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Senator, District 20 
State Capitol Building , Room 418 
Jefferson City, Missouri 65101 
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Dear Senator Staples : ------
This opinion is in response to your question asking: 

If a county provides health insurance to any 
of its elected officials, does the county 
have to provide health insurance to all the 
elected officials of the county? 

Your opinion request states that the question arises because in 
many instances county surveyors are omitted from the coverage of 
the insurance progfam. Your opinion request refers to Section 
67.150 , RSMo 1986. 

Section 67.150 , RSMo 1986 , provides: 

67 . 150. Insurance for elected officials 
and employees , political subdivision may 
contribute--contracting procedure. --1. The 
governing body of any political subdivision 
may utilize t he revenues and other available 
f unds of the s ubdivision , as a part of the 
compensation of the elected officials and 
employees of the subdivision, to contribute 
to the cost of a plan , including a plan 
underwritten by insurance , for furnishing 
all or part of hospitalization or medical 
expenses , life insurance or similar benefits 
for the subdivision ' s elected officials and 
employees . 

2. No contract shall be entered into by 
the governing body of the political 
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subdivision to purchase any insurance 
policy or policies pursuant to the terms of 
this section unless the contract is 
submitted to competitive bidding at least 
every three years and the contract is 
awarded to the lowest and best bidder. 

From the use of the word "may," it is apparent that it is 
discretionary with the county commission as to whether the 
county will exercise the authority granted in the statute to 
obtain health insurance for the county officials and employees. 
"It has long been the rule that the word ' may' in a statute, 
unless the contrary is otherwise indicated therein, is generally 
held to be permissive, not mandatory." Bloom v. Missouri Board 
for Architects, Professional Engineers and Land Surveyors, 474 
S.W.2d 861, 864 (St.L.Ct.App. 1971). 

There is nothing in the language of Section 67.150 which 
addresses the question of whether the county commission is 
authorized to provide insurance coverage to some officials but 
not others. An examination of the constitution and statutes of 
Missouri reveals no provision which requires all county 
officials to be provided with health insurance. In fact, 
distinctions between employees of political subdivisions in 
regard to the provision of compensation have been upheld. If 
the classification is " based on reason , even a poor one, and 
treats all persons similarly situated alike, there is no 
constitutional violation .•. . And classifications according 
to occupations are reasonable and proper . " [Citations 
omitted.) State ex rel. Dreer v. Public School Retirement 
System of City of St . Louis, 519 S.W.2d 290, 298 (Mo. 1975); 
accord , Elam v. Waynesville R-VI School District of Pulaski 
County, 676 S.W.2d 880 (Mo.App. 1984). 

According to these principles of law, whether it is legally 
permissible to classify a particular county official for health 
insurance purposes differently than the other county officials 
depends on the particular facts in each instance. County 
surveyors differ from most other county officials in that the 
county surveyor has no statutory compensation. Section 60.100, 
RSMo 1986, provides: 

60.100. May charge for services 
(second, third, and fourth class 
counties) . --In counties of the second, 
third or fourth class, the county surveyor 
may charge for his services such a sum as 
may be agreed upon by such surveyor and the 
person employing him. For that sum, the 
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surveyor shall employ and pay for the 
services of the necessary chainmen , rodmen 
and markers. For that sum , the surveyor 
shall furnish to the person employing him a 
plat of the survey made by him, and shall 
also record the plat as provided by law. 

See also Section 138.020 , RSMo Supp. 1988. Because of the 
differences between county surveyors and other county officials, 
we conclude that a county commission is not required to provide 
health insurance to the county surveyor even if health insurance 
is provided to other county officials . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a county which 
provides health insurance to some of its elected officials is 
not required to provide health insurance to the county surveyor . 

yours , 

Attorney General 

1. Section 49.278, RSMo 1986, provides: 

49.278. Governing body may provide 
insurance for county employees , 
procedure.--!. The county governing body 
in all counties may contribute to the cost 
of a plan, including a plan underwritten by 
insurance , for furnishing all or a part of 
hospitalization or medical expenses , life 
insurance , or similar benefits for elected 
officials and their employees , and to 
appropriate and utilize its revenues and 
other available funds for these purposes. 

2. No contract shall be entered into by 
the county to purchase any insurance policy 
or policies pursuant to the terms of this 
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section unless such contract shall have 
been s ubmitted to competitive bidding and 
such contract be awarded to the lowest and 
best bidder. 

Because of the similarities between Section 67.150 and Section 
49.278, it is not necessary to resolve which section applies in 
order to answer the question posed. 
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