
OFFICERS: A member of the Commission on Atomic Energy, 
STATE OFFICERS: who was appointed by former Governor Christopher 

S. Bond with the advice and consent of the Senate 
to serve at the pleasure of the governor pur­
suant to § 18.010, RSMo, who has not been 
removed from office, serves for an indefinite 
period of time, beyond the expiration of 
Governor Bond's term, and at the pleasure of 
Governor Joseph P. Teasdale. 

CONSTITUTIONAL LAW: 

July 2, 1979 

The Honorable Hardin C. Cox 
State Senator, District 12 
602 West Calhoun 
Rock Port, Missouri 64482 

Dear Senator Cox: 

OPINION NO. 138 

This opinion is in response to your question asking: 

"Does a member of a statutory state 
agency , who is to serve at the pleasure 
of the governor, continue to serve after 
the expiration of the term of the gov­
ernor making the appointment?" 

You also state: 

§18.010, RSMo, established a Commission 
on Atomic Energy to be composed of five 
members of the senate, five members of 
the house, and seven members from the 
community at large. The members from 
the community at large are to be appointed 
by the governor, with the advice and con­
sent of the senate, and are to serve at 
the pleasure of the governor. 

"Governor Bond appointed seven such 
members. They have not resigned, and 
apparently are available to serve. Gov­
ernor Teasdale has not made any replace­
ment appointments. 

"Are Gov. Bond's appointees still members 
of the Commission?" 



The Honorable Hardin C. Cox 

It is our view that the general rule which is to be 
applied to the situation you present is that, in the absence 
of provisions which would require a contrary conclusion, 
the period of holding office by a public officer who is 
appointed to serve at the pleasure of the appointing authority 
continues after the expiration of the appointing authority's 
term subject to removal by the successor to the appointing 
authority. See State ex rel. Tamminen v. Cit of Eveleth, 
249 N.W. 184-oMinn. , Jennings v. Wi son, Misc. 358, 
40 N.Y.S.2d 400 (1942), and cases cited therein. 

It is also our view that if it could be argued that such 
an appointive officer has a term which terminates with the 
expiration of the term of the authority which appointed him, 
then § 12 of Art. VII of the Missouri Constitution would 
apply and such an officer would be entitled to hold office 
until his successor was duly appointed and qualified. 

However, we believe that the answer is quite simply 
that such an officer serves for an indefinite period beyond 
the term of the authority appointing him subject to the 
pleasure of the person holding the office of governor. 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that a member of the 
Commission on Atomic Energy, who was appointed by former 
Governor Christopher S. Bond with the advice and consent of 
the Senate to serve at the pleasure of the governor pursuant 
to § 18.010, RSMo, who has not been removed from office, serves 
for an indefinite period of time, beyond the expiration of 
Governor Bond's term, and at the pleasure of Governor Joseph P. 
Teasdale. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my Assistant, John C. Klaffenbach. 

Respectfully submitted, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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