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The llonorable Hardin C. Cox 
Stntc Senator. District 1~ 
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De•r ~enators ~ov and Caskey: 
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This lcttPr is in response to your question asking: 

"uces tht! five 1 0reent ltmi L on increases 
.tn state contribution tmvard cou"lty official 
st~l 1rics f ound in s0ction 137./10 , RSMo, 
apply to a ,ituntion when there is a sub ­
Rtantiql increasP in compensation for extra 
duties as in sections 53.076, RSMo, and 
65.'247, RSMo?" 

You also s Ll te: 

"Section 53.076, RSMo , gives county assessor> 
extra coupensation for extra du ties imposed . 
Section 65 . 247, RSMo, gives township assessors 
extl"a compensation for extra duties i mposed . 
Section 137.710, RSMo , requires the s t ate to 
pay par t vf the compensation for certain 
county officials, including assessors . The 
sec tion contains a five percent limit on 
increase~ in the amount t he state will con­
tribute." 



The Honorabl~ Hardin C. Cox 
The Honorable Harold Caskey 

Section 137.~10, a& amended by Senate Bill No. 277, 
79th General Assembly, provides: 

"1. A portion of the salary for the 
pr1or year of the assessor, deputies , clerks, 
officers and other emplotees of all counties 
rnj cities not within a county charged with 
duties imposed by law upon assessors, their 
clerks, Jcputies, officers and employees shall 
be pail b. ~he state. The state shall pay 
one-hall of such salaries for the year 19'6 
1nd en::-1-. year thereafter shall pay the amount 
paid for the previous year plus not more than 
a fj vc pc•rcent in cr. case over that amount, but 
the amount paid by the state shall in no y~ar 
exceEd ore half of the actual salaries . 

"2. A portion of all fees or other 
compcnsnlion provided by lnw for the ex 
o~ ficio LO\VTif'hip assessor in each township 
.:n courtics havino township organization in 
connLction witt making the ~Fsessment and 
prcparill'~ abstracts of assessment l1sts and 
tax bill s shall be paid by the state. The 
state shall pay one-half of such fees or orher 
compensAtion for the yenr 1976 and each ve1r 
thcreafcrr shall pay the amount paid for Lhe 
previo 1• . ye..tt' plus not more than d five per­
cent inc1ease OV('r that amount, but the amount 
p~id by the state shall in no year exceed one­
h.llf 0C th(' .tctual. fee:> or other comprn.->ation 
provided by laH. 



The Honorable H1rdin C. Cox 
The Honot.·able II1rold C.1:.>kcy 

'·J. When the amount due has been 
detel:'mined by the state director of revenue, 
he shall pay such claims out of funds appro­
printed for that pnrpose . 

It is our view that the provisions in question are 
quite clear 3nd that they are not ambiguous. Therefore 
they do apply to the situation you Present where there 
i s an increase in compensation for additional duties. 
The amount to be charged to the state is one-half of such 
salaries, or fees and other compensation ~s the case may 
be for Lhe year 1976 and each year thereafter in an 
3mount paid for the previous year plus not more than a 
Eive berccnt increase over that amount,~ total amount 
paid y Lh~ state in one year not e}ceeding one-half of 
the actual salaries, or fees and compensation as the case 
may be. The only effect that the payment of such addi­
tional compensation would have as far as the formula set. 
out in Section 13/ . 710 is concerned is on the computat1on 
0 the m'lximum provided therein, one-half of the actual 
salaries, or fec P and compens1tion as the case mny be. 

Very truly yours, 

cr~(]}_;~--
JOHN ASHCROfT 
Attorney Gener<.Il 
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