
COUNTY CLERKS: House Bill No. 148 of the 80th General 
ELECTIONS : Assembly, which authorizes a $3.00 charge 

by the county clerk for various services 
performed by him, does not authorize the clerk's charging for 
certain election procedures. 

October 16, 1979 

The Honorable James C. Kirkpatrick 
Secretary of State 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Kirkpatrick: 

OPINION NO. 182 

Fl LE D 

J~Z 
This opinion is in response to your question asking: 

1. Are all forms or documents sub­
mitted for voter registration and voting 
subject to the $3 . 00 charge in House Bill 
No. 148 [80th General Assembly], such 
charges being, among others, applications 
for voter registration by mail [§ 115.159], 
applications for transfer voter registra­
tion[§ 115.165], registering to vote at 
the county election office[§ 115.135], 
applications for absentee ballots [§ 115.-
279], the act of voting absentee ballots 
at the county clerk's office [ § 115.135]? 

2 . Are all forms or documents neces­
sary to file a candidacy for office or forms 
for establishing new parties or gaining 
ballot status by independent candidates 
subject to the $3 . 00 charge found in House 
Bill No. 148, including declarations of 
candidacy[§ 115.331], and petitions for 
independent candidates for ballot status 
[§ 115.331]? 

House Bill No. 148 of the First Regular Session of the 
80th General Assembly, among other things , repealed § 51.410, 
RSMo, and enacted in lieu thereof a new section, with the same 
number, effective September 28, 1979, providing as follows: 



The Honorable James C. Kirkpatrick 

The county clerk shall charge a fee 
of three dollars for each certificate, 
bond, filing, petition, license, order, 
recording, or other document, writing, or 
transaction handled in accordance with 
the duties of the office of county clerk. 
The clerk shall pay into the treasury of 
the county any and all fees collected 
under the provisions of this section. 

Repealed section 51.410 specified over fifty instances 
in which county clerks were allowed fees for their services. 

We note, however, that none of the specific items provided 
for in repealed § 51 . 410 authorized a charge for any of the 
services enumerated in your question, with the possible exception 
of the charge for oaths and certificates to affidavits. It is 
our understanding of past practice that none of such services 
relative to elections were considered services for which a fee 
was authorized under repealed § 51.410. 

It is also our understanding that Chapter 115, RSMo, the 
Comprehensive Election Act of 1977, purports to comprehensively 
cover laws relative to elections and election procedures. 

In our statement of your question, we have placed the 
sections of the Comprehensive Election Law relative to your 
question in brackets. It is important to note that the Compre­
hensive Election Act of 1977, section 115 . 007, RSMo, provides : 

No part of sections 115.001 to 115.641 
and sections 51.450 and 51.460, RSMo, shall 
be construed as impliedly amended or repealed 
by subsequent legislation if such construc­
tion can be reasonably avoided. 

In a note to § 115 . 007, the Missouri Revisor of Statutes 
has said that §§ 51.450 and 51.460 were added late in passage 
and were probably not intended to be considered a part of "this 
act" within the language of House Bill No. 101, as enacted in 
1977, effective January 1, 1978. 

If in fact we were to conclude that the county clerk is to 
charge for the election services which you enumerate, numerous 
constitutional issues would be raised. And, clearly inequities 
would exist because in some areas, under the Comprehensive Elec­
tion Act of 1977, the county clerk does not perform all of the 
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services you describe. However, in view of the conclusion 
that we reach we do not deem it necessary to consider the 
constitutional questions that might be raised by a holding 
that the clerks collect for such services. 

It is our view that § 51.410, as amended by House Bill 
No. 148, does not require or authorize the charging of the 
$3.00 fee for the services you describe. Inasmuch as the 
voting procedures you enumerate are comprehensively covered 
under Chapter 115, it is our view that if the legislature 
intended a charge for such services, such intent would have 
been clearly expressed. We do not believe that the provisions 
of Chapter 115 with respect to such voting procedures can be 
impliedly· amended by such amendments to§ 51.410 without 
conflicting with the provisions of § 115.007. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that House Bill No. 
148 of the 80th General Assembly, which authorizes a $3.00 
charge by the county clerk for various services performed by 
him, does not authorize the clerk's charging for certain 
election procedures. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was 
prepared by my Assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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