of any fee upon proper application 
wi thin thirty days after settlement of the claim 
for such stolen vehicle. 

( L. 1979 H.B. 78 § 9. A.L. 1983 H.B. 1~9. 286. 37~. ~01 & 
517. A.L. 1984 S.B. 648 Revosoon. H.B. 10~5. A.L. 1986 
H.B. 1367 & 1573) 

• Both versoons of this secuon as they appear 1n RSM o Supp. 
1984 were repealed when lhos secuon was reenacted. 

•• "This act" contained 14 secuons. lnlerested persons should 
see H.B. 1367 & I 573. 1986 Disposouon oi Secuons Table. 


